Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αρχαία «Αλυζία οδός»...

Αρχαία «Αλυζία οδός»...



Πηγή: Σελίδα Facebook
''ΦΙΛΟΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΛΥΖΙΑΣ''.
Του Σπύρου Θεοδ. Μήτση.

Ο Αρχαία «Αλυζίας οδός», ήταν η σπουδαιότερη και η σημαντικότερη από τις οδούς της πόλη - κράτος Αλυζία (οι άλλοι δρόμοι οδηγούσαν προς το Θύριον, το Τύρβειον-Μεδεώνα, και προς «Καλιγώνι», Φοίτιον). 
 
Ήταν ο κύριος άξονας επικοινωνίας της Αλυζίας με τις άλλες πόλεις της Ακαρνανίας. Ήταν δρόμος ζωτικής σημασίας για τη συντήρηση και την ανάπτυξη της πόλη- κράτος. Ήταν η οδός σύμβολο της δύναμης της Αλυζίας στα Κλασσικά, Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά Χρόνια.
 
Κατασκευάστηκε περί το 4ο αι. π.Χ.; Διατηρήθηκε δε και μετά τα ρωμαϊκά και τα Βυζαντινά χρόνια, αφού εξυπηρετούσε υπέρ το δέον τις ανάγκες του πολιτικού, του στρατιωτικού και του εμπορικού κόσμου της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
 
Ερχόμενη δυτικά από την αρχαία Νικόπολη, το Άκτιο, την Πάλαιρο, περνούσε την πόλη - κράτος των Αλυζαίων Ακαρνάνων, Αλυζία (το αρχαίο Φράγμα, το Ρωμαϊκό οικισμό στη θέση «Μάρμαρα», το Ναό της Άρτεμης Επικρατείας στη θέση «Δρυμώνα», τον Πύργο στη θέση «Κλειδί»-Αγριλιά (φυλακείο και παρατηρητήριο), τον Πύργο (φυλακείο) στη θέση «Καστρινού» Δεργοβίτσας) και από εκεί οδηγούσε είτε προς τις παράλιες πόλεις Αστακός, Μαραθιάς, Πλευρώνα, Καλυδώνα, Πάτρα, είτε προς την ενδοχώρα, τις Ακαρνανικές πόλεις Κόροντα, Φοίτιο, Διρυής, Στράτο κ. ά.
 
Σε πολλά σημεία επί της αρχαίας οδού υπήρχαν κρήνες, αναβλύζοντα και τρεχούμενα νερά, όπου οι ταξιδιώτες αλλά και οι κάτοικοι της πόλης μπορούσαν να δροσίζονται και να ξεκουράζονται.
 
Αναβλύζοντα νερά και κρήνες υπήρχαν στο λιμάνι της πόλης, έξω από τα τείχη της πόλης, στα Μάρμαρα – Λυμπέριο ή ρωμαϊκό οικισμό, στις θέσεις «Βρύση, Μέγα πηγάδι,.. και «Βαλαώρα», τρεχούμενα επιφανειακά και υπόγεια νερά στις θέσεις «Αγριλιά», «Βερίνα», Σταυρολιμνιώνα, αλλά και στο φράγμα της πόλης, κ. ά).
 
Ένα τμήμα του διασωθέντος αρχαίου δρόμου είναι και το λαξευμένο μονοπάτι που βρίσκεται στη θέση «Καμπλάφκα», κοντά στο αρχαίο λιμάνι της πόλης («λιμήν Ηρακλέους»). 
 
Το μονοπάτι αυτό μας φανερώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αρχαίας «Αλυζίας οδού»: Το πλάτος της κυμαινόταν από 3-4 μ. έως και 5-6 μ. σε ορισμένα σημεία. 
 
Το μεγαλύτερο μέρος της οδού ήταν χωμάτινο, σε ελάχιστα δύσβατα σημεία ήταν λαξευμένος (Καμηλαύκα, Σταυρολιμνιώνα) ή και λιθοστρωμένος (Αη-Λιάς).
 
Τέλος, λόγω του βραχώδους υποστρώματος από τον δρόμο αυτό δεν περνούσαν άμαξες, παρά μόνο στο πεδινό της τμήμα κ.ά.
 
Να υπογραμμίσουμε πως σε επιλεγμένα σημεία της «Αλυζίας οδού» – κοντά σε κρήνες και αναβλύζοντα ή τρεχούμενα νερά- υπήρχαν ανεπτυγμένα οικονομικά και θρησκευτικά κέντρα.
 
 Ένα από αυτά είναι το λιμάνι του, ή το θρησκευτικό ιερό προς τιμήν του προστάτη ήρωα Ηρακλή - Τέμενος Ηρακλέους (βυθισμένα, κατά τον αρχαιολόγο Ρωμαίο, πλησίον του ναού της Αγίας Τριάδας).
 
Επίσης στο «Βούλκο», υπήρχαν και τα αρχαία λουτρά - ιαματικά νερά της Αλυζίας. Σ’ αυτά, όπως μας πληροφορούν οι επιστολές του Κικέρωνα, πιθανόν να σταματούσαν οι οδοιπόροι δια να κάνουν το μπάνιο τους, αλλά και να χαλαρώσουν από το μακρύ και κουραστικό τους ταξίδι 
 
Όποιος επισκεφτεί τον αρχαιολογικό αυτό χώρο θα αντικρίσει λουόμενους με το λασπώδες θεραπευτικό μαύρο μείγμα, θα ταξιδέψει με τη φαντασία του πίσω στο χρόνο και θα οραματιστεί το μέλλον της περιοχής.
 
 Επίσης, θα δει το αναδεικνυόμενο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδας, ταφικό μνημείο του 2ου μ.Χ. αι., και θα φανταστεί την τελετουργική μαγεία του Ασκληπιείου, που πιθανόν να βρίσκονταν εντός του Τεμένους του Ηρακλέους (Κ. Φερεντίνος).
 
Κατά μήκος της αρχαίας οδού υπήρχαν κι άλλα παρόμοια οικονομικά και θρησκευτικά κέντρα όπως, στο διοικητικό κέντρο της πόλης (αγορά, ναοί, δικαστήριο, σπίτια αρχόντων, βουλευτήριο), στο πολιτιστικό και εργαστηριακό κέντρο πέριξ της θέσης «Μάρμαρα» (θέατρο, εργαστήριο πηλοπλαστικής, και γλυπτικής του Λυσίππου και των μαθητών του), στο θρησκευτικό κέντρο-ιερό προς τιμήν της θεάς Άρτεμης στο «Δρυμώνα» (και λιμήν;), στο θρησκευτικό κέντρο-ιερό προς τιμήν του Ηρακλέους στο «Σταυρολιμνιώνα»(και λιμήν) κ. ά.

Φυλακεία-Φρυκτωρίες πάνω στους αρχαίους δρόμους (Πύργος Αγριλιά, Πύργος Καστρινού και Πύργος Αρχοντοχωρίου).
 
Η Αλυζία συνδέονταν με το δίκτυο των δρόμων της αρχαίας Ακαρνανίας. Με κέντρο την πόλη της Αλυζίας, από διάφορα σημεία-πύλες, η πόλη εξακτινώνονταν και συνδέονταν με τις γύρω πόλεις-κράτη (Θύρρειο, Πάλαιρος, Αστακός, Καλλιγώνι; Τύρβειον, Μεδεών, Φοιτείες, Κόροντα).
 
Ίχνη των αρχαίων αυτών δρόμων, προς τις όμορες πόλεις, συναντάμε ακόμη και σήμερα σε πολλά σημεία του ορεινού εδάφους των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Αλυζίας. Από μια πρόχειρη ματιά διαπιστώνει κανείς πως: οι δρόμοι βρίσκονται ανάμεσα σε ποτάμια, πάνω σε υψώματα, ακόμη και δρόμοι λαξευμένοι πάνω σε βράχους.
 
 Οι δρόμοι-μονοπάτια σχεδιάζονταν στενοί και ασφαλείς και πάντα στα πρότυπα των αναγκών της κάθε εποχής. Πρόκειται για δρόμους πυλώνες προς την ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής.
 
Έχοντας επίγνωση των προβλημάτων που δημιουργούνταν, οι Αλυζαίοι Ακαρνάνες έχτιζαν κατά μήκος του δρόμου της περιφερείας τους και σε περίοπτα σημεία ισχυρές φρυκτωρίες (πύργους, φυλάκια), και εγκαθιστούσαν σε αυτές φρουρές με εκπαιδευμένα από παιδοτρίβαις, και οπλομάχους (τοξότες, ακοντιστές, καταπέλτες) νεαρά κυρίως άτομα (οι νέοι εκτελούσαν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία τους στα πλαίσια του θεσμού της εφηβείας).
 
Ακόμη και σήμερα σώζονται, κατά μήκος του αρχαίου δρόμου Αλυζία-Αστακός, υπολείμματα του κυκλικού πύργου στην τοποθεσία Αγριλιά-Κλειδί, και του πύργου Καστρινού στο οροπέδιο Δεργοβίτσα. (βλ. φωτ.)

Ο επιβλητικός Πύργος-Φρυκτωρία, πάνω στον αρχαίο δρόμο Αλυζία, Καλιγώνι, Φοίτιον.
 
Ο πιο ιστορικός, λαμπερός και επιβλητικός είναι ο Πύργος στο δρόμο που οδηγεί προς την ενδοχώρα, Καστέλι-Καλιγώνι, Φοίτιο. Ο πύργος αυτός είναι φυτεμένος κατακόρυφα στα βράχια του απάτητου υψώματος των Ακαρνανικών ορέων.
 
Για τον αρχαίο αυτό δρόμο ο αγρονόμος και λάτρης της πατρώας του γης, Αθανάσιος Ν. Παπαναστάσης, γράφει στην εφημερίδα «Αρχοντοχώρι», τις 17-18- 1986 : «Στο βάθος της μεταξύ των πρώτου πύργου (Πύργος) και δεύτερου πύργου-αμυντηρίου χαράδρας, και από το δυτικό της στόμιο, προς την ανατολική έξοδο στο τέρμα της δεξιάς πλαγιάς, κατά την αρχαιότητα υπήρχε δίοδος που τη διέσχιζε (αρχαίος δρόμος). 
 
Ήτανε το μοναδικό πέρασμα για την πεδιάδα της Αρχαίας Αλυζίας από το εσωτερικό της υπόλοιπης χώρας. Ίχνη της διόδου αυτής σώζονται μέχρι σήμερα ευδιάκριτα». (βλ. φωτ.)

Η αρχαία «Αλυζία οδός» στην ιστορική της εξέλιξη.
Εν κατακλείδι, η αρχαία οδός της Αλυζίας αποτελεί σημαντικότατο σημείο για την τοπογραφία της αρχαίας Αλυζίας και των όμορων Δήμων.
 
 Ο ρόλος της αρχαίας αυτής οδού ήταν να συνδέει την πόλη της Αλυζίας, ανατολικά με τον Αστακό, και δυτικά με την Κεκροπία, το Σόλιο, το Άκτιο και τη Λευκάτα. 
 
Παρ' όλο που έχουν περάσει πολλοί αιώνες από την κατασκευή της αρχαίας οδού, η ταύτισή της με την παράλληλη σημερινή παρα Ιόνια οδό δεν είναι απλή σύμπτωση. 
 
Η γεωμορφολογία της περιοχής ήταν αυτή η οποία είχε επιβάλει στους αρχαίους την κατασκευή του δρόμου στη συγκεκριμένη πορεία. Και η επιλογή τους ήταν τόσο επιτυχής ώστε να διατηρηθεί η ίδια πορεία ακόμη και 2500-3000 χρόνια μετά.
 
Το δε αρχαίο μονοπάτι των θεών! Το μονοπάτι που κατεβαίνει από ψηλά στα χαμηλά στη θέση "Καμπλάφκα" - Βούλκος, έμεινε ανεξίτηλο μέσα στους αιώνες, σε πείσμα της καταστροφικής μανίας των ανθρώπων. 
 
Ας το αναβιώσουμε, αν όχι από ιστορικής πλευράς, τουλάχιστον από την πεζοπορική του πλευρά και έτσι θα κερδίσουμε πολλά περισσότερα! (τελευταία πέριξ του αρχαίου μονοπατιού αναπτύσσονται έξυπνες αναρριχητικές δράσεις).

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

πρόσβαση στη παραλία Αγριλιά του Δήμου Ξηρομέρου

πρόσβαση στη παραλία Αγριλιά του Δήμου Ξηρομέρου  Με αφορμή  σχόλιο αναγνώστη : "Μαθαίνουμε μετά λύπης, πως φέτος το καλοκαίρι οι ιδιοκτήτες του χώρου που εκμεταλεύονταν τον παρακείμενο χώρο από την δημοφιλή παραλία Αγριλιά, δε θα τον λειτουργήσουν όπως τόσα χρόνια. Φυσικό επόμενο η πρόσβαση από τον χώρο που γινόταν τόσα χρόνια, να μην είναι εφικτή." Ερωτάται ο Δήμος Ξηρομέρου : αν θα μεριμνήσει ώστε να υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και ασφαλή πρόσβαση στην δημόσια παραλία;

Αγριλιά : «Τέλος εποχής» για τον «θρυλικό» τόπο διακοπών – συγκινητικά σχόλια στο facebook

Οι ιδιοκτήτες-διαχειριστές του χώρου ανακοίνωσαν της διακοπή λειτουργίας του από τη φετινή σεζόν  Λύπη αλλά και νοσταλγία έχει προκαλέσει η είδηση πως μετά απο πολλά χρόνια, ένας χώρος διακοπών ταυτισμένος κατά κύριο λόγο με τους Αγρινιώτες, δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Πρόκειται για το κάμπινγκ – ενοικιαζόμενα αλλά και χώρο εστίασης που λειτουργούσαν επί δεκαετίες, δίπλα απο την παραλία της Αγριλιάς στον Αστακό. Για πολλά χρόνια αποτέλεσε τον τόπο καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς και απόδρασης για εκατοντάδες κατοίκους του Αγρινίου, που για εκείνους ήταν ένα ιδανικό μέρος για πολυήμερες, οικογενειακές και οικονομικές διακοπές. Δεν ήταν όμως λίγοι και οι εκδρομείς απο άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό, που είχαν γοητευτεί από τις ομορφιές της περιοχής. Όπως ήταν φυσιολογικό, η είδηση πως το «κτήμα Αγριλιά» φέτος δεν θα λειτουργήσει, προκάλεσε πλήθος σχολίων απ’όσους προγραμμάτιζαν για φέτος ή είχαν κάνει τα προηγούμενα καλοκαίρια τις διακοπές τους εκεί… Για έναν από τους πλέον

57χρονος βρέθηκε κρεμασμένος

Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία του Καινουργίου στο άκουσμα της είδησης της αυτοκτονίας όπως όλα δείχνουν ενός άνδρα ηλικίας 57 ετών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άνδρας εντοπίστηκε κρεμασμένος σε βοηθητικό χώρο της οικίας του από συγγενικό πρόσωπο, χωρίς τις αισθήσεις του. Όπως διαπιστώθηκε στην συνέχεια ήταν νεκρός. kainourgiopress.gr  

Αστακός: Ενοικιάζεται πλήρως ανακαινισμένο και επιπλωμένο ισόγειο διαμέρισμα

  Ενοικιάζεται πλήρως ανακαινισμένο και επιπλωμένο ισόγειο διαμέρισμα (70τ.μ.) στη θέση Χοβολιό Αστακού (100μ. από την παραλία Γούλια) για την καλοκαιρινή περίοδο. Πληροφορίες: Σπύρος Αναστόπουλος Τηλ. 6972666179

Η σιωπή της Δημοτικής Αρχής Ξηρομέρου ...

  Σε λίγες ημέρες  έρχεται τυπικά και το φετινό καλοκαίρι κι ακόμη στο Δήμο Ξηρομέρου δεν έχει ψηφιστεί ο οικονομικός προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους 2024 δεδομένης της παρέλευσης της προθεσμίας   που προβλέπεται στο νόμο έως 31/12/2023  Η ψήφιση έγκαιρα του οικονομικού Προϋπολογισμού είναι σημαντική καθώς καθορίζεται το ετήσιο δημοσιονομικό πρόγραμμα δράσης, αποτελεί βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της Δημοτικής Αρχής , ενισχύει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων , παρέχει μια συνολική εικόνα όλων των δραστηριοτήτων του Δήμου ,διευκολύνει τον έλεγχο και βοηθά στην ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων  Τα αίτια της καθυστέρησης του  Προϋπολογισμού θα ήταν θετικό να τα αποσαφηνίσει με ακρίβεια η Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου για να έχουν γνώση οι Δημότες εκτός κι αν θεωρεί ότι δεν τους αφορά ,άλλα από ότι φαίνεται ακολουθεί κατά γραμμα τις εντολές του επικοινωνιολόγου ... Σε ότι αφορά τις παρατηρήσεις του παρατηρητηρίου  στο προϋπολογισμό αληθές είναι ότι πράγματι δεν είναι σημαντι

Απέραντη θλίψη σκόρπισε στο Ξηρόμερο ,ο ξαφνικός θάνατος του Βασίλη Σόμπολου

Βαρύ πένθος σκόρπισε στην τοπική κοινωνία του Ξηρομέρου   η είδηση του  ξαφνικού  θανάτου του 38χρονου Βασίλη Σόμπολου από το Καραϊσκάκη  .  Η κηδεία του Βασίλη θα γίνει αύριο Δευτέρα 13 Μαΐου και ώρα 5:οο μ μ στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Καραϊσκάκης Η ΒΕΛΟΥΤΣΑNEWS εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του .  

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ν ΠΑΝΤΑΖΗ ΠΡΟΣ ΜΥΤΙΚΑPRESS

Πρός:Μύτικας Press κο Βασίλη Σούλα, Αγαπητέ Βασίλη, Καλησπέρα, Χριστός Ανέστη! Εύχομαι υγεία και ευτυχία. Πολύ σωστή η ενημέρωση σου για την απόρριψη της προσφυγής στην επιτροπή 152,αλλά σου διέφυγε να ενημερώσεις ότι δεν έχει τελεσιδικήσει και όπως σαφώς αναφέρεται στην απόφαση 5/2024 “”Κατά της ανωτέρω απόφασης, μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων.”” όπου ήδη έχω κινηθεί ανάλογα. Γενικά,όσο μπορώ από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου θα προστατεύσω τα συμφέροντα του Δήμου και του Ελληνικού Δημοσίου,τα οποία δεν προστατεύονται με εκπτώσεις 1% και δεν θα επιτρέψω την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για χαρτζιλίκια για φανφάρες και για κάνενα άλλο λόγο.   Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,οι επιτροπές κάνουν μόνο ερμηνεία και δεν ασχολούνται επί της ουσίας και εκεί αναλαμβάνει η Ελληνική Δικαιοσύνη - τα αρμόδια δικαστήρια. Όταν τελεσιδικήσει θα μιλήσουμε ξανά. Χαιρετισμούς, Απόστολος Ν Πανταζής Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΣΟΥΛΑ  ΒΑΣΙΛΗ Αποστόλη Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά, Υγεία κα

ΕΠΙΣΤΡΑΦΗΚΕ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ

Επιστράφηκε   με παρατηρήσεις στο Δήμο Ξηρομέρου το σχέδιο προυπολογισμού του Δήμου για το έτος 2024 από το Παρατηρητηριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ με το  Αρ. Πρωτ.: 513/13-05-2024 έγγραφο του  Το παρατηρητήριο λαμβάνοντάς υπόψιν τα άρθρα 4 του ν.4111/2013 (Α’ 18) και 77 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) και 27 και 64 του ν.4270/2014 (Α΄ 143) όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν, σε συνδυασμό και με την 63726/28.07.2023 (Β΄4795) κοινή απόφαση των Αν. Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών “Παροχή οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων, οικονομικού έτους 2024 - τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 7028/2004 (Β’ 253) απόφασης” το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ αξιολογεί και παράσχει γνώμη επί του  σχεδίου του προϋπολογισμού του φορέα ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ που υποβλήθηκε στις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να επέλθουν οι  αναγκαίες προσαρμογές σε ορισμένες εγγραφές του σχεδίου από τη Δημοτική Επιτροπή, Συγκεκριμένα   το Παρατηρητήριο έχει τη γνώμη ότι το σχέδι

Ξηρόμερο: Χτύπησε τον εν διαστάσει σύζυγό της με κοντάρι ηλεκτρικήςσκούπας στο κεφάλι

  Για παράβαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας κατηγορείται μία γυναίκα σε περιοχή του Ξηρομέρου. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της κατόπιν καταγγελίας που υπέβαλε ο εν διαστάσει σύζυγός της, αναφέροντας ότι τον χτύπησε στο κεφάλι με το κοντάρι ηλεκτρικής σκούπας.  Μάλιστα, κατήγγειλε ότι τον εξύβρισε και τον απείλησε λεκτικά για την ζωή του, κρατώντας μαχαίρι. Η σχετική δικογραφία έχει διαβιβαστεί στον αρμόδιο Εισαγελλέα.

Προχωρά ο δρόμος που φέρνει πιο κοντά τη Λευκάδα -Πότε θα ολοκληρωθεί

  Πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του βρίσκεται το μεγάλο έργο της διπλής σύνδεσης της Λευκάδας με τον καινούργιο άξονα Άκτιο-Αμβρακία, που καθιστά σημαντικά ευκολότερες τις μετακινήσεις στο νησί του Ιονίου. Το έργο αφορά στη σύνδεση της Λευκάδας μέσω δύο νέων οδικών τμημάτων και συγκεκριμένα το τμήμα «Βόνιτσα-Λευκάδα», μήκους περί τα 16 χλμ. και το τμήμα «Άκτιο- Άγιος Νικόλαος» με 5 χλμ. το τελευταίο τμήμα ολοκληρώθηκε στα μέσα Απριλίου 2023, ενώ ακόμα μεγαλύτερη τουριστική και οικονομική ώθηση στην περιοχή αναμένεται να δοθεί με την ολοκλήρωση και του έτερου τμήματος, Βόνιτσα-Λευκάδα, κάτι το οποίο εκτιμάται στο τέλος του τρέχοντος έτους. Στο εν λόγω κομμάτι, προ ολίγων εβδομάδων παραδόθηκε σε κυκλοφορία ο δρόμος από το Κάστρο της Αγίας Μαύρας μέχρι τον Άγιο Αντώνιο. Το έργο της διπλής σύνδεσης αναλυτικότερα: Εκτελείται στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αφορά στην οδική σύνδεση της Λευκάδας με τον οδικό άξονα Άκτιο – Δυτικός Άξονας. Η υπόψη οδική σύνδεση π