Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πλατυγιάλι: Θάβονται οράματα και ελπίδες ;

Πλατυγιάλι: Θάβονται οράματα και ελπίδες ;


Γράφει ο Γιώργος Τσούκας
Πρώην Γενικός Διευθυντής Βιομηχανίας
Του Υπουργείου Ανάπτυξης

Αφορμή γι αυτό το άρθρο αποτέλεσε η κινητικότητα που παρατηρείται αυτή την περίοδο, σε σχέση με την αξιοποίηση του Πλατυγιαλιού και φαίνεται να κινείται σε άλλη κατεύθυνση, απ’ αυτή που έχει εγκριθεί με την απόφαση λειτουργίας του
  Δεν είμαι δημότης Αστακού (είμαι δημότης Ακτίου- Βόνιτσας) και δεν έχω καμία πρόθεση να αντιδικήσω με τη δημοτική αρχή και το Δήμαρχο Ξηρόμερου, με τον οποίο ούτε καν γνωριζόμαστε και σέβομαι την οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει για την αξιοποίηση του τόπου του.

Θέλω να διατυπώσω κάποιες απόψεις και ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από την επαγγελματική μου ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα, δεδομένου ότι ήμουν Διευθυντής και στη συνέχεια Γενικός Διευθυντής Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, αρμόδιος τότε και για την έγκριση και την υλοποίηση της επένδυσης στο Πλατυγιάλι .

Η αξιοποίηση του Πλατυγιαλιού ήταν αίτημα πολλών δεκαετιών και πέρασε πολλές φάσεις γνωστές σε όλους τους τοπικούς παράγοντες, μέχρι να φθάσουμε στην έγκριση της απόφασης και την υλοποίηση της επένδυσης, για τη δημιουργία ενός λιμανιού που να εξυπηρετεί τις ανάγκες του διεθνούς εμπορίου. Η απόφαση αυτή είχε την αμέριστη συμπαράσταση και τη σύμφωνη γνώμη, όλων των πολιτικών κομμάτων, των συναρμόδιων Υπουργείων, της Νομαρχίας, του Δημοτικού Συμβουλίου Αστακού και των λοιπών φορέων της περιοχής.

Η συγκεκριμένη περιοχή ανήκε ιδιοκτησιακά στην ΕΤΒΑ , η οποία την προόριζε για ναυτιλιακή και βιομηχανική περιοχή (ΝΑΒΙΠΕ). Την άφησε όμως ημιτελή και δεν υπήρχε καμία σοβαρή πρόταση αξιοποίησης. Ως αρμόδιος διευθυντής τότε της Διεύθυνσης Βιομηχανικής Χωροθεσίας, εισηγήθηκα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Βιομηχανίας, στα προς ένταξη στο Β ΚΠΣ ( Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) έργα βιομηχανικής υποδομής να ενταχθεί κατά προτεραιότητα η ολοκλήρωση της υποδομής στο Πλατυγιάλι, με το σκεπτικό ότι η ευρύτερη περιοχή του Ξηρόμερου, πολύ σύντομα θα αντιμετώπιζε τεράστιο πρόβλημα με τους περιορισμούς που προέβλεπε η νέα τότε ΚΑΠ στη μονοκαλλιέργεια του καπνού (τεράστια μείωση των αδειών καπνού) και με δεδομένο επίσης τι όλη η Αιτωλοακαρνανία είχε ήδη ΑΕΠ χαμηλότερο του τότε μέσου όρου της χώρας ( ήταν 73,5 % του Μ.Ο) και αντιμετώπιζε επιπλέον και μείζον δημογραφικό πρόβλημα. Η πρόταση έγινε δεκτή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, συνάντησε όμως την έντονη αντίδραση των τότε εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι δεν ήθελαν ούτε καν να ακούσουν τη λέξη Πλατυγιάλι , γιατί η ΕΤΒΑ, , είχε δαπανήσει, αν θυμάμαι καλά, μέχρι τότε περίπου 4,5 δις δραχμές και είχε αφήσει το έργο ανολοκλήρωτο. Πρότειναν να επανέλθει η πρόταση όταν παραχωρηθεί η ΝΑΒΙΠΕ σε ιδιωτικό μάνατζμεντ. Μετά την ψήφιση του νέου νόμου 2545/1999, μέσα από διαγωνισμό η ΝΑΒΙΠΕ πέρασε στην κοινοπραξία Αστακός Τέρμιναλ, η οποία υπέβαλε ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο για τη δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του διεθνούς εμπορίου και θα υποστηρίζεται στη λειτουργία του από μια βιομηχανική περιοχή, στην οποία είχε παραχωρηθεί και το δικαίωμα της ελεύθερης τελωνειακής ζώνης.

Στην έγκριση της πρότασης πέρα από τα πολύ αρνητικά στατιστικά δεδομένα της Αιτωλοακαρνανίας, βάρυνε, η εξάρτηση της οικονομίας του Ξηρόμερου, από ένα τεράστιο προβληματικό αγροτικό τομέα και η αναμενόμενη φθίνουσα παραγωγική και δημογραφική πορεία προκαλούσε έντονες κοινωνικές πιέσεις για μια θέση απασχόλησης έξω από τον αγροτικό τομέα.

Με τη συγκεκριμένη επένδυση θα δημιουργείτο πράγματι ένα αναπτυξιακό έργο, που σε πλήρη λειτουργία, θα προσέθετε εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης (ειδικευμένης και ανειδίκευτης εργασίας ) έξω από τον αγροτικό τομέα , το τονίζω ιδιαίτερα, έξω από τον αγροτικό τομέα και θα συνεισέφερε ουσιαστικά σε αυτό που λέμε ισόρροπη και βιώσιμή οικονομική ανάπτυξη.

Πέραν αυτών η επένδυση αυτή, γίνονταν σε ένα φυσικό απάνεμο λιμάνι, με μεγάλες εκβαθύνσεις που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο της Μεσογείου και μπορούσε να δεχθεί πλοία μεγάλης χωρητικότητας και όλων των ειδών τα φορτία. Έχει επίσης δίπλα του μια βιομηχανική περιοχή που πρωτογενώς ενισχύει την ανάπτυξη του και είναι 1) η μόνη βιομηχανική περιοχή στην Ελλάδα που έχει θαλάσσιο μέτωπο και 2) η μόνη για την οποία έχει θεσμοθετηθεί το πλεονέκτημα της ελεύθερης βιομηχανικής ζώνης.

Το επενδυτικό σχέδιο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής γραφειοκρατίας και στο τέλος του 2005 ήταν έτοιμο προς λειτουργία. Μέσα από το πρόγραμμα κατασκευάσθηκαν νέες προβλήτες, λιμενικά δάπεδα, αποθηκευτικοί χώροι για χύδην φορτία, αποθήκες στερεών και υγρών φορτίων, χώροι μεταφόρτωσης, χώροι για container terminal και car terminal, έργα διαμόρφωσης του λιμανιού (εκβαθύνσεις, προσχώσεις κλπ), συστήματα μεταφοράς και αποθήκευσης , ειδικός λιμενικός φωτισμός, σημάνσεις ναυσιπλοΐας κλπ. Εγκαταστάθηκαν επίσης νέοι γερανοί μεγάλης ισχύος, και συμπληρώθηκαν τα δίκτυα υποδομής (φωτισμού, εσωτερικής οδοποιίας, επικοινωνιών, ύδρευσης, κλπ) στο χερσαίο τμήμα .

Το λιμάνι δυστυχώς από την έναρξη της λειτουργίας του υπολειτουργεί και από τους υπεύθυνους διατυπώνονται διάφορες αιτιολογίες Η ΑΕΓΕΚ ,βασική μέτοχος της κατασκευάστριας κοινοπραξίας αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα, άσχετα με την επένδυση στο Πλατυγιάλι, μεταβίβασε το πακέτο μετοχών της στις τράπεζες οι οποίες είναι πλέον ιδιοκτήτες του χώρου και της επένδυσης.

Και αντί να γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης όλης αυτής της μοναδικής υποδομής να λειτουργήσει, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυναμικότητα, προς όφελος της ίδιας της εταιρείας και της ευρύτερης περιοχής, διακινούνται φήμες για τουριστικά ενδιαφέροντα, σε μια περιοχή που πάνω της στήθηκε μια υποδομή με χρήση βιομηχανία και διαμετακομιστικό εμπόριο. Για το τι δυνατότητες έχει αυτό το λιμάνι ρωτήστε τη διοίκηση και τους εργαζόμενους για το πόσο καλά δούλευαν με τις παλιότερες απεργίες του λιμανιού του Πειραιά Και το ερώτημα που γεννιέται είναι εάν οι τουριστικές εγκαταστάσεις θα γίνουν εντός της περιοχής αυτής ή εκτός αυτής, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι σαφές από όσα λέγονται και γράφονται

Αν είναι εκτός τότε φαίνεται να μην υπάρχει κανένα τυπικό πρόβλημα

Είναι όμως τότε συμβατή η λειτουργία μιας τουριστικής μονάδας με επαύλεις και υπερπολυτελείς βίλες , όπως οραματίζονται κάποιοι, εν επαφή με βιομηχανική περιοχή και λιμενικές εγκαταστάσεις διακίνησης container; Συμφωνούν οι υποψήφιοι επενδυτές; Μήπως λογικά σκεπτόμενοι, στα δεκάδες χιλιόμετρα ακτών από Αστακό μέχρι Μύτικα υπάρχουν πολύ πιο ελκυστικές ακτές, που θα μπορούσε να χωροθετηθεί τουριστική ζώνη και ο Αστακός και η ευρύτερη περιοχή να διαθέτει και τουριστική ζώνη και διαμετακομιστικό λιμάνι ; Άλλωστε στο λιμάνι μπορεί να μπαίνουν χωρίς πρόβλημα και τουριστικά σκάφη και κρουαζιερόπλοια που θα μπορούσαν να εξυπηρετούν μια οποιαδήποτε κοντινή τουριστική ζώνη.

Αν όμως το χερσαίο τμήμα της αδειοδοτημένης βιομηχανικής περιοχής χρησιμοποιηθεί για τουριστικές μονάδες τότε υπάρχει μια σειρά αξεπέραστων προβλημάτων.

1) Απαιτείται κατ’ αρχάς αλλαγή χρήσης γης της περιοχής. Είναι δυνατόν το κράτος να αλλάξει τη χρήση γης μιας περιοχής, που το ίδιο το κράτος ενέκρινε και επιδότησε σ ‘ αυτή μια επένδυση που ακόμα δεν λειτούργησε, για να στήσει πάνω της μια άλλη επένδυση όταν έχει άλλες εναλλακτικές επιλογές ; Έχουν ερωτηθεί επ’ αυτού τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης ; Συμφωνούν; Γιατί αυτά αδειοδοτούν και όχι ο Δήμος.

2) Θα απαιτηθεί νέα πολεοδομική μελέτη με άλλους όρους δόμησης, άλλα οικοδομικά τετράγωνα, άλλα δίκτυα υποδομής, ξήλωμα των δικτύων και αχρήστευση εξοπλισμού. Δεν χρειάζονται πλέον οι τεράστιοι γερανοί , οι αποθήκες, τα συστήματα μεταφοράς και μεταφόρτωσης τα container και car terminal, τα χερσαία δίκτυα υποδομής κλπ. Τι θα γίνουν όλα αυτά; θα πεταχτούν στη θάλασσα; Συμφωνούν οι ιδιοκτήτες του χώρου; Ποιο Υπουργείο θα δώσει τέτοια εντολή και ταυτόχρονα να πρέπει να ακυρώσει το πλεονέκτημα της ελεύθερης βιομηχανικής ζώνης που έχει η περιοχή;

Αν πράγματι εξελιχτούν έτσι τα πράγματα τότε δυστυχώς θάβονται όντως τα οράματα και οι προσδοκίες τόσων χρόνων και τόσων ανθρώπων , που πίστευαν, ότι η Αιτωλοακαρνανία είχε ανάγκη από ένα λιμάνι που θα έδινε μια διέξοδο στην αναπτυξιακή της καχεξία, ιδιαίτερα μετά τον περιορισμό της καπνοκαλλιέργειας.

Η αξιοποίηση του Πλατυγιαλιού έχει υπερτοπικό χαρακτήρα και αυτό το θείο δώρο, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται στα στενά όρια των επιδιώξεων μιας δημοτικής αρχής.

Εκτίμησή μου είναι πως η επένδυση που έχει γίνει στο Πλατυγιάλι πρέπει να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικό κέντρο έχοντας και το πλεονέκτημα της ελεύθερης βιομηχανικής τελωνιακής ζώνης

Η υπερδεκαετής οικονομική κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας ,δικαιολογεί ως ένα βαθμό την αδράνεια που έχει επιδειχθεί και από τις ιδιοκτήτριες τράπεζες και από τις τοπικές αρχές.

Τώρα που φαίνεται πως η κρίση φθάνει στο τέλος της οι ιδιοκτήτες της περιοχής οφείλουν να λειτουργήσουν την επένδυση, σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση και τις υποχρεώσεις του διαγωνισμού παραχώρησης.

Αν δεν μπορούν ας αναζητήσουν συνεργασία ή πώληση της επένδυσης. Υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο αρκετές μεγάλες μεταφορικές εταιρείες που διακινούν μεγάλο μέρος του δια θαλάσσης διεθνούς εμπορίου και τα φυσικά πλεονεκτήματα του Πλατυγιαλιού και η υποδομή του συνιστούν μια πολύ ελκυστική πρόταση συνεργασίας

Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να κινηθούν και να πιέσουν και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές αλλά και η κεντρική εξουσία ( κυβέρνηση ) μπορεί να συνεισφέρει μέσα από την οικονομική διπλωματία, όπως έχει κάνει σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Ας το σκεφτούν καλλίτερα αρμόδιοι και μη πριν να πάρουν αποφάσεις που μπορεί να είναι καταστροφικές

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΑΠΑΡΙΖΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ: ΑΣΤΑΚΕ ΜΟΥ ΤΟ ΧΑΛΙ ΣΟΥ...

    ΑΣΤΑΚΕ ΜΟΥ ΤΟ ΧΑΛΙ ΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΡΙΖΟΣ  ΑΝΟΙΞΗ 2025 ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΠΑΣΧΑ  Εύλογα ερωτήματα και απαντήσεις σχετικά με την πόλη  μας   -Ιερό Ναό για το χριστός ανέστη έχουμε ; ΟΧΙ  -Βιολογικός καθαρισμός "βρωμάει ο τόπος " έχουμε; ΟΧΙ  -πόσιμο φθηνό νερό έχουμε; ΟΧΙ  -τραπεζικά καταστήματα για συναλλαγές έχουμε; ΟΧΙ -καθαρές γειτονιές έχουμε; ΟΧΙ  -δρόμους ακίνδυνους χωρίς λακκούβες έχουμε  ; ΟΧΙ   -παραλιακό μέτωπο καθαρό με ωράριο τροφοδοσίας και αστυνόμευση έχουμε; ΟΧΙ  -τακτική ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στη πόλη μας έχουμε; ΟΧΙ  -παιδική χαρά ασφαλή έχουμε; ΟΧΙ  Έχουμε όμως αρκετά άκοβα χορτάρια στις πλατείες και στους δρόμους και πολύ " σανό " για  να ταΐζουμε τους δημότες για να βλέπουν το ΜΑΥΡΟ -ΑΣΠΡΟ  Αλλά γνωρίζω ότι για όλες τις ελλείψεις και παραλείψεις θα πείτε ότι δεν φταίμε εμείς αλλά οι κοινοτάρχες και Δήμαρχοι των δεκατιών 70-80-90 ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ...

Ρε μπατριώτες θα μας πεθάνετε στα γέλια...

Ασφαλτόστρωση οδού στο Βασιλόπουλο...    Με χαρά μετά από καιρό πίστεψα ότι επιτέλους και για το χωριό μου υπήρξε μέριμνα από τη Δημοτική Αρχή και ιδιαίτερα από τον καθ ύλην αρμόδιο Αντιδήμαρχο έργων κ Β.Πολυζο που βγήκε σήμερα με τη βαρύγδουπη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασφαλτοστρώσεις οδών σε Βασιλόπουλο και Καραΐσκάκη  Χρονιάρες μέρες έρχονται και οι απανταχού Ξηρομερίτες έρχονται στα χωριά τους για να περάσουν αυτές τις ημερες να δουν τα συγγενείς , παιδικούς φίλους,  γείτονες και χωριανούς να ανοίξουν τα πατρικά τους σπίτια και να ανάψουν ένα κεράκι στους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων . Έτσι λοιπόν η ανακοινωθείσα από τον Αντιδήμαρχο ασφαλτόστρωση της οδού προς το Κοιμητήριο του χωριού μας ήταν για όλους μας μια ευχάριστη είδηση ώσπου ήρθαν τα μαντάτα ότι δεν πρόκειται για ασφαλτόστρωση της οδού αλλά για μπαλώματα  Ακόμα και σε ένα μικρο τμήμα που έριξαν άσφαλτο έγινε χωρίς τις απαραίτητες προεργασίες για την επίστρωση ( "φρεζάρισμα" της ...

Ασφαλτόστρωση οδών σε Βασιλόπουλο και Καραϊσκάκη.

  Πηγή:  Σελίδα Facebook   Αντιδημάρχου Έργων Βασίλη Πολύζου. Ασφαλτόστρωση οδών σε Βασιλόπουλο και Καραϊσκάκη. Θα ακολουθήσουν και άλλες Κοινότητες του Δήμου μας που είναι ενταγμένες στο συγκεκριμένο έργο.

ΦΥΤΕΙΕΣ ΞΗΡΟΜΈΡΟΥ: Ορκίστηκε αντιπρόεδρος της Τ/Κ ο Χρήστος Παληγεώργος

 

Ξηρόμερο: Ασφαλτόστρωση δρόμου χωρίς φρεζάρισμα; Γιατί;

 Είδαμε στη σελίδα κοινωνικού δικτύου του Αντιδημάρχου έργων Ξηρομέρου φωτογραφίες από ασφαλτόστρωση ( τοπική αποκατάσταση οδοστρώματος ) που πραγματοποιήθηκε χθες στις Τ.Κ. Βασιλόπουλου και Καραΐσκάκη  Επιτρέψατε μου να εκφράσω μιαν απορία :  Χρειάζεται ή δεν χρειάζεται φρεζάρισμα ένας δρόμος προκειμένου να ασφαλτοστρωθεί σωστά;  Διότι, έχω την εντύπωση πως όσο καλή και αν είναι η ποιότητα της ασφάλτου, αν δεν φρεζαριστεί πρώτα ο δρόμος, δηλαδή αν δεν “γδαρθεί” με ειδικό μηχάνημα, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες αυλακώσεις που θα γεμίσουν κατόπιν με άσφαλτο και αυτή θα “δέσει” σωστά και ομοιογενώς, όλος ο κόπος και η δαπάνη που θα έχει γίνει πάνε χαμένες, αφού ουσιαστικά χωρίς αυτό (το φρεζάρισμα) είναι σαν να στρώνεις δεύτερο χαλί πάνω από το παλιό, το ξεθωριασμένο και ξεφτισμένο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα, λόγω βροχών, καύσωνα, χρήσης κλπ ο δρόμος είναι βέβαιο πως θα παρουσιάσει ξανά προβλήματα. Ρωτούμε λοιπόν την αρμόδια υπηρεσία και τον αρμόδιο αν...

Αστακός : πάμε γήπεδο...

  Αστακός : πάμε γήπεδο...                    

ΞΗΡΟΜΕΡΟ: ΤΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΤΩΝ ...ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΩΝ

  Πραγματικά, δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει με όσα αφορούν τη συγκεκριμένη Αντιδημαρχία  στο Δήμο Ξηρομέρου.  Ας πάμε στις πρόσφατες δραστηριότητες αφού έπλεναν με πιεστικό τις κόκκινες πέτρες  να ...ασπρίσουν στη πλατεία της  Κανδήλας  ,σειρά πήραν οι ..ασφαλτοστρώσεις στα χωριά ενόψει Πάσχα  . Ένα έργο που προκηρύχθηκε 8-11-2022, συμβασιοποιήθηκε στις 13-4-2023 και έκτοτε δυο χρόνια μετά και το έργο ακόμη πελαγοδρομεί   όταν η συνολική προθεσμία περάτωσης των εργασιών ήταν 6 μήνες ήτοι έως 13-9-2023  Το έργο  «Εργασίες αποκατάστασης οδών Δήμου Ξηρομέρου»   A/A ΕΣΗΔΗΣ: 193491, ΑΔΑΜ Προκήρυξης:  22PROC011562104,  ΑΔΑΜ Διακήρυξης: 22PROC011558966  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ  αφορούσε : Ανάμεσα στις παρακάτω  προβλεπόμενες εργασίε...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ: ΒΡΕΘΗΚΕ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

    ΣE ΣXEΣH ME TO ΠPOBΛHMA ΠOY ΔHMIOYPΓHΘHKE ΓIA TIΣ ΣΦAΓEΣ EN OΨEI TOY ΠAΣXA ΣTON ΔHMO ΞHPOMEPOY,  EIMAI ΣTHN EYXAPIΣTH ΘEΣH NA ENHMEPΩΣΩ OTI, META AΠO ΣYNTONIΣMENEΣ ENEPΓEIEΣ THΣ ΠEPIΦEPEIAΣ ΔYTIKHΣ EΛΛAΔAΣ ΠPOΣ TO YΠOYPΓEIO, ΣE ΣYNEPΓAΣIA KAI ME TOYΣ EMΠΛEKOMENOYΣ ΣTHN EΦOΔIAΣTIKH AΛYΣIΔA TOY KPEATOΣ, BPEΘHKE ΛYΣH ΩΣTE NA KAΛYΦΘEI H ANAΓKH ΓIA ΣΦAΓH OΛΩN TΩN ZΩΩN ME THN XPHΣH KAI TΩN ΣΦAΓEIΩN TOY AITΩΛIKOY. ΠΗΓΗ

Για τα σφαγεία στον Αστακό, που περιμένουν 14 χρόνια, κανείς δεν σήκωσε μαύρες σημαίες

  πηγή: agrinioculture.gr Οι διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων από την περιοχή του δήμου Ξηρομέρου φαίνεται ότι έπιασαν τόπο και έτσι ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα και της κίνησης που υπάρχει στην αγορά των αμνοεριφίων, οι κτηνοτρόφοι θα μπορέσουν τελικά να εξυπηρετηθούν και από τα σφαγεία του Αιτωλικού. Δυστυχώς όμως υπάρχει μία διαμαρτυρία που οι κτηνοτρόφοι και ευρύτερα οι κάτοικοι της περιοχής θα έπρεπε να την είχαν κάνει εδώ και αρκετά χρόνια και δεν την έχουν κάνει.  Ο λόγος για τα σφαγεία του Αστακού που εδώ και 14 χρόνια περίπου μετά την κατασκευή τους δεν έχουν λειτουργήσει, καθώς υπήρξαν μία σειρά από ζητήματα, όπως η λειτουργία προ-βιολογικού και η σύνδεσή τους με το βιολογικό καθαρισμό του Αστακού. Καλό λοιπόν θα ήταν οι κάτοικοι της περιοχής να είχαν διαμαρτυρηθεί μία φορά και για τα ρημάδια -στην κυριολεξία- δημοτικά σφαγεία του Αστακού.  Δυστυχώς όμως η τοπική κοινωνία στην περιοχή ή τέλος πάντων ένα μεγάλο μέρος της αρέσκεται να κουνά μ...

Επιβεβαιώθηκε η έκπτωση Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων Δήμου Ξηρομέρου λόγω οφειλών

 Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου εξέδωσε διαπιστωτική πράξη, σύμφωνα με την οποία δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Ξηρομέρου  τίθενται σε έκπτωση, καθώς δεν προχώρησαν στην εξόφληση ή ρύθμιση των οικονομικών τους υποχρεώσεων έως την ημερομηνία εγκατάστασης της δημοτικής αρχής, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.  Η απόφαση έχει κοινοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες στον Δήμο Ξηρομέρου , ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει στις διαδικασίες αντικατάστασης των αιρετών, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.  Μεταξύ των αιρετών που εκπίπτουν από το αξίωμά τους περιλαμβάνονται δημοτικοί σύμβουλοι μέλη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου  που κατέχουν θέσεις ευθύνης αλλά και από τη μείζονα αντιπολίτευση