Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

29 Απριλίου: Κάποια γεγονότα σαν σήμερα...

Εικόνες: Ζαν ντ΄Αρκ, Άλφρεντ Χίτσκοκ, Μαρία Πολυδούρη, Ντιουκ Έλινγκτον, Κωνσταντίνος Καβάφης

Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2024: Μεγάλη Δευτέρα, Αγίων Ιάσωνος και Σωσίπατρου των Αποστόλων, Αγίας Κερκύρης

Γιορτάζουν: Σωσίπατρος, Χρυσοπηγή, Ιάσων, Ιασωνία, Κέρκυρα, Σωπάτρα, Πάτρα

 Επέτειοι
• Παγκόσμια Ημέρα Χορού

 Γεγονότα στις 29 Απριλίου
• 1429 Κατά τον εκατονταετή πόλεμο, η 17χρονη Ιωάννα της Λορένης ή Ζαν ντ’ Αρκ, απελευθερώνει την Ορλεάνη από την αγγλική κυριαρχία.
• 1707 Τα Κοινοβούλια Αγγλίας και Σκοτίας συνεδριάζουν και αποφασίζουν την ένωση των περιοχών τους, σχηματίζοντας έτσι τη Μεγάλη Βρετανία.
• 1913 Ο Σουηδός μηχανικός Γκίντιον Σούντμπακ κατασκευάζει και πατεντάρει το φερμουάρ.

• 1933 Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ των ομάδων Έβερτον και Μάντσεστερ Σίτι (3-0) είναι ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου, που οι παίκτες φορούν φανέλες με νούμερα. Η Έβερτον χρησιμοποιεί νούμερα από το 1 μέχρι το 11 και η Σίτι από το 12 μέχρι το 22.
• 1941 Ορκίζεται η πρώτη κατοχική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον στρατηγό, Γεώργιο Τσολάκογλου. Οι αρχές κατοχής στην Ελλάδα θέτουν σε κυκλοφορία παράλληλα με τη δραχμή, το Μάρκο Κατοχής (Reichs Kredit Kassenscheine), τη λιρέτα Κατοχής, τη μεσογειακή δραχμή, το βουλγαρικό λέβα και το αλβανικό φράγκο, νομίσματα χωρίς αντίκρυσμα.

 • 1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Γερμανικός στρατός στην Ιταλία παραδίνεται άνευ όρων στους Συμμάχους. Οι Αμερικανοί απελευθερώνουν τους έγκλειστους στο στρατόπεδο Νταχάου. Ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύεται την Εύα Μπράουν σε ένα καταφύγιο στο Βερολίνο και ορίζει αντικαταστάτη του τον ναύαρχο Καρλ Ντένιτζ. Ο Χίτλερ και η Μπράουν αυτοκτονούν την επόμενη ημέρα.

 • 1949 Στην Κίνα, ένα εκατομμύριο στρατιώτες υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ διασχίζουν τον ποταμό Γιανγκτσέ, με σκοπό να απελευθερώσουν τη χώρα.
• 1970 Πόλεμος του Βιετνάμ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυνάμεις του Νότιου Βιετνάμ εισβάλλουν στην Καμπότζη για να κυνηγήσουν τους Βιετκόνγκ.
• 1995 Δέκα ημέρες μετά τον τελικό Κυπέλλου Παναθηναϊκός – ΑΕΚ (1-0), άγνωστοι ξυλοκοπούν άγρια τον διαιτητή του αγώνα Φίλιππο Μπάκα, σταματώντας το ταξί που επιβαίνει.

• 2005 Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των στρατευμάτων της Συρίας από το Λίβανο, μετά από 29 χρόνια κατοχής.
• 2011 Στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ παντρεύεται την Κέιτ Μίντλετον.

Γεννήσεις στις 29 Απριλίου
• 1863 Κωνσταντίνος Καβάφης, Έλληνας ποιητής
• 1899 Ντιουκ Έλινγκτον, Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας
• 1901 Χιροχίτο, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας
• 1943 Γιάννης Καλατζής, Έλληνας τραγουδιστής
• 1957 Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, Άγγλος ηθοποιός
• 1957 Σοφία Σακοράφα, Ελληνίδα ακοντίστρια και πολιτικός
• 1958 Μισέλ Φάιφερ, Αμερικανίδα ηθοποιός

Θάνατοι στις 29 Απριλίου
• 1930 Μαρία Πολυδούρη, Ελληνίδα ποιήτρια
• 1933 Κωνσταντίνος Καβάφης, Έλληνας ποιητής
• 1961 Γιάννης Κορδάτος, Έλληνας κοινωνιολόγος
• 1980 Άλφρεντ Χίτσκοκ, Άγγλος σκηνοθέτης
• 1998 Αρχέλαος Αντώναρος, Έλληνας γελοιογράφος
• 2013 Ανδρέας Ντούζος, Έλληνας ηθοποιός
• 2019 Τάκης Μόσχος, Έλληνας ηθοποιός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σφοδρή μετωπική σύγκρουση δυο οχημάτων σημειώθηκε πριν από λίγο πάνω στη γέφυρα του Αχελώου.

  Σφοδρή μετωπική σύγκρουση δυο οχημάτων σημειώθηκε πριν από λίγο πάνω στη γέφυρα του Αχελώου. Συγκεκριμένα, και κάτω από συνθήκες που ερευνώνται, συγκρούστηκαν μετωπικά ένα αγροτικό φορτηγό αυτοκίνητο και μια κλούβα. Στο σημείο έσπευσαν αμέσως ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αφού υπήρχαν πληροφορίες για εγκλωβισμένους. Τα άτομα που βρίσκονταν στα αυτοκίνητα τελικά απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια περαστικών και οδηγών. Το αγροτικό οδηγούσε γυναίκα και την κλούβα ηλικιωμένος άνδρας που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αγρινίου. Όπως ήταν φυσιολογικό, μέχρι την απομάκρυνση των δυο οχημάτων, προκλήθηκαν ουρές αυτοκινήτων και στα δυο ρεύματα της ε.ο. Αντιρρίου- Ιωαννίνων.

60χρονος βρήκε τραγικό θάνατο καθώς εκτελούσε αγροτικές εργασίες

Τραγικό θάνατο βρήκε 60χρονος άνδρας όταν καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του στο Κρυονέρι Καλαβρύτων. Ο 60χρονος άνδρας βρέθηκε κάτω από το τρακτέρ του κατά την διάρκεια αγροτικών εργασιών, με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή.  

Ειδική διοικητική προσφυγή του Απόστολου Ν. Πανταζή για τον προϋπολογισμό 2024 του Δήμου Ξηρομέρου.

Ειδική διοικητική προσφυγή του Απόστολου  Ν. Πανταζή για τον προϋπολογισμό 2024 του Δήμου Ξηρομέρου.     Ο ανεξάρτητος Δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Πανταζής, ΚΑΤΈΘΕΣΕ  ειδική διοικητική προσφυγή , σύμφωνα με το άρθρο 227 του ν. 3852/2010, για την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 75/2024 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του ΟΤΑ α’ βαθμού με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ». Ολόκληρη η προσφυγή του κ. Α.Ν. Πανταζή: ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ   ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ   ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ   ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ (κατ’ άρθρο 227 του ν. 3852/2010)   -   του Απόστολου Πανταζή του Νικολάου, δημοτικού συμβούλου Δήμου Ξηρομέρου, κατοίκου Αστακού Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας.   ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ     - της υπ’ αριθμ.   75/2024   απόφασης   του Δημοτικού Συμβουλίου   του ΟΤΑ α’ βαθμού με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ   ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ» (ΑΔΑ:6ΛΤ7ΩΚΖ-ΑΨΧ)     Είμαι δημοτικός σύμβουλος του   Δήμου   Ξηρομέρου. Την παρούσα προσφυγή ασκώ υπό αυτή   την ιδιότητά μ

ΑΣΤΑΚΟΣ : Ψαροντουφεκάς έπιανε χταπόδια στις Εχινάδες, τον «έπιασε» το Λιμενικό!

Δεν επιτρέπεται η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία τον Μάϊο Παράνομη υποβρύχια αλιεία, σε περίοδο δηλαδή που δεν επιτρέπεται,  με ψαροντούφεκο,  διενεργούσε ένας άνδρας πρωινές ώρες της Τρίτης (28.5.24)  στη θαλάσσια περιοχή Εχινάδων Νήσων Αστακού. Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση, εντοπίστηκε από στελέχη του πλωτού περιπολικού σκάφους του Λιμεναρχείου Μεσολογγίου Στην κατοχή του βρέθηκαν χταπόδια («Octopus vulgaris») υπολειπομένων διαστάσεων. Από το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων κατά του παραβάτη, ενώ κατασχέθηκαν το αλιευτικό εργαλείο καθώς και τα αλιεύματα. Σημειώνεται ότι κατά τον μήνα Μάιο δεν επιτρέπεται το υποβρύχιο ερασιτεχνικό ψάρεμα και η ερασιτεχνική αλιεία με δίχτυα και παραγάδια    sinidisi.gr

Δήμος Ξηρομέρου: Εισήγηση για πρόσληψη προσωπικού για κατεπείγουσες ,εποχιακές & πρόσκαιρες ανάγκες

Εισήγηση για πρόσληψη προσωπικού για κατεπείγουσες ή εποχιακές ή πρόσκαιρες ανάγκες   Ειδικά επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού οποιασδήποτε ειδικότητας με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου από τους Ο.Τ.Α. για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ...  Ο φορέας που διενεργεί την πρόσληψη αποστέλλει τον πίνακα των προσληπτέων στο Α.Σ.Ε.Π., καθώς και όλους τους πίνακες προσληπτέων κάθε έτους, το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Το Α.Σ.Ε.Π. διενεργεί έλεγχο για τη συνδρομή των όρων πρόσληψης της παρούσας περίπτωσης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι απασχολείται ή απασχολήθηκε προσωπικό κατά παράβαση των πιο πάνω διατάξεων, εφαρμόζεται η παρ. 8 του άρθρου 51 του Ν. 4765/21... Α. Στο Δήμο μας υφίσταται την παρούσα χρονική περίοδο επιτακτική ανάγκη για την πυρασφάλεια , τον προγραμματισμό αυτής σε συνδυασμό με την πολιτική προστασία που υπάγεται διότι καλείται να διαφυλάξει μεταξύ των άλλων μια τεράστια γεωγρ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΓΑΣ :ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2024 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ , ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ    ΠΡΟΣΦΥΓΗ:  του Νικολάου Ζώγα του Αριστοδήμου , δημοτικού συμβούλου Δήμου Ξηρομέρου , κατοίκου Αστακού  Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας , ΑΦΜ 062019910  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ : της υπ ' αριθμ . 75/2014 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου  Με την υπ' αριθμ. 94/2014 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ξηρομέρου εγκρίθηκε προσχέδιο προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2024. Ακολούθησε η υπ' αριθμ. πρωτ. 513/13-05-2024  γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με την οποία δεν εγκρίθηκε το αρχικό σχέδιο  προϋπολογισμού με διατύπωση ορισμένων παρατηρήσεων.  Στην συνέχεια, εκδόθηκε η υπ' αριθμ. 94/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ξηρομέρου, με την οποία ο Δήμος προέβη σε διορθώσεις επί  του αρχικού σχεδίου προϋπολογισμού. Τελικά, με την υπ' αριθμ. 75/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  του Δήμου Ξηρομέρου εγκρίθηκε ο

Μπαμπάς θα γίνει σε λίγο καιρό ο Ξηρομερίτης τραγουδιστής Γιώργος Λιβάνης

  Ανδρομάχη - Γιώργος Λιβάνης: Η αντίδρασή τους όταν έμαθαν το φύλο του μωρού που περιμένουν Το βίντεο από το πάρτι για το gender reveal   Η Ανδρομάχη και ο Γιώργος Λιβάνης θα αποκτήσουν σε λίγο καιρό το πρώτο τους παιδί και με ένα βίντεο στο Instagram, έδειξαν στους ακολούθους τους, βίντεο από τη στιγμή που έμαθαν φύλο του μωρού. Το ζευγάρι έκανε πριν λίγο καιρό gender reveal πάρτι, στο οποίο ανακάλυψαν ότι θα αποκτήσουν γιο. Οι τραγουδιστές περίμεναν το σκυλί τους, που είχε δεμένο στο λουρί του το μπαλόνι, το οποίο μέσα είχε τα κομφετί με το χρώμα μπλε. Όταν έσκασαν το μπαλόνι και είδαν ότι περιμένουν αγοράκι έκαναν μια αγκαλιά και αντάλλαξαν ένα φιλί στο στόμα « Το 10άρι της ομάδας έρχεται! Η μαμά σου κι εγώ σου το αφιερώνουμε. Σ’αγαπάμε πολύ » έγραψε ο Γιώργος Λιβάνης

Τα αποτελέσματα της Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας παραχώρησης δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε θέσεις του Δήμου Ξηρομέρου

Τα αποτελέσματα της Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας για την παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας σε θέσεις του Δήμου Ξηρομέρου της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας:

2024: O KOYΡΟΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ...

Κάθε χρόνο αυτήν την εποχή,  στο Ξηρόμερο, αρχίζει το κούρεμα των προβάτων. Ο κούρος είναι ημέρα γιορτής και χαράς στην οποία συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι, οι συγγενείς και οι φίλοι τους και κουρεύουν τα πρόβατα με τον παραδοσιακό τρόπο με μεγάλα ψαλίδια. Οι  κουρευτάδες  βάζουν στο μαντρί τα πρόβατα και τα γίδια και στη συνέχεια τα πιάνουν ένα – ένα και τα κουρεύουν. Οι ΦΩΤΟ  :  είναι στο μαντρί της οικογένειας  Δ.& θ . Θεοδώρου-Φερεντίνου  (πατέρας και γιος) στο  Μαχαιρά Ξηρομέρου. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Thomas Theodoroy Ferentinos

Αστυνομική έφοδος σε σπίτια εμπλεκομένων στον ξυλοδαρμό εστιάτορα - Βρέθηκαν μολότοφ και φυσίγγια

  Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο Παναιτώλιο, έπειτα από το σοβαρό επεισόδιο που σημειώθηκε προχθές, με θύμα 52χρονο επαγγελματία. Ο επαγγελματίας δέχθηκε σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι παρέα Ρομά, που χρησιμοποίησε γκλοπ. Ο 52χρονος, αιμόφυρτος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Αγρινίου, όπου και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο ενώ ακολούθησαν αναζητήσεις για την ανεύρεση των δραστών, που έχουν μηνυθεί από το θύμα. Σημειώνεται ότι σε βάρος τους έχει σχηματισθεί δικογραφία για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παράβασης του νόμου περί όπλων. Στο πλαίσιο των αναζητήσεων πραγματοποιήθηκε χθεςέφοδος στις οικίες των εμπλεκόμενων προσώπων καθώς και συγγενών τους. Στον αύλειο χώρο του ενός εντοπίστηκαν επτά βόμβες μολότοφ, οι οποίες κατασχέθηκαν και φυσίγγια, ενώ μάλιστα συνελήφθη και η 20χρονη σύζυγος του ενός εκ των τριών που αναζητούνται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Οι τρεις φερόμενοι δράστες διαφεύγουν προς ώρας της σύλληψης.