Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΞΗΡΟΜΕΡΟ : ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023


Ο Έλληνας είναι συνυφασμένος με την πολιτική...  

Στην Ελλάδα, άλλωστε η πολιτική πάντα δημιουργούσε πάθη, διαμάχες, ακόμη και διχασμούς. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μικρόβιο που κάποιες φορές έφερνε αρρωστημένες καταστάσεις.

Όμως,και σήμερα διακρίνεται όλο και πιο έντονα ένας ακήρυχτος πόλεμος, μία αντιπαλότητα μεταξύ φίλων,γνωστών, προσώπων που έχουν κοινά ενδιαφέροντα μέσα από τις δουλειές τους, μέσα από  συλλόγους, ακόμα και μεταξύ συγγενών

Οι προβλέψεις της νέας νομοθεσίας άλλωστε, είναι σαφείς και απαιτούν πολύ μεγάλο αριθμό υποψήφιων δημοτικών και τοπικών συμβούλων, κάτι που θα δυσκολέψει και θα αποτρέψει τους εν δυνάμει υποψηφίους δημάρχους στην πορεία.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και τα στελέχη τους σε καθημερινή βάση, τηλεφωνούν, επικοινωνούν από κοντά, ή μέσω «μεσαζόντων» με τους εν δυνάμει υποψηφίους.

Το θέμα είναι πόσοι θα καταφέρουν να φτάσουν μέχρι και το τέλος και το τι ακριβώς πρόσωπα θα επιλέξουν για να συμμετέχουν στους συνδυασμούς τους.

Πρόσωπα τα οποία θα συναντούν ευρεία απήχηση στο κόσμο και δεν θα αποτελούν απλά πρόσωπα για να κλείσουν οι συνδυασμοί, δείχνοντας ουσιαστικά υπεροχή χωρίς ουσία.

Από την άλλη, οι Δημοτικές εκλογές, ήταν πάντα πιο “πολιτισμένες” έχουν μια άλλη... αίγλη, από οποιαδήποτε άλλη εκλογική διαδικασία. 

Και αυτό γιατί οι υποψήφιοι είναι πολλοί και πολύ πιο ελεύθεροι στην έκφραση και πολλές φορές αναζητούν από μόνοι τους τη διαφοροποίηση, σε σχέση με τους συνυποψηφίους τους. 

 Για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές που θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου 2023 (και στις 15 Οκτωβρίου ο β’ γύρος, όπου χρειαστεί), ισχύει το νομοθετικό πλαίσιο του νόμου 4804/2021 (ΦΕΚ Α 90/5.6.2021).

👉Γενικό ψηφοδέλτιο. Ελάχιστο 25 - Μέγιστο 63.
Στον Δήμο Ξηρομέρου ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου είναι 25. Άρα στο Γενικό Ψηφοδέλτιο χρειάζονται το ελάχιστο 25 πρόσωπα και το μέγιστο 63 (με προσαύξηση 150%).

👉Τοπικά ψηφοδέλτια (απογραφή 2011). Ελάχιστο 49 - Μέγιστο 132.

Άρα ο ελάχιστος και ο μέγιστος αριθμός του Γενικού και των Τοπικών Ψηφοδελτίων ενός συνδυασμού, με όλες τις Κοινότητες μέσα, είναι:
  • Ελάχιστο 74
  • Μέγιστο 195
με την ποσόστωση του 40% των γυναικών να ισχύει σε κάθε ψηφοδέλτιο.

Αν λάβουμε υπόψιν ότι :
 👉Στις εκλογές των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, θεωρείται επιτυχών ο συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τρία τοις εκατό (43% + 1 ψήφος) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων
👉 στις τελευταίες δημοτικές εκλογές οι εγγεγραμμένοι ήταν 17109 η συμμετοχή 62,10 % και τα έγκυρα ψηφοδέλτια 10177
👉ο σημερινός δήμαρχος έλαβε στο πρώτο γύρο ποσοστό 46,99 % ήτοι 4782 ψήφους 
 
Εύκολα συμπεραίνουμε ότι αν το ψηφοδέλτιο που θα καταρτίσει ο νυν δήμαρχος έχει το σύνολο των επιτρεπόμενων υποψηφίων ήτοι 195  ( όπως εμφανώς επιδιώκει ) τότε για να λάβει το ίδιο ποσοστό 46,99 % και να θεωρείται επιτυχών ως  συνδυασμός αφού υπερβαίνει κατά πολύ το (43% + 1 ψήφος) που ο νόμος ορίζει,   αντιστοιχεί σε κάθε υποψήφιο του  να συνεισφέρει στο συνδυασμό την υποστήριξη 25 ψηφοφόρων
 
Ο συνδυασμός του κ.Α Σάββα  έχει γνωστοποιήσει έως σήμερα περιπου 30 υποψηφίους για γενικό  και τοπικό .  Σύμφωνα με πληροφορίες έχει νοικιάσει εκλογικό   κέντρο στη κεντρική πλατεία του Αστακού που θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση.
 
Χτες το βράδυ έγινε σύσκεψη των  στελεχών του υπερκομματικού συνδυασμού και ολοκληρώθηκε η συγκρότηση του ψηφοδελτίου στη ΔΕ Φυτειών και αναμένεται να ανακοινωθεί έως την Τετάρτη .
 
Στις άλλες δημοτικές ενότητες συνεχίζονται οι διεργασίες με προτεραιότητα στη ΔΕ Αλυζίας που τείνει εντός των προσεχών ημερών να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί

Η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον μιας και εάν οι παραπάνω προβλέψεις επιβεβαιωθούν, θα φτάσουμε σε σημείο κάθε σπίτι στον δήμο, να έχει και από έναν υποψήφιο…



Σχόλια

  1. Το κυρίως θέμα δέν είναι τόσο,
    ούτε ο ελάχιστος αριμθός υποψηφιοτήτων ανα δημοτική παράταξη του δήμου μας
    αλλά ούτε και ο μέγιστος αριθμός υποψηφιοτήτων,
    όσο είναι να υπάρχει και μια ενιαία άποψη στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία του δήμου μας,
    μεταξύ των υποψηφιοτήτων ανα δημοτική παράταξη του δήμου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. περιμενε ανακοινωσεις απο τα καθαρα χερια και οποτε ανακοινωθουν σφυριξε μας ...πουθενα δεν εχουν ψηφοδελτιο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάει η συνολική ανακοίνωση
    Με το σταγονόμετρο οι υποψήφιοι στον Σάββα σαν κύμα στον Τριανταφυλλάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι θα έλεγες να σμίξουν και οι δύο μαζί
      οι υποψήφιοι δήμαρχοι και να μοιράσουν την 5ετή δημαρχία
      2, 5 χρόνια ο ένας υποψηφιος δήμαρχος και 2, 5 χρόνια ο άλλος υοψήφιος δήμαρχος.
      τι λές

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Η ΒΕΛΟΥΤΣΑ ΝΕWS θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail veloutsaxiromerou@gmail.com προς αποκατάσταση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο στολισμός των Επιταφίων στα χωριά του Δήμου Ξηρομέρου

Πλήθος πιστών συρρέει από το πρωί σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα κορύφωσης του Θείου Δράματος στου Ιερούς ναούς της χώρας, ώστε να ασπαστεί τους Επιτάφιους που έχουν στολιστεί με τα ομορφότερα λουλούδια της Άνοιξης. Κάποιοι από αυτούς είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα... Δείτε φωτογραφίες από Επιτάφιους ενοριών του Δήμου ΞΗΡΟΜΈΡΟΥ  

Μοναδική η ''Νύχτα ευχών'' στον Αστακό, με τα δεκάδες ιπτάμενα φαναράκια να μεταφέρουν νοητά τις ευχές των μικρών παιδιών (φωτογραφίες και video)

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Από τον Δεκέμβριο του 2022, δύο φορές μέσα σε κάθε χρονιά, σε κάθε αλλαγή του  χρόνου και τη Δευτέρα του Πάσχα, η πολύ ωραία ιδέα της διοργάνωσης νύχτας ευχών στη πλάζ του Αστακού, με διοργανωτές τη Κοινότητα Αστακού και το Δήμο Ξηρομέρου, έγινε θεσμός με μεγάλη συμμετοχή κυρίως μικρών παιδιών, που είναι οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, αφήνοντας δεκάδες φαναράκια στον ουρανό του Αστακού μαζί με τις ευχές τους. Έτσι και φέτος Δευτέρα 6 Μαίου 2024 στις 09:30 μ.μ. στην πλαζ του Αστακού, σε μία νύχτα με υπέροχο καιρό και την θάλασσα ήρεμη και μαγευτική, δεκάδες πολύχρωμα φαναράκια αφέθηκαν στον ουρανό, δίνοντας μία μαγική εικόνα και συναισθήματα χαράς στις καρδιές των μικρών παιδιών. Σύνδεσμος video: https://youtu.be/aB_2Np-q1u4 Ευχαριστούμε τον Ζώη Κωνσταντόπουλο για τις λήψεις με drone. ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ  

Λεπενού: Αυτοκτόνησε 23χρονος - Εντοπίστηκε κρεμασμένος

  23χρονος στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα στη Λεπενού έδωσε τέλος στη ζωή του.  Το νεαρό τον αναζητούσαν οι οικείοι του ενώ είχαν ειδοποιήσει και τις αστυνομικές αρχές Σήμερα τα ξημερώματα εντόπισαν το άψυχο σώμα του στην περιοχή του Πεταλά στη Λεπενού, όπου ο νεαρός είχε κρεμαστεί Στο σημείο που εντοπίστηκε η σορός έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ενώ εκεί βρίσκεται και η αστυνομία. agrinionet.gr

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η μνήμη τού πολιούχου Αγίου Γεωργίου τού Τροπαιοφόρου.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ   Με λαμπρότητα και μέσα στο αναστάσιμο κλίμα των ημερών, εόρτασε σήμερα η ενορία μας την μνήμη τού πολιούχου μας Αγίου Γεωργίου τού Τροπαιοφόρου. Την ακολουθία τέλεσε ο εφημέριος της ενορίας μας ιερομ. π. Μιχαήλ Βραχάς και προ της απολύσεως πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνος τού Αγίου πέριξ του Ναού μας.    Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά σε όλους.  

Γιόρτασε το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Πόρτας Μπαμπίνης

Γιόρτασε το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Πόρτας Μπαμπίνης Πηγή:  https://mpampiini.blogspot.com Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία πολλών Μπαμπινιωτών και πιστών από τα χωριά του Ξηρομέρου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον π. Δημήτριο Τέγα στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Πόρτας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπαμπίνης όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πρόσφερε γλυκίσματα στους προσκυνητές. Δείτε φωτογραφίες  

Προγραμματισμένες εργασίες για την αυριανή εορτή στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου της Τ Κ Μαχαιράς.

 Προγραμματισμένες εργασίες για την αυριανή εορτή στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου της Τ Κ Μαχαιράς.          Σε ανάρτηση  του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μαχαιράς Ξηρο μέρου   Giorgos Barbarousis    αναφέρει : Κάθε χρόνο έτσι και φέτος γυναίκες του χωριού ανηφόρησαν για τον Άγιο Χριστόφορο όπου κάναν εθελοντικές εργασίες καθαρισμού, ευπρεπισμού ενόψει της αυριανής εορτής του .     Σήμερα το πρωί συνεργείο του Δήμου Ξηρομέρου μετά από συνεννόηση με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ.  Χρόνη Γιάννη έκανε εργασίες καθαρισμού,κοπής χόρτων και κλαδιών μέσα και έξω από το κοιμητήριο.  Ασπρίσαμε μάντρες , κόψαμε κλαδιά και χόρτα στο δρόμο που οδηγεί στον Άγιο Χριστόφορο. Η αγαστή συνεργασία Δήμου/Κοινότητας αλλά και Εθελοντών φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Αύριο το πρωί 7 με  9 θα τελεστεί θεία λειτουργία στο Ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Χριστοφόρου.       Βοήθειά μας ο Άγιος.

Λευκάδα: Βγήκαν μαχαίρια μετά από καυγά - Βαρύς τραυματισμός 23χρονου

  Ένας 23χρονος μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένος σε νοσηλευτική μονάδα της Πάτρας καθώς φέρεται να δέχθηκε μαχαιριές στη διάρκεια καυγά έξω από το Πνευματικό Κέντρο, στη Λευκάδα. Σύμφωνα με το ilefkada.gr ,  λίγο μετά τα μεσάνυχτα δύο νεαροί 22 και 23 ετών έβγαλαν μαχαίρια μετά από διένεξη που προηγήθηκε.  Οι λόγοι της αιματηρής συμπλοκής φαίνεται ότι έχουν έρθει σε γνώση της Αστυνομίας Φωτογραφία αρχείου

Τραγικός θάνατος για αγρότη στον Γαλατά Ναυπακτίας

  Όπως μεταδίδει το nafpaktianews , ο άτυχος άνδρας πραγματοποιούσε αγροτικές εργασίες και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μέχρι στιγμής, τον καταπλάκωσε η ρυμούλκα από το τρακτέρ του βρίσκοντας έτσι τον τραγικό θάνατo . Σ οκαρισμένη η τοπική κοινωνία από την είδηση του θανάτου του

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΤΑΚΟΥ: Πρόσκληση για μία γιορτή αγάπης, ζεστασιάς και ευχών στη πλαζ του Αστακού...

Πρόσκληση για μία γιορτή αγάπης, ζεστασιάς και ευχών στη πλαζ του Αστακού. Ημερομηνία 2-5-2024 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΤΑΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο Δήμος Ξηρομέρου και η Κοινότητα Αστακού, σας προσκαλούν να παραβρεθεί τε τη Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου και ώρα 09:30 μ.μ. στην πλάζ του Αστακού, σε μία αναστάσιμη γιορτή, γεμάτη φως και ευχές. Δεκάδες φαναράκια θα ανάψουν και θα αφεθούν στον ουρανό του Αστακού, συνοδεία των καλύτερων ευχών μας. Η Κοινότητα Αστακού σας εύχεται Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΤΑΚΟΥ

Δημιουργία Μητρώου Επιστημόνων - "Brain Gain Xiromero".

Δημιουργία Μητρώου Επιστημόνων - "Brain Gain Xiromero". Πηγή:  https://www.dimosxiromerou.gr Ημερομηνία 9-5-2024 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο Δήμος Ξηρομέρου θέλοντας να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό του Δήμου, το οποίο είναι ιδιαίτερα αξιόλογο, αποφάσισε να το καταγράψει και να συστήσει μια εθελοντική ομάδα η οποία: 1. Θα λειτουργεί συμβουλευτικά και ανάλογα με το επιστημονικό της πεδίο και 2. Θα αποτελεί μια ομάδα η οποία θα συζητά μεταξύ των μελών της και θα είναι υποστηρικτική. Κατάγεσαι από τον Δήμο Ξηρομέρου; Θέλεις να βοηθήσεις στην αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου σου; Ο Δήμος Ξηρομέρου απευθύνεται στο επιστημονικό δυναμικό της περιοχής για να δημιουργηθούν εθελοντικές ομάδες που θα βοηθήσουν στη δημιουργική και out of the box αντιμετώπιση των πάγιων και συστημικών προβλημάτων της περιοχής μας. Πώς μπορώ να βοηθήσω; Συμπλήρωσε στον ακόλουθο σύνδεσμο λίγα στοιχεία