Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η νεοκλασική αρχιτεκτονική του Αστακού

 

 Η νεοκλασική αρχιτεκτονική του Αστακού 

 Χάρτης στον οποίο παρουσιάζονται με πράσινο χρώμα τα όρια του υφιστάμενου μέχρι τότε ιστορικού τόπου ενώ με κόκκινο τα όρια του προτεινόμενου ιστορικού τόπου.
Πηγή: Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, φ.β, Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Επαρχία Βονίτσης και Ξηρομέρου


Χάρτης στον οποίο με γκρι χρώμα παρουσιάζονται οι διατηρητέες αστικές κατοικίες ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων συγκεντρώνεται στο κέντρο της πόλης, γύρω από την πλατεία Αγίου Νικολάου και την παραλιακή οδό Βασιλέως Γεωργίου.

👇ΠΗΓΗ:   http://astakos-photos.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

 


Το νεοκλασικό Φάρρου (πρώην Κλοζoρή) στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού το μνημείο χρειάζεται ειδική κρατική προστασία "γιατί είναι ένα θαυμάσιο νεοκλασικό οικοδόμημα που παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον με τη συμμετρία της όψης, τα αετώματα που στέφουν και τα τρία τμήματα της όψης, τις παραστάδες που χωρίζουν τα ανοίγματα και των δύο ορόφων, το μαρμάρινο μπαλκόνι και τις εντυπωσιακές πόρτες του ισογείου με τα διαδοχικά τοξωτά πλαίσια". 
 
Το εσωτερικό είναι εξίσου εντυπωσιακό και διατηρεί την αίγλη της ελληνικής μπελ-επόκ και του παλιού αρχοντικού Αστακού των καραβοκυραίων και των εμπόρων. 
Κτίστηκε το 1876 και αγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη το 1951. Διατηρητέο από το 1981 και ανακαινισμένο από το 2011, μαζί με τα γύρω νεοκλασικά δίνει ξεχωριστό χρώμα στην πλατεία.


Το νεοκλασικό της Κοινοτικής Βιβλιοθήκης (Σπανόπουλου) στην Πλατεία Αγίου Νικολάου. Διώροφο, με έντονα νεοκλασικά χαρακτηριστικά στις όψεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μαρμάρινοι εξώστες, τα τραβηχτά επιχρίσματα και το τοξωτό θύρωμα της εισόδου.
Διατηρητέο από το 1988.

 Νεοκλασικό κτίριο με όψη στην πλατεία Αγίου Νικολάου και στην πάροδο προς την οδό Καρασεβδά. Διώροφο και λιθόκτιστο, με νεοκλασική οργάνωση στις όψεις. Στο ισόγειό του στεγάζεται κατάστημα με υδραυλικά και είδη υγιεινής. Διατηρητέο από το 1988.

 Το νεοκλασικό Νικήτα. Όψη στην πλατεία Αγίου Νικολάου και στην πάροδο προς την οδό Καρασεβδά. Διώροφο λιθόκτιστο, με επιμελημένη εμφανή λιθοδομή. Χαρακτηριστικοί οι συνεχείς μαρμάρινοι εξώστες. Διατηρητέο από το 1988, υπό ανακαίνιση το 2011.

Το νεοκλασικό Νικήτα (Μιλεούνη) στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Διώροφο κτίριο, με πέτρινη βάση και νεοκλασικά χαρακτηριστικά στις όψεις. Διατηρητέο από το 1988.



Το νεοκλασικό Καρασεβδά στην ομώνυμη οδό, με όψη και στην πάροδο προς την πλατεία Αγίου Νικολάου. Διώροφο, με χαρακτηριστικούς μαρμάρινους εξώστες και χαρακτηριστικές μαγαζόπορτες. Ενδιαφέρον είναι το μεταλλικό στέγαστρο του ισογείου. Διατηρητέο από το 1988.

Το νεοκλασικό Κότταρη στη γωνία Καρασεβδά και Ομήρου. Διώροφη οικοδομή, με συνεχείς μαρμάρινους εξώστες με ανάγλυφα φουρούσια, ενδιαφέροντα ανοίγματα στο ισόγειο και ταινία επίστεψης. Το ισόγειο ανακαινιστεί πρόσφατα και στεγάζει οδοντιατρείο. Διατηρητέο από το 1988.

 Το νεοκλασικό Ξινόπουλου στη γωνία των οδών Καρασεβδά και Ομήρου, ιδιοκτησίας πλέον του Δήμου Ξηρομέρου. Διώροφη λιθόκτιστη οικοδομή που χαρακτηρίζεται από νεοκλασική οργάνωση στις όψεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνεχείς εξώστες με τα ανάγλυφα φουρούσια. 
Το κτίριο στέγασε προσωρινά το Μουσικό Σύλλογο "Απόλλων" και η πρόθεση είναι να αξιοποιηθεί ως μέγαρο για τις δημοτικές συνεδριάσεις. Διατηρητέο από το 1988.

Το νεοκλασικό Φάρου στη γωνία των οδών Καρασεβδά και Ομήρου. Διώροφο, με έντονα νεοκλασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά. 
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνεχείς μαρμάρινοι εξώστες, η εναλλαγή θυρών-παραθύρων στο ισόγειο και η τοξωτή είσοδος με το μαρμάρινο θύρωμα που μας πληροφορεί για το έτος κτίσεως (1876). Διατηρητέο από το 1988.

 Το νεοκλασικό του παλιού Δημαρχείου. Ανακαινισμένο σήμερα και με όμορφα χρώματα, κοσμεί τη γωνία των οδών Καρασεβδά και Βασιλέως Κωνσταντίνου. Διώροφο, με νεοκλασική οργάνωση στις όψεις και όμορφους πέτρινους εξώστες. Διατηρητέο από το 1988.

 
Το νεοκλασικό Μαρίνη στην οδό Έλλης. Διώροφο, λιθόκτιστο με εμφανή επιμελημένη λιθοδομή. Στο παρελθόν στέγασε σχολική μονάδα. Διατηρητέο από το 1988.

Το νεοκλασικό Μαγγίνα με τις δύο προσόψεις: στην οδό Έλλης (επάνω φωτό) και στην πάροδο Εθνικής Αντίστασης (κάτω). 
 
Επιμελημένη λιθοδομή και χαρακτηρίζεται από τη συμμετρική οργάνωση των όψεων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοξωτή εξώθυρα. Ίσως το πιο κακοδιατηρημένο νεοκλασικό. Διατηρητέο από το 1988.

Το αρχοντικό Πεταλά, πρώην τοπικό υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς στη γωνία των οδών Έλλης και Εθνικής Αντίστασης. 
 
Λιθόκτιστο, με έντονα νεοκλασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιμελημένη λιθεπένδυση στην πρόσοψη, οι εξώστες και τα τοξωτά ανοίγματα. Διατηρητέο από το 1988. Εκτός από οικία και τραπεζικό κατάστημα, διατέλεσε και διδακτήριο.

Το νεοκλασικό Ζούλα στην οδό Εθνικής Αντίστασης 16. Διώροφη οικοδομή, λιθόκτιστη με επιμελημένη εμφανή λιθοδομή. Κτισμα του 1865, με ανάγλυφα λαϊκά και νεοκλασικά γνωρίσματα στις όψεις. Διατηρητέο από το 1988.

Το νεοκλασικό Μπούρα στην οδό Εθνικής Αντίστασης. Διώροφη οικοδομή, με λιτότητα και νεοκλασικά χαρακτηριστικά στις όψεις. Διατηρητέο από το 1988.



Το νεοκλασικό Χασάπη (πρόσοψη οδού Εθνικής Αντίστασης) με είσοδο από την παραλιακή οδό Βασιλέως Γεωργίου και πλαϊνή όψη στην οδό Παυσανίου. Χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό ανοιγμάτων στον όροφο και από συνεχείς μαρμάρινους εξώστες. Διατηρητέο από το 1988.

 Το νεοκλασικό Σαμαρά (πρώην Στράτου) στην παραλιακή οδό Βασιλέως Γεωργίου, μπροστά από την πλαζ. Διώροφο κτίσμα, με επιμελημένα νεοκλασικά χαρακτηριστικά στις όψεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το θύρωμα της αυλόπορτας με επιμελημένη καγκελόπορτα, η μαρμάρινη σκάλα και τα γύψινα διακοσμητικά των όψεων. Διατηρητέο από το 1988 και πλήρως ανακαινισμένο από το 2009.

Το νεοκλασικό Νικήτα στην πλατεία Αγίου Νικολάου, ένα από τα πιο όμορφα σπίτια της κωμόπολης.

 Το νεοκλασικό Λαϊνά, πρώην ξενοδοχείο "Ακτή". Όψεις στην παραλιακή οδό Βασιλέως Γεωργίου, στην Εθνικής Αντίστασης και στην Ομήρου.  Διατηρητέο από το 1988.

Νεοκλασική οικία "Άνεσις" (ιατρού Φάρου) στην οδό Εθνικής Αντίστασης, ανηφορικά προς το Χοβολιό. Ανηγέρθη το 1928 και κηρύχθηκε διατηρητέο το 1988.

Νεοκλασικό Φ. Νικήτα στη γωνία των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Βασιλέως Κωνσταντίνου. Το ισόγειο στεγάζει σήμερα εμπορικό κατάστημα.

Νεοκλασική οικία με περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία και ανεπίχριστη λιθοδομή στην παραλιακή οδό Βασιλέως Γεωργίου
 
Η οικία Βασιλείου Κλαδευτήρα

 
Η οικία Μαργώνη-Τριλίβα
 
'Αλλες οικίες με νεοκλασικά στοιχεία (μη διατηρητέες):
 



Η νεοκλασική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα έχει τις ρίζες της στην οθωνική εποχή οπότε χτίζονται τα βασιλικά ανάκτορα, η σημερινή Βουλή των Ελλήνων. Το κτήριο της Βουλής είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ρομαντικού κλασικισμού με ευθείες γραμμές, απλά γεωμετρικά σχήματα και προτίμηση στη μονοχωρωμία. 
 
Αετώματα, παραστάδες, επανάληψη στοιχείων σε κάθετο και οριζόντιο άξονα είναι τα χαρακτηριστικά μιας ολόκληρης εποχής, όπως αποδόθηκαν από τον περίφημο αρχιτέκτονα Κλέανθη. 
 
Την εποχή του άλλωστε δημιουργούνται αρκετά από τα πιο γνωστά νεοκλασικά κτήρια της Αθήνας. Ήταν αυτός αλλά και οι Λ. Καυταντζόγλου, Π.Κάλκος και Δ.Ζέζος που δίνουν όμορφη όψη στην Αθήνα της εποχής. 
 
Η αυστηρή μορφή του οθωνικού νεοκλασικού κτίσματος τερματίζεται με την Έξωση του Όθωνα και την άνοδο του Γεωργίου Α΄. Τότε σχεδιάζει κτήρια για λογαριασμό των Γλύξμπουργκ ο Δανός Th. Hansen. Η νεοκλασική αρχιτεκτονική αρχίζει να παρουσιάζει όμορφα διακοσμητικά στοιχεία μπαρόκ και ροκοκό και κορυφώνεται με τις δημιουργίες του Ernst Ziller. 
 
Έλικες, ακροκέραμα, ανθέμια, φουρούσια από μάρμαρο, επίκρανα, ανάγλυφα και ολόγλυφα βρίσκουν πλέον τη θέση τους στη νέα μορφή αρχιτεκτονικής. Κυρίαρχο χρώμα ήταν η ώχρα ενώ οι λεπτομέρειες συχνά βάφονταν λευκές, γαλάζιες ή σε αποχρώσεις του κόκκινου. 
 
Η όμορφη εικόνα που παρουσίαζε η πρωτεύουσα στα τέλη του 19ου αιώνα δεν άφησε ασυγκίνητους τους Έλληνες των άλλων περιοχών. Ερμούπολη, Άργος, Ναύπλιο, Καστοριά, Ιωάννινα και άλλες πόλεις γρήγορα υιοθετούν το νέο στυλ. 
 
Στα αστικά και ημιαστικά κέντρα η ανερχόμενη εμπορική τάξη χτίζει σπίτια-κοσμήματα της περιοχής της και οι μικρές πόλεις της Ελλάδα των χιλίων προβλημάτων προσπαθούν να μιμηθούν τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Κάπως έτσι φτάνουμε στον Αστακό των καραβοκυραίων με τα περίτεχνα νεοκλασικά. 
 
Ως διατηρητέες οικίες νεοκλασικής τεχνοτροπίας σε όλον τον Αστακό έχουν χαρακτηριστεί συνολικά 25, εκ των οποίων οι 24 μέσα στην κωμόπολη και μία (συγκρότημα Κατσαμπούρη) στο Πλατυγυάλι. Οι νεοκλασικού τύπου οικίες όμως είναι περισσότερες. Πολλές από αυτές έχουν όμορφες τοιχογραφίες στο εσωτερικό τους, περίτεχνα διακοσμημένες οροφές και αξιοπρόσεκτες διακοσμητικές λεπτομέρειες. 
 
Είναι διώροφα ή τριώροφα και η εσωτερική τους λιθοδομή από αστακιώτικη πέτρα καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα σοβά. Στα πρότυπα της β΄ περιόδου της ελληνικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, οι αστακιώτικες οικίες έχουν ως κυρίαρχο χρώμα την ώχρα.
 
Άλλα κατοικούμενα και καλοδιατηρημένα, άλλα ακατοίκητα και αφημένα στη μοίρα τους, τα νεοκλασικά του Αστακού μαρτυρούν την παλιά αίγλη του τόπου και την αρχοντιά των παλιών Αστακιωτών. Καραβοκυραίοι και έμποροι οι περισσότεροι, πλούτισαν από τη μεταφορά και το εμπόριου του βελανιδιού της περιοχής. 
 
Η παρακμή των νεοκλασικών προήλθε από έναν συνδυασμό γεγονότων. Αρχικά από την παρακμή του θαλάσσιου εμπορίου λόγω της βελτίωσης των χερσαίων οδών οι οποίοι συν τοις άλλοις ήταν και καθαροί πλέον από ληστές. 
 
Έπειτα, από τους συνεχείς πολέμους, απελευθερωτικούς και εμφύλιους οι οποίοι οδήγησαν σε μείωση πληθυσμού, έλλειψη εργατικών χεριών, αναγκαστική εσωτερική-εξωτερική μετανάστευση και ένδεια. Επιπρόσθετα, από την κακή κατάσταση των οικονομικών του κράτους που επηρέασε όλους τους Έλληνες. 
 
Τέλος, από την πλήρη αδιαφορία του κράτους για την επαρχία, τον αθηνοκεντρισμό και τη διαρκή βιομηχανοποίηση του λεκανοπεδίου που μέχρι τα σημερινά χρόνια τραβά σαν μαγνήτης τους νέους της επαρχίας που εγκαταλείπουν τα πατρικά τους. 
 
Ο Αστακός τού σήμερα διατηρεί το νεοκλασικό χαρακτήρα του κέντρου του, έχοντας όμως ελάχιστα σπίτια καλοδιατηρημένα και φροντισμένα. Η λαίλαπα του μπετόν και του τσιμέντου άφησε κι εδώ τη σφραγίδα της, παρουσιάζοντας κατασκευές χωρίς χαρακτήρα δίπλα σε όμορφα νεοκλασικά. 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία στον Δήμο Ξηρομέρου.

 Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία στον Δήμο Ξηρομέρου. Έκτακτα καιρικά γεγονότα. Αποκλεισμένη η παλιά Εθνική Οδός στο ύψος του Ριβίου. Προβλήματα σε Βασιλόπουλο, Παπαδάτου, Βλυζιανά, Δεργοβίτσα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας με την συνδρομή ιδιωτών επιχειρούν.   Πηγή: Σελίδα Facebook Δημάρχου Ξηρομέρου

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ  ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΞΗΡΟΜ ΕΡΟΥ.   Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποτάμια που διασχίζουν το χωρίο ήταν καθαρισμένα και το πρόβλημα όπως λένε οι κάτοικοι δημιουργήθηκε από τη στενότητα των γεφυριών   Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες όπως βλέπουμε και στις παρακάτω  φώτο που μας έστειλαν αναγνώστες μας      

Πωλείται ή και ενοικιάζεται επιχείρηση εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής στον Αστακό

 Πωλείται επιχείρηση εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής στον Αστακό Αιτωλ/νίας, 40ετούς λειτουργίας, σε απόσταση 100μ. από το Δημαρχείο Ξηρομέρου και 100μ. από τη θάλασσα, καθώς και ολόκληρος ο εξοπλισμός ή μεμονωμένα και/ή ενοικιάζεται ο χώρος 170τ.μ. και για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Στοιχεία επικοινωνίας: Μπουζάκης Χρυσόστομος Σταθερό: 26460-41616 | Κινητό: 69882776 2 6.

Αρχοντοχωρι Ξηρομερου: Προβλήματα στο δρόμο από το κέντρο του χωριού προς Τεργοβίτσα απο την κακοκαιρια

  Προβλήματα στο δρόμο από το κέντρο του χωριού προς Τεργοβίτσα   Στο σημείο όμως Ορμής Σκάλα καταστράφηκε ο δρόμος δεν περνάει αυτοκίνητο τα μηχανήματα του Δήμου έχουν ξεκινήσει  για να φτάσουν όμως θα πρέπει να φτιάξουν κι άλλες ζημιές όπως μιλήσαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που είναι στο πόδι μετά τα μεσάνυχτα πηγη  Αρχοντοχώρι Ξηρομέρου

Μύτικας: "έκαναν… φτερά " τα κάγκελα της περίφραξης του π. Νηπιαγωγείου & π.Δημοτικού Σχολείου ;

Περίεργα πράγματα φαίνεται ότι συμβαίνουν στην Αλυζία ... Μετά τη γνωστή υπόθεση με το κόψιμο των ελιών για το Βιολογικό της Αλυζίας  που "χάθηκαν εν μια  νυκτί " τα ξύλα από επιτήδειους πριν ακόμη αποφασίσει  το Δημοτικό Συμβούλιο  για τη διάθεση τους... Οι κάτοικοι του οικισμού καταγγέλλουν ότι "έκαναν… φτερά " τα κάγκελα της περίφραξης του   πρώην Νηπιαγωγείου και του πρώην  Δημοτικού Σχολείου Μύτικα ,  πρόκειται για κάγκελα μασίφ μήκους περίπου 100 μέτρων και ύψος 180cm  Καλό είναι να ενημερώσουν τους κατοίκους  του οικισμού ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αλυζίας ή ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας , αν γνωρίζουν  που και για ποιες ανάγκες (;) της Κοινότητας ή του Δήμου διατέθηκαν   τα κάγκελα της περίφραξης μετά  το ξήλωμα τους ...

Καμπανάκι κινδύνου η σημερινή υπερχείλιση του ξεροπόταμου "Γερομπόρου"...

Καμπανάκι κινδύνου η σημερινή υπερχείλιση του ξεροπόταμου "Γερομπόρου"... Σήμερα το πρωί πολλοί συγχωριανοί γίναμε μάρτυρες μιας κατεβασιάς όγκου νερού στον ξεροπόταμο Γερομπόρο χωρίς προηγούμενο...και αυτό γιατί δεν είχε βρέξει καθόλου εκτός από λίγο στο χωριό. Όγκος νερού που πέφτει σε ένα μήνα ή χρόνο εμφανίστηκε μπροστά μου από το πουθενά...   Αυτό όμως κρύβει πολλούς κινδύνους καθώς πολλοί συγχωριανοί και όχι μόνο περνούν καθημερινά μέσα από τον ξεροπόταμο για να πάνε στην δουλειά τους...κτηνοτρόφοι στις μονάδες με τις σταυλικές εγκαταστάσεις όπως εγώ και άλλες αγροτικές εργασίες...   Το σωληνωτό γεφύρι στο Δαφνιά κινδυνεύει με κατάρρευση και μόνο ένα γεφύρι στην "Τούρκα "εξυπηρετεί τους κτηνοτρόφους του χωριού. Απευθυνθήκαμε και θα το κάνουμε ξανά σαν Κοινότητα ( το βάζουμε κάθε χρόνο στο τεχνικό πρόγραμμα )για την ανάγκη κατασκευής ενός γεφυριού στο "Ξελάκωμα " και την αντικατάσταση του σωληνωτού στον "Δαφνιά "στον Δήμο αλλά κ

Φοβερή μετωπική σύγκρουση με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες, κοντά στη Ναύπακτο - Εικόνα που κόβει την ανάσα!

Τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς, σημειώθηκε λίγο μετά τις 15:30’ το μεσημέρι στην εθνική οδό Ιτέας – Ναυπάκτου περίπου στο 24,6 χλμ στο ύψος του Αγίου Βασιλείου. Κάτω από άγνωστες προς το παρόν συνθήκες, ΙΧΕ με επιβάτες ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, όπου συγκρούστηκε μετωπικά με έτερο όχημα που είχε κατεύθυνση προς Ναύπακτο και επίσης δύο επιβάτες ηλικίας περίπου 30 ετών. Οι επιβάτες του δεύτερου αυτοκινήτου ήταν κι αυτοί που ειδοποίησαν τις αρχές και στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα, περιπολικά, αλλά και τρία πυροσβεστικά οχήματα που ανέλαβαν το δύσκολο έργο του απεγκλωβισμού του ηλικιωμένου ζευγαριού από τα συντρίμμια του πρώτου οχήματος. Με τη χρήση ειδικών τεχνικών, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τα δύο άτομα τα οποία παρέδωσαν χωρίς τις αισθήσεις τους στο ασθενοφόρο. Τραυματίες ήταν και τα δύο άτομα από το δεύτερο όχημα, τα οποία και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Άμφισσας. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος ανέλαβε το ΑΤ Ιτέας, ενώ

Ο 54χρονος Άγγελος Κανιώτης το θύμα της κακοκαιρίας, βαρύ πένθος στη Λεπενού

  O 54χρονος Άγγελος Κανιώτης είναι το θύμα του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε τα ξημερώματα την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Στράτου. Ο 54χρονος από την Λεπενού του Δήμου Αγρινίου, ήταν φύλακας σε εργοτάξιο παρασκευής ασφαλτομίγματος, κοντά στην περιοχή Λαγκάδα και όπως όλα δείχνουν παρασύρθηκε, χωρίς να προλάβει να αντιδράσει, από τεράστιους όγκους λασπόνερων χειμάρρου που υπερχείλισε και κατέκλυσε την περιοχή.Μετά από πολύωρες αναζητήσεις η σόρος του βρέθηκε θαμμένη στα λασπόνερα στην περιοχή Ασρποκκλήσια της Λεπενούς. Ήδη ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρει τη σορό του στην Πάτρα για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.  

ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

   Στο ορεινό χωριό Ασή Γωνιά  στον νομό Χανίων της Κρήτης αναβιώνει το μοναδικό έθιμο της ευλογίας των προβάτων προς τιμήν του αγίου Γεωργίου, που θεωρείται προστάτης των κτηνοτρόφων της περιοχής.  Από νωρίς  το πρωί,  ανήμερα της εορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κρεμούν κουδούνια ) στα πρόβατα και τα κατσίκια τους και τα οδηγούν ΕΞΩ από το προαύλιο της εκκλησίας του Άη Γιώργη του Γαλατά για να πάρουν την ευλογία του ιερέα. Στην συνέχεια, οι βοσκοί αρμέγουν τα πρόβατα και μοιράζουν το γάλα σε ντόπιους και επισκέπτες. Στο Βασιλόπουλο Ξηρομέρου... Η Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου κάνει μια σημαντική προσπάθεια για   μελέτες ωρίμανσης για την προστασία, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο παλιό Βασιλόπουλο.   Πρόσφατα χρειάσθηκε να εισέλθει μηχάνημα στο προαύλιο χώρο του Ναού για τις ανάγκες της στατικής-γεωτεχνικής μελέτης και απαιτήθηκε να γκρεμισθεί μέρος της περιμετρικής μάνδρας.     Έκτοτε όμως ΔΕΝ  τοποθετήθηκε ένα πλέγμα στο σημείο που έχει γκρε

ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ: Για τους ΨΕΥΤΕΣ και ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ για τα κάγκελα που δήθεν κάνανε φτερά.

 Για τους ΨΕΥΤΕΣ και ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ για τα κάγκελα που δήθεν κάνανε φτερά. Κάποιοι κρυπτόμενοι συκοφάντες με ψέματα προσπαθούν κάθε τόσο να αναδείξουν δήθεν θέματα. Πολύ πρόσφατα ο λαός του Ξηρομέρου τους έκρινε, τους μέτρησε και τους έκρινε ανεπαρκείς. Ο Δήμος σε συνεργασία με τις Κοινότητες, επαναχρησιμοποίησε κάγκελα που είχαν εξαιρεθεί κατά το έργο κατασκευής της νέας Πλατείας Μύτικα, καλύπτοντας χωρίς κόστος πάγιες ανάγκες των Κοινοτήτων. 1. Τα κάγκελα που χρησιμοποιήθηκαν είναι κάτω από 100 μέτρα, γιατί 20 μέτρα περίπου έχουν παραμείνει σήμερα στο προαύλιο του πρώην Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα, που θα χρησιμοποιηθούν σε κάποιες ανάγκες της Κοινότητας Μύτικα που έχουν εντοπισθεί, είναι εκεί και φαίνονται (δίνεται σημερινή φωτογραφία). 2. Τα κάγκελα δεν έχουν σε καμία περίπτωση ύψος 1,80 μ., είναι πολύ λιγότερο στα 1.10 μ. (δίνεται σημερινή φωτογραφία). 3. Περί τα 36 μέτρα κάγκελα χρησιμοποιήθηκαν για 2 γεφύρια της Κανδήλας, σε πολύ επικίνδυνα σημεία, τα προηγούμενα ξύλι