Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

μια διαφορετική άποψη για τα κοινά του δήμου Ξηρομέρου

Αγαπητοί κάτοικοι του Ξηρομέρου. 

Η άποψη ενός ανθρώπου που μένει στο εξωτερικό πολλά χρόνια όπως εγώ και εκ των πραγμάτων έχει αποξενωθεί από τον τόπο που γεννήθηκε, σίγουρα δεν έχει την ίδια βαρύτητα με την άποψη ενός ντόπιου που βιώνει τα προβλήματα καθημερινά από κοντά. 

Από την άλλη όμως η αποστασιοποίηση, σε συνδυασμό με την ενημέρωση που προσφέρουν πλέον τα social media και κυρίως η ζωντανή μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων, επιτρέπει μια διαφορετική –και ίσως χρήσιμη– ματιά.


Ήδη εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών ζυμώσεις γίνονται, συνδυασμοί συγκροτούνται κι όλοι υπόσχονται τα γνωστά “νέα ξεκινήματα”, “ανατροπές”, “ενεργοποιήσεις” κλπ. 

Όλοι λίγο-πολύ εστιάζουν στα γνωστά προβλήματα· στις κακές υποδομές και δίκτυα, στη λειψυδρία, στις ελλιπείς παροχές υγείας, στα περιορισμένα έσοδα, στη μείωση του πληθυσμού κλπ. Έχετε ακούσει από κάποιον όμως να μιλάει για το ποια είναι η βαθύτερη αιτία αυτών των προβλημάτων; Μάλλον όχι.


Πριν σας πω την δική μου άποψη επιτρέψτε μου μια κατηγοριοποίηση των μετεχόντων στα κοινά του δήμου Ξηρομέρου, η οποία προφανώς αφορά τους μετέχοντες στα κοινά γενικότερα στην Ελλάδα κι όχι μόνο στο Ξηρόμερο. 

 Στις υποβαθμισμένες περιοχές όμως η διάκριση αυτή είναι ακόμα περισσότερο εμφανής, βγάζει μάτι. Υπάρχουν λοιπόν δύο βασικές τάσεις: από την μια ψευτοαριστεροί κι απ’ την άλλη δεξιοί αεριτζήδες (δεν διαχωρίζω τους κεντρώους οι οποίοι κατά καιρούς συμπορεύονται με την μια ή την άλλη τάση).


Πρώτα λοιπόν θα θέσω το κύριο πρόβλημα του Ξηρομέρου και μετά θα προσπαθήσω να αναλύσω πως αυτές οι δύο τάσεις, σκόπιμα ή μη, το συγκαλύπτουν και ασχολούνται μόνο με τα συμπτώματα, αφήνοντας την καταστροφή να συνεχίζεται. 

Μόνη αιτία λοιπόν της παρακμής του τόπου είναι η καταστροφή της παραγωγικής βάσης και κατ’ επέκταση κάθε παραγωγικής δύναμης. 

Θυμηθείτε πότε άνθισε το Ξηρόμερο: την εποχή του βελανιδιού που χτίστηκαν όλα αυτά τα υπέροχα νεοκλασσικά, που στον Αστακό άρχισε να δημιουργείται αστική τάξη, που τα χωριά έσφιζαν από ζωή και φυσικά την εποχή του καπνού. Όταν δηλαδή δυο μεγάλες και δυναμικές βιομηχανίες είχαν σαν αφετηρία –για την πρώτη ύλη κι όχι μόνο– την περιοχή. 

Κι από κοντά άνθιζε κι η αλιεία κι η κτηνοτροφία γιατί υπήρχε πληθυσμός που έπρεπε να τραφεί. Από την μεταπολίτευση και μετά άρχισε –με σχέδιο– η καταστροφή της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα οδηγώντας μας σε χρεωκοπίες, μνημόνια, φτώχεια.


Είναι προφανές πως η ανάπτυξη επιβαρύνει το περιβάλλον. Πάρτε για παράδειγμα τον καπνό. Τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα μόλυναν σε πολύ μεγάλο βαθμό το έδαφος, με όλες τις συνέπειες που είχε αυτό. 

Το θετικό όμως είναι πως όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία, όσο συμμορφωνόμαστε με τους κανονισμούς και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο γινόμαστε ευρωπαϊκό κράτος, τόσο μπορεί να περιορίζεται η ζημιά στη φύση από την αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας. Και το να γίνουμε από βαλκανικό, ευρωπαϊκό κράτος, δεν είναι σχήμα λόγου αλλά ουσιαστικό βήμα. 

Γιατί δεν χρειαζόμαστε ούτε ρυπογόνες βιομηχανίες, ούτε φωτοβολταϊκά, ούτε ανεμογεννήτριες, ούτε τίποτα για να καταστρέψουμε το περιβάλλον. 

Το κάνουμε μόνοι μας τόσα χρόνια και το κάνουμε καλά, δημιουργώντας ανεξέλεγκτες παράνομες χωματερές, πετώντας σκουπίδια και μπάζα στα ρέματα, γεμίζοντας αριστερά και δεξιά τους δρόμους και τις παραλίες με πλαστικά, πετώντας τα λύματα στην θάλασσα.


Ας δούμε πρώτα την τάση των ψευτοαριστερών. Τους λέω “ψεύτο” γιατί διαχρονικά πράττουν ακριβώς το αντίθετο από την κύρια επιταγή της ιδεολογίας τους, που είναι η δημιουργία μιας συνειδητοποιημένης και πλατιάς εργατικής τάξης. 

Και μπορώ να αναλύσω γιατί ακριβώς το κάνουν αλλά δεν θέλω το κείμενο να ξεφύγει σε μέγεθος. Θυμηθείτε πόσες επενδύσεις υπονόμευσαν στην περιοχή με πρόσχημα πάντα την οικολογία. 

Αναλογιστείτε τις ευθύνες τους και σε εθνικό επίπεδο για την ακύρωση σημαντικότατων επενδύσεων για την οικονομία της χώρας π.χ. χρυσός της Χαλκιδικής, όταν οι ίδιοι οι μεταλλεργάτες έκαναν αγώνα για να μην κλείσουν τα μεταλλεία κι όταν η εταιρεία δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει την Φινλανδική μέθοδο που δεν μολύνει με αρσενικό το περιβάλλον. 

Κι όμως οι ψευτοαριστεροί, με διάφορες ΜΚΟ και επιτροπές (καλή ώρα), παραπλανώντας τους κατοίκους, κατάφεραν να ακυρώσουν την επένδυση.

 Το ίδιο έγινε με τον ζεόλιθο στην Θράκη. Επίσης ελέγχοντας τα συνδικάτα έκαναν στοχευμένες απεργίες, την ώρα που το κόστος παραγωγής –λόγω της αύξησης του κόστους της ενέργειας– εκτινασσόταν στα ύψη και κατάφεραν να κλείσουν τις Χαλυβουργίες στο λεκανοπέδιο, τα λιπάσματα στην Δραπετσώνα κι ένα σωρό άλλα μεγάλα εργοστάσια. Βέβαια την ίδια στιγμή το κόκκινο κάτεργο της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά δεν το αγγίζουν καν.


Το ίδια ακριβώς κάνουν και στον Αστακό. Εδώ χρησιμοποιούν την καραμέλα της μελλοντικής τουριστικής ανάπτυξης σαν πρόσχημα. Φανταστείτε όμως μια μεγάλη ξενοδοχειακή επιχείρηση που θα δώσει δουλειά σε 400-500 άτομα σε μόνιμη βάση, να θελήσει να αξιοποιήσει τον Μαραθιά για παράδειγμα. 

Τι ακριβώς νομίζετε πως θα κάνουν οι ψευτοαριστεροί; Φυσικά θα ξεσηκωθούν και θα φτιάξουν επιτροπές αγώνα για να μην γίνει η επένδυση.

 Την ίδια στιγμή το τσιμέντωμα της Βελάς και η κατάληψη των παραλιών από τσαντίρια δεν τους ενοχλεί. Επικαλούνται την ηθική και την οικολογία αυτοί που μαζί με όλους τους άλλους είχαν υιοθετήσει στην κομπίνα της καταπάτησης και της οικοπεδοποίησης όλου του παραθαλάσσιου τόξου από το Ασπρογυάλι ως την Βελά.


Πάμε τώρα τους δεξιούς αεριτζήδες. Αυτοί διακατέχονται από διάφορα σύνδρομα όπως το σύνδρομο του ευεργέτη, το σύνδρομο του αρχηγού, το σύνδρομο του ηγέτη, χωρίς να διαθέτουν όμως κανένα απολύτως υπόβαθρο ώστε να αποτελέσουν κάτι από όλα αυτά. Το μόνο που τους περισσεύει είναι ματαιοδοξία, κακογουστιά και σε κάποιες περιπτώσεις χρήμα. 

Όποτε καταπιάνονται με τα κοινά (με τον δήμο, με τον αθλητισμό, κλπ) ξεκινούν με φανφάρες, στην πορεία τα βρίσκουν σκούρα και τα παρατάνε στην μέση αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Νομίζουν ότι το χρήμα, που συνήθως τους εξασφαλίζει την εκλογή, θα τους κάνει και καλούς δημάρχους. 

Για να αποτινάξουν την ρετσινιά της αποτυχίας και τον πρότερο βίο τους στα αυτοδιοικητικά, καμουφλάρονται πίσω από διάφορα σχήματα και κινήσεις που ευαγγελίζονται τάχα το νέο. Το μότο που διακινούν είναι πως αν κάποιος είναι “επιτυχημένος”, μπορεί να γίνει και καλός δήμαρχος. Άπειρα τα παραδείγματα που αποδεικνύουν πως καμία απολύτως σχέση δεν έχει το ένα με το άλλο.


Το μόνο που ενδιαφέρει τους δεξιούς αεριτζήδες είναι το φαίνεσθαι, η βιτρίνα. Τελετές, τραπέζια με σεμεδάκια, προτομές, μικροφωνικές, παπάδες, φουστανελάδες, φωτογραφίες, σελέμπριτις, μετάλλια, πλακέτες, παρελάσεις και δώστου απ’ την αρχή.

 Άντε να ρίξουμε λίγο τσιμέντο χωρίς πλέγμα(!) κατευθείαν πάνω στο χώμα(!) κατά τόπους σε κανένα δρόμο, να βάλουμε 2-3 άτομα να μαζέψουν τα πεσμένα φύλλα στην πλατεία κανενός χωριού, να σκάψουμε κανένα αυλάκι και να το βαφτίσουμε “αντιπλημμυρικά έργα”, προκειμένου να γίνει η ανάλογη ανάρτηση στο facebook. 

Αγαπημένη τους αιτία σύγκρουσης ποιος έφτιαξε το ένα ή το άλλο έργο λες και α) τα έργα δεν γίνονται με τα λεφτά των πολιτών β) κάνουν κάτι περισσότερο από αυτό που οφείλει να κάνει κάθε δημοτική αρχή, να διεκδικεί έργα και κονδύλια για τον τόπο της και γ) είχε ποτέ κάποιος από αυτούς εκπονήσει κανένα masterplan, κανένα ευρύτερο σχέδιο, είχε έστω κάποιο όραμα το οποίο και πραγματοποίησε.

 Όλα γίνονται συγκυριακά, άρπα-κόλα, με αρχιτεκτονικό σχεδιασμό(;) της πλάκας (η “ανάπλαση του Αστακού” και η ”νέα πλατεία του Μύτικα” είναι, το λιγότερο, τραγικές οπτικά), με ό,τι κόψουμε από δω, ό,τι τρύπα βουλώσουμε από κει, προκειμένου να μπει η ευμεγέθης μαρμάρινη πλάκα με το όνομα μας: “ἐγκαινιάσθη ὑπό τοῦ…”. 

Μόνιμη επωδός το “δεν έχουμε λεφτά, είμαστε φτωχός δήμος, αυτά μπορούμε-αυτά κάνουμε”. Δεν είναι όμως έτσι. Έχει γίνει ποτέ για έργο στο Ξηρόμερο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός; Αν δηλαδή κάποιος μαθητής της έκτης δημοτικού σχεδίαζε την πλατεία του Μύτικα τι λιγότερο θα έκανε;


Σε αγαστή σύμπνοια με τους ψευτοαριστερούς και τους δεξιούς αεριτζήδες βρίσκονται και διάφοροι “απανταχού” ξηρομερίτες που κατοικούν μόνιμα στην Αθήνα, στο Αγρίνιο, στην Πάτρα κι αλλού ανά την Ελλάδα. Νομίζετε πως όλοι αυτοί θέλουν την πρόοδο του Ξηρομέρου; 

Όχι βέβαια. Το ιδανικό σενάριο γι’ αυτούς είναι ένα ήσυχο, έρημο, “γραφικό” Ξηρόμερο όπου θα έρχονται τα καλοκαίρια για να απολαμβάνουν μακάριοι τα μπάνια τους και θα αποτελέσει τον προορισμό για τα χρόνια της συνταξιοδότησή τους. Και τα παιδιά σας βέβαια –όσα δεν έχουν μεταναστεύσει– θα είναι τα γκαρσόνια που θα τους σερβίρουν.


Οι μόνιμοι κάτοικοι του Ξηρομέρου που δεν ανήκουν σ’ αυτές τις τάσεις και αποτελούν την σιωπηλή πλειοψηφία νομίζω καταλαβαίνουν το παιχνίδι όλων αυτών. 

Για παράδειγμα στην εκδήλωση που έκανε το καλοκαίρι στην καινούργια πλατεία η επιτροπή αγώνα ενάντια στην ΠΟΑΥ, ήταν τρεις κι ο κούκος κι από αυτούς Αθηναίοι οι πιο πολλοί. Το θέμα είναι όμως πως οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν περικυκλωθεί από παντού και δεν βλέπουν καμιά εναλλακτική λύση.


Το Ξηρόμερο βρίσκεται σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο. Αν δεν αναστραφεί η πληθυσμιακή συρρίκνωση τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Κι η αναστροφή θα γίνει μόνο με την αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας και με κανέναν άλλον τρόπο. Η ΠΟΑΥ ίσως είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αρπαχτεί από τα μαλλιά. 

Το ίδιο και κάθε άλλη επένδυση βιομηχανική, αγροτική, κτηνοτροφική που θα προσελκύσει ανθρώπινο δυναμικό και κεφάλαια. Δεν είναι δυνατόν την στιγμή που απειλείται η ίδια σου η ύπαρξη εσύ να ασχολείσαι με την οικολογία. Πρώτα θα κοιτάξεις να επιβιώσεις και μετά να θέσεις τους όρους της επιβίωσης.


Το Ξηρόμερο ούτε ήταν, ούτε και θα γίνει ποτέ σοβαρός τουριστικός προορισμός, όσο κι αν κάποιοι συντηρούν –γιατί τους βολεύει– αυτό το παραμύθι. 

Επίσης το trekking στο βελανιδοδάσος ή τα προσκυνήματα στο Λιγοβίτσι, δεν μπορούν να σταθούν σοβαρά σε μια συζήτηση για το πως θα αναπτυχθεί η περιοχή και δεν μπορούν να λειτουργήσουν παρά μόνο επικουρικά για την τοπική οικονομία. 

Αν μιλάμε για ουσιαστική τουριστική ανάπτυξη μιλάμε για πολύ μεγάλες μονάδες που θα δουλεύουν εκατοντάδες άτομα σε μόνιμη βάση (και τις οποίες θα τρέξουν πρώτοι-πρώτοι οι ψευτοαριστεροί να σαμποτάρουν όπως είπαμε πριν). Τα ενοικιαζόμενα και τα Airbnb δεν αποτελούν τουριστική ανάπτυξη.


Εν κατακλείδι. Αν εγώ ψήφιζα στο Ξηρόμερο θα ψήφιζα όποιον είχε το θάρρος να ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ΠΟΑΥ, υπέρ της πρόσκλησης επενδύσεων στην περιοχή, υπέρ της δημιουργίας παραγωγικής βάσης και παραγωγικού δυναμικού, υπέρ της δημιουργίας εργοστασίων και βιομηχανικής ζώνης με ταυτόχρονη εκμετάλλευση του Πλατυγυαλίου, υπέρ του να δοθούν σοβαρά κίνητρα σε νέους ανθρώπους να εγκατασταθούν στο Ξηρόμερο, υπέρ της δημιουργίας μιας ανώτερης σχολής (τμήματος προφανώς) που μπορεί να αφορά την αλιεία ή την γεωργία ή την μουσική παράδοση. Θα ψήφιζα κάποιον που μένει και εργάζεται μόνιμα στο Ξηρόμερο. 

Και δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα αυτοδιοικητικός δεινόσαυρος, ούτε απόφοιτος πανεπιστημίου, ούτε τίποτα. Ένας (ή μία) εργάτης, ένας αγρότης, ένας υπάλληλος, που θα έχει όμως την συγκρότηση και κυρίως το θάρρος, τα “κάκαλα”, να τα βάλει με τον παραλογισμό του κατεστημένου και τις διάφορες επιτροπές που οδηγούν τον τόπο μαθηματικά στην καταστροφή. Αλλά όπως σας είπα στην αρχή, η δική μου γνώμη μηδαμινή αξία έχει.


Δραγαμεστινός


Υ.Γ. Οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά προφανώς και δεν αποτελούν παραγωγικές επενδύσεις και δεν πρέπει να έχουν θέση στο Ξηρόμερο.

 ΠΗΓΗ ΔΡΑΓΑΜΕΣΤΟΝΕWS

Σχόλια

  1. Η νέα πλατεία του Μύτικα, είναι τραγική οπτικά? Κυριε προφανώς είστε άσχετος ειλικρινά. Η νέα πλατεία του Μύτικα σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα κ. Ζαβογιαννη που είναι από το Μύτικα με υλικά που ταιριάζουν στο περιβάλλον. Εσείς είστε αρχιτέκτονας?? Όλα τα βάζουμε σε σακί και αμαυρώνουν τους πάντες με ένα ψευδώνυμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε αφήστε απ’ έξω την κυρία Ζαβογιάννη η οποία είμαι σίγουρος πως είναι καλή επαγγελματίας. Αν την ρωτήσετε είμαι βέβαιος πως: α) Θα συμφωνήσει μαζί μου. Τα έργα “βιτρίνας” σε έναν δήμο, αυτά που έχουν να κάνουν με την εικόνα –κι η κεντρική πλατεία είναι ένα από αυτά– θα πρέπει να γίνονται κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. β) Θα σας πει επίσης πως οι αρχιτέκτονες που συνεργάζονται με δήμους στην Ελλάδα, πόσο περιορισμένη δυνατότητα σχεδιασμού έχουν και πόσο επεμβαίνουν στη δουλειά τους βλαχοδήμαρχοι, βλαχοσύμβουλοι, βλαχοεργολάβοι και λοιποί βλάχοι γενικά. Αυτό που πραγματοποιείται με αυτό που θα ήθελε να πραγματοποιηθεί δεν έχει συνήθως καμία σχέση. Εδώ δεν είχε καμία σχέση ο σχεδιασμός της πλατείας Ομονοίας με το τελικό αποτέλεσμα θα έχει της πλατείας του Μύτικα; Και ναι, η ειδικότητα μου έχει άμεση σχέση με την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία.

      Δραγαμεστινός

      Διαγραφή
  2. Νικόλας Ζαρκαδούλας09 Ιανουαρίου, 2023 18:58

    Θα μου επιτρέψετε να έχω πολλές ενστάσεις για το άρθρο κυρίως για το οτι ως κάτοικος εξωτερικού θέλω τα παιδιά μου και τα ανήψια μου να μείνουν στον Αστακό μόνο ως γκαρσόνια. Το άρθο είναι μηδενιστικό (δυστυχώς) αν και είναι η πρώτη φορά που κάποιος αρθρώνει έστω και αυτό τον λόγο. Εμεις λοιπόν που διαματυρόμαστε για την ΠΟΑΥ δεν λέμε να μην γίνει η ΠΟΑΥ, ουτε να φύγουν οι ιχθυοκαλλιέργιες, θεωρούμε οτι έχει χώρο για όλους και διεκδικούμε δίκαιη διευθυέτηση. Η συκγεκριμένη ΠΟΑΥ είναι παράνομη, είναι προιον διαφθοράς που αγνοεί τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας, είτε κάποιος μένει εκεί είτε όχι. Οντας ενας απο τους ανθρώπους που είναι ενάντια στην συγκεκριμένη ΠΟΑΥ θα ήθελα να κάνουμε αν θες την κουβέντα ανοιχτά και επώνυμα. Σέβομαι το λόγο σου και την άποψή σου θα ήθελα όμως να γίνει διάλογος και να μην δεχτούμε μηδενιστικά ότι μόνο η ΠΟΑΥ θα μας σώσει. Με εκτίμηση.
    Νίκος Ζαρκαδούλας
    nzarkad@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι 'χες Γιάννη τι χα πάντα. Και δεν ψηφίζεις στο Ξηρόμερο, και δεν μένεις και μας λες οτι οι "Αθηναίοι" παρεμβαίνουν (λες και εσυ δεν είσαι στην ίδια κατηγορία), και οτι η εν λόγω ΠΟΑΥ είναι η μόνη λύση! Με ποιες προυποθέσεις θα γύρισες εσύ στον Αστακό? Θα πήγαινες ας πούμε εργάτης στα ψάρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΟΝΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΡΟΣΕΞΤΕ..... ΑΥΤΗ Η ΠΟΑΥ.
    Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΕΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΑΥ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΤΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ, ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΕΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ.

    ΦΙΛΕ ΑΛΕΥΡΩΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΝΤΙΚΟΣ Η ΓΑΤΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.

    ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΔΗΘΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΤΙΚΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΒΡΑΧΩΡΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εάν η ΠΟΑΥ είναι για την σωστή ανάπτυξη
    γιατί δέν γίνεται μια ΠΟΑΥ
    απο Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Μεγανήσι, Λευκάδα έως και την Κέρκυρα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν θα συμφωνήσετε ότι,χρονια τώρα,ο σχεδιασμός είναι απο ΕΕ και κυβερνώντες, απαξιωνω κάτι μέχρις εσχάτων ώστε να παραδοθεί κατόπιν αμαχητί σε όποια σχέδια "ανάπτυξης "και εκμετάλλευσης; Το ίδιο συμβαίνει με την ΠΟΑΥ. Κατήργησαν όλες τις παραγωγές, έμειναν τα χωράφια χέρσα, ο κόσμος έφυγε για άλλες πολιτείες και ξαφνικά ανακάλυψαν την Αιτωλοακαρνανία για κάθε είδους επένδυση.
    Ειδικά λοιπόν επί του συγκεκριμένου της κατάληψης όλων των ακτών από την ΠΟΑΥ, σαφώς δεν θα είναι υπέρ της ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου. Ποιός θα ωφεληθεί απ αυτό;Με ψωρομεροκαματα και εργάτες μετανάστες εξαθλιωμένους καμμία ανάπτυξη δεν θα έρθει στον τόπο. Ίσα ίσα θα καταστραφεί για άλλη μια φορά το περιβάλλον, η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων μόνιμων κατοικων δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο και επιπλέον δεν θα υπάρχει επιστροφή για κανενός είδους άλλη δραστηριότητα.
    Πιστεύω ότι εάν δεν υπάρξει κεντρικός, οργανωμένος σχεδιασμός τί μπορεί να παράξει ένας τόπος, με ποιό στόχο, ποιούς συμμετέχοντες, τί τεχνογνωσία, τί κέρδος και για ποιους, φως δεν υπάρχει...
    Θα προτιμούσα βεβαιως να μιλάτε επωνυμα..
    Σαββουλα Κουγγελη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχωρέστε μου την ανωνυμία αλλά νομίζω πως δεν αποτελεί πρόβλημα από την στιγμή που δεν την χρησιμοποιώ προκειμένου να συκοφαντώ, να βρίζω, να παραπλανώ, να εξαπατώ, να διασπείρω fake news, παρά μόνο για να εκφράζω, όσο πιο ξεκάθαρα και ειλικρινά μπορώ, τις απόψεις μου. Καταρχάς, όχι, δεν πιστεύω πως η Ε.Ε. κι οι ελληνικές κυβερνήσεις στήσανε κάποια συνωμοσία ώστε να απαξιωθεί το Ξηρόμερο και να παραδοθεί αμαχητί στα σχέδια των εκμεταλλευτών. Δεν πιστεύω στις συνωμοσίες γενικώς. Η περιοχή, όπως όλη σχεδόν η Ελλάδα, βιώνει το δράμα της καταστροφής του παραγωγικού ιστού και των παραγωγικών δυνάμεων. Και γι αυτό από τη μια ευθύνεται το πολιτικό σύστημα σύσσωμο (και η αριστερά) κι από την άλλη ο επαρχιωτισμός του νεοέλληνα που θεωρεί την παροχή υπηρεσιών ως τον μοναδικό προορισμό του ανθρώπου στον μάταιο τούτο κόσμο κι όχι την παραγωγή. Που θεωρεί τον τουρισμό ως μέγιστο αγαθό και μάλιστα φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ την βιομηχανία ως το απόλυτο κακό που καταδυναστεύει τον άνθρωπο και καταστρέφει τον πλανήτη. Μάλιστα εκπαιδεύουμε τα παιδιά στο σχολείο όταν θέλουν να ζωγραφίσουν το κακό, την λύπη, την αλλοτρίωση, την καταπίεση, την απομόνωση, την καταστροφή, να ζωγραφίζουν γκρίζα εργοστάσια με υψικαμίνους που βγάζουν καπνούς και φωτιές, άσχημες μηχανές και ρομπότ που εξουσιάζουν τους ανθρώπους. Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Δεν ζούμε στους “μοντέρνους καιρούς“ του Τσάπλιν. Μιλώντας για κεντρικό σχεδιασμό εικάζω πως τοποθετείστε στα αριστερά του πολιτικού φάσματος (συγχωρέστε με αν κάνω λάθος). Για σκεφτείτε τι ήταν αυτό που γιγάντωσε την Σοβιετική Ένωση και έκανε άλματα δεκαετιών μέσα σε λίγα χρόνια; Η βιομηχανία. Και δη το Α και το Ω της βιομηχανίας, ο χάλυβας. Εμείς φτάσαμε στο σημείο, με σημαντική την ευθύνη και των συνδικάτων, να έχουν κλείσει σχεδόν όλες οι χαλυβουργίες (νομίζω πλην αυτής του Βόλου). Προσωπικά διαφωνώ με τον κεντρικό σχεδιασμό ως τρόπο οργάνωσης της οικονομίας αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάθε χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό και παραγωγικό σχέδιο, όχι όμως με την έννοια του ότι το ανώτατο σοβιέτ θα αποφασίζει για σένα, αλλά του ότι θα υπάρχει αποκεντρωμένος έλεγχος, ευελιξία της παραγωγής, προσαρμοστικότητα, εκμετάλλευση της καινοτομίας. Νομίζω δεν υπάρχουν καν πλέον οικονομίες που βασίζονται στον κεντρικό σχεδιασμό. Η Κίνα είναι καθαρά κρατικός καπιταλισμός· η Βόρεια Κορέα ίσως. Υπάρχουν όμως πάρα πολλές χώρες με σοβαρή βιομηχανία, με καλά μεροκάματα που ταυτόχρονα σέβονται και το περιβάλλον. Η Ελλάδα δεν είναι δυστυχώς μια απ’ αυτές.

      Δραγαμεστινός

      Διαγραφή
  7. Αμα περιμενουμε προκοπη απο τα ψαρια σωθηκαμε.
    Ολοι οι εργατες ειναι και θα ειναι αλλοδαποί.
    Και μην ακουω οτι θα δώσουν δουλιες διοτι θα γελασουν και οι πετρες.
    Ο μονος σταθερος κλαδος οπου φερνει χρηματα στο κρατος ειναι ο τουρισμος με ολα τα επαγγελματα να γυρνουν γυρω απο αυτον.
    Φετος απο τα εσοδα του τουρισμου δοθηκαν χρηματα στον κοσμο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Η ΒΕΛΟΥΤΣΑ ΝΕWS θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail veloutsaxiromerou@gmail.com προς αποκατάσταση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πωλούνται δυάρια διαμερίσματα στον Αστακό

  Πωλούνται δυάρια διαμερίσματα στον Αστακό  (θέση Αλώνι). Καινούρια κατασκευή. Πλήρως επιπλωμένα. Τηλ.: 6977 404 102.

Ε. Γαλούνης: υπεράριθμοι συμβασιούχοι και εικονικές τιμολογήσεις εργασιών οδήγησαν το Δήμο Ξηρομέρου στα βράχια

Ε. Γαλούνης:  υπεράριθμοι συμβασιούχοι και εικονικές τιμολογήσεις εργασιών οδήγησαν το Δήμο Ξηρομέρου στα βράχια ... Ο κ Ε Γαλουνης στη τελευταία τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Απριλίου αποκάλεσε τον Δήμαρχο κ.Γιάννη Τριανταφυλλάκη "δήμαρχο των μηδενικών εκπτώσεων"  θυμίζοντας του ότι η μέση έκπτωση σχεδόν σε όλα τα μεγάλα έργα του  Δήμου επί θητείας του κυμαίνεται στο 1-3% Υπενθύμισε ότι  εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται   με την διαδικασία του κατεπειγόντως σε μικρά έργα, εργασίες και προμήθειες του Δήμου με  αναθέσεις  χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες  και σε εικονικές τιμολογήσεις ανύπαρκτων έργων και εργασιών Ο κ Ε Γαλουνης απευθυνόμενος στο Δήμαρχο είπε ότι δεν πείθει πλέον του Δημότες  η καραμέλα "ο Γαλουνης φταίει για όλα¨ καθώς  εσείς  έχετε τη Διοίκηση του Δήμου  τα τελευταία πέντε χρόνια και όλοι γνωρίζουν ποιοι και με ποιο τρόπο διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται τα οικονομικά του Δήμου και πως οδηγήσατ

έωλη η αναφορά -καταγγελία στην Αποκεντρωμένη εις βάρος αντιδημάρχου του Δήμου Ξηρομέρου

 έωλη η αναφορά -καταγγελία στην Αποκεντρωμένη εις βάρος αντιδημάρχου του Δήμου Ξηρομέρου   Θα θυμίσουμε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης του Δήμου Ξηρομέρου:  1.  Ερωτόκριτος  Γαλούνης του Παναγιώτη, δημοτικός  σύμβουλος  και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ξηρομέρου, κάτοικος Αστακού Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας 2. Απόστολος Πανταζής  του Νικολάου, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος  του Δήμου Ξηρομέρου, κάτοικος Αστακού Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας 3. Νικόλαος  Ζώγας του Αριστόδημου, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου, κάτοικος Αστακού Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας Με  αναφορά -καταγγελία τους την 28-3-2024 ζητούσαν  προς διαφύλαξη της νομιμότητας και των συμφερόντων του δήμου και των δημοτών του, να διερευνηθεί αν έτυχε εφαρμογής στο Δήμο Ξηρομέρου  το άρθρο 10§4 του ν. 4804/2021, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 117 του ν. 5079/2023  Ειδικότερα το άρθρο αυτό αναφέρει:   " α) Δεν μπορούν να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι,

Πένθος στην Παλαιομάνινα. Απεβίωσε μητέρα του Δημοτικού συμβούλου Τογια Χρήστου

Ανείπωτο πόνο και θλίψη σκόρπισε στην Παλαιομάνινα  Ξηρομέρου η είδηση του θανάτου  της μητέρας του Δημοτικού συμβούλου Τογια Χρήστου σε ηλικία 88 ετων Η εκλιπούσα Τογια Αγγελική το γένος Ι.Σαμαλεκου, υπήρξε υπόδειγμα συζύγου και μητέρας στηρίζοντας πάντα την οικογένεια της. Η κηδεία θα γίνει αύριο στις 10 : 30  στο ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης της ΤΚ Παλαιομανινας  Συλλυπητήρια στην οικογένεια και να είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάζει.

Γιάννης Τριανταφυλλάκης: «Ο Δήμος Ξηρομέρου αλλάζει εποχή!»

  Αγαπητοί μου συμπολίτες, Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως στο Δήμο μας μία νέα περιβαλλοντική δράση τίθεται σε εφαρμογή! Ο Δήμος Ξηρομέρου, με σύνθημα: «Φροντίζω τη γη, ανακυκλώνω στην πηγή» υλοποιεί το Πρόγραμμα «Δράσεις Διαχείρισης Βιοαποβλήτων Δήμου Ξηρομέρου» εκπαιδεύοντας και ενημερώνοντας τους πολίτες για τη Διαλογή Βιοαποβλήτων στην Πηγή (ΔσΠ) και την Οικιακή Κομποστοποίηση. Στο πλαίσιο του προγράμματος, αναπτύσσεται δίκτυο χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων στους μεγάλους οικισμούς του Δήμου (Κανδήλα, Μύτικα, Αστακό, Κουβαρά και Φυτείες) όπου θα τοποθετηθούν 140 καφέ κάδοι, στους οποίους θα συλλέγονται χωριστά τα οργανικά απορρίμματα (βιοαπόβλητα) και θα μεταφέρονται από τον Δήμο με ειδικό απορριμματοφόρο που θα προμηθευτούμε μέσω του προγράμματος, σε Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ). Το προσεχές διάστημα (Απρίλιο – Ιούνιο 2024) θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος Διαλογή

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ,ΦΩΤΙΣΜΟΥ-ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ,ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ,ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ...

 ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ,ΦΩΤΙΣΜΟΥ-ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ,ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ,ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ...   Στη  Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου την Παρασκευή 12 Απριλίου  2024 εγκρίθηκε ομόφωνα ο Καθορισμός τέλους ύδρευσης οικ. έτος 2024   Τα μέλη του Δ.Σ. αφού άκουσαν  την εισήγηση του προέδρου και έπειτα από διαλογική συζήτηση και αφού επέφερε ορισμένες αλλαγές επί του σχεδίου ψήφισαν: Υπέρ της πρότασης της πλειοψηφίας ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι : Μπαμπούρης Κων/νος ,Γερόλυμος Σωτήριος ,Δρακάς Παναγιώτης ,Κακαβα-Πανάγου –Μπελέχα Ευτυχία ,Μακρής Σωτήριος ,Μάντζαρης Ελευθέριος ,Παληογιάννης Παναγιώτης ,Πολύζος Βασίλειος ,Σιδεράς Στυλιανός ,Τάγκας Δημήτριος ,Τσόμπου-Παύλου Άρτεμις ,Φλωρόπουλος Ιωάννης και Χρόνης Ιωάννης. Κατά της πρότασης της πλειοψηφίας ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι : Γαλούνης Ερωτόκριτος, Γκούμας Γεώργιος ,Ζορμπάς Ιωάννης , Κολοβός Χρήστος ,Κομπλίτσης Δημήτριος , Ζώγας

Εξόρμηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Αρχοντοχώρι Αιτωλοακαρνανίας...

Εξόρμηση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Αρχοντοχώρι Αιτωλοακαρνανίας.   Ανάλυση Ιστορικών Κτισμάτων.   Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με αφορμή το ειδικό μάθημα οικοδομικής 8ου εξαμήνου ( Κατασκευαστική ανάλυση και επέμβαση σε παραδοσιακά κτίρια ) μετέβη στο Αρχοντοχώρι Αιτωλοακαρνανίας στις 12 Απρίλιου , μετά από την πρόσκληση του δημάρχου του Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη και τη συμβολή του Προέδρου του χωριού Λευτέρη Πιτσινέλη και του φοιτητή της αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Απόστολου Καρκάση, ώστε να κάνουν έρευνα πεδίου.    Στην εξόρμηση συμμετείχαν 8 διδάσκοντες και 45 φοιτητές ( 4ου έτους ) ώστε να αναλύσουν , τόσο τον ιστορικό οικισμό του χωριού , όσο και τα παλαιά κτίριά του ( τα παλαιά αρχοντικά ).    Το μάθημα περιλαμβάνει την αναγνώριση και αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης των παραδοσιακών οικοδομικών συστημάτων και διατύπωση προτάσεων αποκατάστασης και συντήρησης αντίστοιχων κτιριακών κατασκευών .    Στόχος του είναι η κατανόηση της κατασκευαστικής δομής της χρήσης τω

Σκότωσαν τα σκυλιά τους γιατί επιτέθηκαν σε πρόβατα - "Εφαγαν" πρόστιμο 400.000 ευρώ

  Ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκαν, με σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα, σε δύο άνδρες με στενή συγγενική σχέση οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή με την κατηγορία ότι πυροβόλησαν τέσσερα σκυλιά ιδιοκτησίας τους στην περιοχή της Κρυσταλόβρυσης Αχαΐας. Κατά την απολογία τους ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν τα σκυλιά τους διότι επιτέθηκαν στα πρόβατα και τα κατσίκια που εκτρέφουν παρουσιάζοντας μάλιστα σχετικό φωτογραφικό υλικό ενώ υποστήριξαν ότι τα σκυλιά είχαν γίνει επιθετικά. Στην κατοχή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν κυνηγετικές καραμπίνες χωρίς νόμιμη άδεια. Από την Αστυνομία βεβαιώθηκε συνολικό πρόστιμο 400.000 ευρώ και στους δύο κατηγορούμενους, ενώ σε βάρος τους σχηματί στηκε δικογραφία, εκτός από τη ζωοκτονία (δύο τετελεσμένες και δύο απόπειρες) και για την κατοχή και χρήση των κυνηγετικών όπλων. Το θέμα αναδείχθηκε στην σελίδα zoosos.gr.  

Η Κοινότητα Αστακού διοργανώνει εξαήμερη. εκδρομή στην Βουδαπέστη, στις 31 Αυγούστου 2024.

Η Κοινότητα Αστακού διοργανώνει εξαήμερη. εκδρομή στην Βουδαπέστη, στις 31 Αυγούστου 2024. Ημερομηνία 17-4-2024 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΤΑΚΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   Η Κοινότητα Αστακού διοργανώνει εξαήμερη. εκδρομή στην Βουδαπέστη, στις 31 Αυγούστου 2024. · Τιμή συμμετοχής κατ΄ άτομο σε δίκλινο/τρίκλινο δωμάτιο: 490,00 ευρώ. · Διαφορά μονόκλινου: 220,00 ευρώ Περισσότερες πληροφορίες:  Πρόεδρος Κοινότητας Αστακού κα Αρετή Γριτσίπη: 6970464135. Σε συνεργασία με το τουριστικό γραφείο ΚΡΑΛΛΗΣ CHAR-MA TRAVEL SERVICES Περιλαμβάνονται: · Σύγχρονο πούλμαν για όλες τις μεταφορές και εκδρομές του προγράμματος (2 οδηγοί) · Διαμονή σε ξενοδοχεία 4* · Πρωινό και ένα γεύμα ή δείπνο για κάθε διανυκτέρευση (ημιδιατροφή) · Επίσημες ξεναγήσεις στη Βουδαπέστη και το Βελιγράδι · Συνοδός γραφείου · Ασφάλεια αστικής επαγγελματικής ευθύνης · ΦΠΑ Δεν περιλαμβάνονται: · Είσοδοι σε μουσ

Η «Σπηλιά του Κύκλωπα» στην Παλαιομάνινα...

16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1178 Π.Χ.: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ 1.«Γκούβα α Φούρου»: Η «Σπηλιά του Κύκλωπα» στην Παλαιομάνινα! Επετειακό αφιέρωμα με μια μικρή σειρά κειμένων για τις ιδιότυπες σχέσεις ανάμεσα στον αρχαίο και τον νέο ελληνικό κόσμο, όπως, με παράξενο τρόπο, εκφράζονται από την πλούσια λαϊκή παράδοση της Παλαιομάνινας και πολλών περιοχών της χώρας   Πρώτη Φωτογραφία: Ο Οδυσσέας και ο Τηλέμαχος σκοτώνουν τους μνηστήρες (1812), έργο του Γάλλου ζωγράφου Christophe Thomas Degeorge. Βλ. Clio Artemidou (Πηγή: www.lifo.gr )   Του Δημήτρη Στεργίου Στις 16 Απριλίου του 1178 π.Χ., πριν από 3.202 χρόνια, σύμφωνα με επιστήμονες που χρησιμοποίησαν πληροφορίες του Ομήρου στην «Οδύσσεια» σχετικά με τη θέση των άστρων και του Ηλίου, έγινε το «νόστιμον ήμαρ», δηλαδή η «ημέρα επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη και της «μνηστηριοφονίας».    Τη φράση αυτή, την οποία ο Όμηρος χρησιμοποιεί στην «Οδύσσεια» σε τρία σημεία, ίσως σήμερα να τη νιώθουν τρίσβαθα μόνο οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλλ