Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο αργαλειός...

 Ο αργαλειός..

Το πιο απαραίτητο και το πιο πολύτιμο εργαλείο για την κάθε νοικοκυρά ήτανε ο αργαλειός. Έχοντας αργαλειό στο σπίτι της, στο πιο ευάερο και πιο ευήλιο δωμάτιο, κάθε αγροτική οικογένεια, ήταν σαν να είχε στη δούλεψή της ένα ατομικό υφαντουργικό εργαστήρι, που κάλυπτε όλες τις ανάγκες σε είδη ρουχισμού και κλινοστρωμνής.
 
Το στήσιμο του αργαλειού δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση. Ήθελε σταθερότητα και ζύγισμα, για να μη μετατοπίζεται με τα τραντάγματα από τις κινήσεις που έκανε η νοικοκυρά. 
 
Στα περισσότερα σπίτια του χωριού o αργαλειός ήταν μόνιμα στημένος, κάτω από χαγιάτια (μπαλκόνια), στο κατώι δίπλα πάντα από παράθυρο και προσωρινά πολλές φορές στην άκρη του δωματίου στο σπίτι.
 
Ο αργαλειός φτιαχνόταν από τέσσερα ισομεγέθη γερά και βαριά όρθια ξύλα δέντρου, που συνδέονταν και με άλλα ξύλα, με ειδικούς αρμούς και είχε τα έξης εξαρτήματα:
 
Ας ξεκινήσουμε από το βασικό αντί, που είχε το νήμα. Αυτό τοποθετείται απέναντι από την υφάντρα. Το νήμα αυτό χωρισμένο από τον γκάρδιο (σιδερένια βέργα), σχηματίζει 2 επιφάνειες, οι οποίες πέρναγαν μέσα από τα μιτάρια και τα χτένια και κατέληγαν στο αντί, που ήταν μπροστά στην υφάντρα και λεγόταν σχιστάνι. Τούτο το έλεγαν έτσι, γιατί φέρει σχίσιμο στη μέση ώστε να περνάει το ύφασμα.
 
Τα μιτάρια ήταν δικτυωτά πλέγματα νημάτων, σε σχήμα 8. Ήταν στερεωμένα τα νήματα σε δυο λεπτές σανίδες, που είχαν σταθερή θέση. Λέγονται μιτάρια, γιατί το νήμα λέγεται και μίτος (βλ. Μίτος της Αριάδνης, Θησέας, Λαβύρινθος – από τη μυθολογία).
 
Από εκεί οι κλωστές πήγαιναν στα καρούλια ή καρέλια, στην οροφή του αργαλειού. Αυτά κρέμονταν κι είχαν την ικανότητα με τις πατήθρες ή ποδαρίτσες, που κρέμονται απ’ αυτά, να μετακινούνται οι κύκλοι του 8, πότε πάνω και πότε κάτω. 
 
Οι πατήθρες πατιόνται όταν ήθελε η υφάντρα να μετακινήσει τις δυο επιφάνειες των νημάτων. Στη συνέχεια οι κλωστές περνάνε μάσα από τα χτένια. Και αυτά ήταν φτιαγμένα από μικρά τεμάχια καλαμιού ή σύρματος, που ήταν στερεωμένα σε 2 παράλληλα τεμάχια σανιδιών. 
 
Το άνοιγμα που αφήνουν τα καλαμάκια χαρακτήριζε τα χτένια σε: 1) Δασόχτενα (δασιά υφάσματα – πουκάμισα και σκουτιά), 2) Ρασόχτενα (για τα ράσα των παπάδων) και 3) Πανόχτενα (για λιόπανα, αντρομίδες, βελέντζες, κιλίμια, κάπες, σαγίσματα) και λοιπά. 
 
Το χτένι μπαίνει σε μια θήκη, που το στερέωνε κι έτσι η υφάντρα το κτύπαγε με όση δύναμη χρειαζόταν για να σφίξει το νήμα. Η θήκη αυτή κρέμεται από την οροφή του αργαλειού.
 
Ανάμεσα λοιπόν στις 2 επιφάνειες των τεντωμένων νημάτων, που ανεβοκατεβαίνουν, χορεύει η σαΐτα, που είναι μακρόστενο ρομβοειδές εργαλείο, με κοιλιά στη μέση, για να μπαίνουν τα μασούρια και τα κουλούκια. Τα μασούρια και τα κουλούκια ήταν μικρά σωληνάκια, που πάνω τους τυλιγόταν το υφάδι.
 
Φτάσαμε έτσι κοντά στα χέρια της υφάντρας. Μπροστά της έχει στερεωμένο το σχιστάνι. Με σφήνες το περιστρέφει κάθε τόσο και λιγάκι, για να χοντρύνει το βιλάρι.
 
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνταν 3 είδη αργαλειού: ο πλαγιαστός, ο όρθιος και του λάκκου. Ο πλαγιαστός ήταν ο πιο συνηθισμένος. Φτιαγμένος από 4 ξύλα που συνδέονταν χαμηλά με 4 χοντρά σανίδια και με άλλα 4 στην κορυφή τους.
 
Οι γυναίκες έφτιαχναν μ’ αυτόν φουστάνια, μεσοφόρια, ποδιές, φανέλες, γιορντάνια και μπούστα, για τον εαυτό τους. Για τους άνδρες έφτιαχναν παντελόνια, πουκάμισα, βράκες, φανέλες, κάπες και καπότες με τις κουκούλες.
 
Ο άλλος, εξίσου σημαντικός, τομέας προσφοράς του αργαλειού ήταν τα κλινοσκεπάσματα της οικογένειας. Πολύχρωμες μπατανίες, χράμια, βελέντζες, σαλίσματα, κιλίμια, κουρελούδες, και τσαντίλες.
 
 Απ’ αυτά τα είδη, οι βελέντζες και τα σαλίσματα είχανε και μια επιπρόσθετη επεξεργασία. Τα πηγαίνανε υποχρεωτικά στη νεροτριβή (σ’ αυτή έστριβε το νερό ο μυλωνάς, όταν δεν είχε άλεσμα). 
 
Τα βάζανε σε μια μεγάλη φυσική (συνήθως) γούρνα κι έπεφτε από ψηλά τρεχούμενο νερό. Αυτό συνεχιζότανε για μια βδομάδα περίπου. Είχε σαν αποτέλεσμα, με το συνεχές κτύπημα του νερού, να φουσκώνουν, να βγάζουν χνούδι κι έτσι γίνονταν πιο απαλά στη χρήση τους.
 
Κύρια πρώτη ύλη ηταν το μαλλί, που το έβρισκαν σχετικά εύκολα..
Μ’ αυτό ύφαιναν σε όλη την Ελλάδα κιλίμια για το πάτωμα, μπατανίες, χράμια, τορβάδες-σάκους δηλ. για τη μεταφορά τροφίμων ή εργαλείων-κάπες και σκουτιά (μάλλινα κατώτερης ποιότητας). 
 
Τα πρόβατα κουρεύονται την άνοιξη. Το μαλλί ζεματίζεται, μετά πλένεται στη βρύση ή στον ποταμό, το στέγνωναν και το λανάριζαν (=έξαιναν). Ύστερα γινόταν η διαλογή. Το πιο καλό βγαίνει από τη ράχη του ζώου. Το μακρύ το έγνεθαν στη ρόκα, το κοντό στην τσικρίκα (είδος διπλής ρόκας). 
 
Ορισμένα είδη (ταγάρια, σακιά ελαιοτριβείου, διάδρομοι) γίνονται από τραγόμαλλο κι έχουν πιο τραχιά υφή. Το γνέμα τυλιγόταν στο αδράχτι, για να καταλήξει τελικά στα σαΐτα του αργαλειού. 
 
Ήταν το υφάδι, ενώ το στημόνι (=πολύ γερή κλωστή, που δεν κοβόταν κατά την ύφανση) ήταν το μοναδικό είδος που χρειαζόταν να αγοράσουν οι νοικοκυρές για να υφάνουν...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία στον Δήμο Ξηρομέρου.

 Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία στον Δήμο Ξηρομέρου. Έκτακτα καιρικά γεγονότα. Αποκλεισμένη η παλιά Εθνική Οδός στο ύψος του Ριβίου. Προβλήματα σε Βασιλόπουλο, Παπαδάτου, Βλυζιανά, Δεργοβίτσα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας με την συνδρομή ιδιωτών επιχειρούν.   Πηγή: Σελίδα Facebook Δημάρχου Ξηρομέρου

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ  ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΞΗΡΟΜ ΕΡΟΥ.   Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποτάμια που διασχίζουν το χωρίο ήταν καθαρισμένα και το πρόβλημα όπως λένε οι κάτοικοι δημιουργήθηκε από τη στενότητα των γεφυριών   Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες όπως βλέπουμε και στις παρακάτω  φώτο που μας έστειλαν αναγνώστες μας      

Πωλείται ή και ενοικιάζεται επιχείρηση εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής στον Αστακό

 Πωλείται επιχείρηση εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής στον Αστακό Αιτωλ/νίας, 40ετούς λειτουργίας, σε απόσταση 100μ. από το Δημαρχείο Ξηρομέρου και 100μ. από τη θάλασσα, καθώς και ολόκληρος ο εξοπλισμός ή μεμονωμένα και/ή ενοικιάζεται ο χώρος 170τ.μ. και για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Στοιχεία επικοινωνίας: Μπουζάκης Χρυσόστομος Σταθερό: 26460-41616 | Κινητό: 69882776 2 6.

Αρχοντοχωρι Ξηρομερου: Προβλήματα στο δρόμο από το κέντρο του χωριού προς Τεργοβίτσα απο την κακοκαιρια

  Προβλήματα στο δρόμο από το κέντρο του χωριού προς Τεργοβίτσα   Στο σημείο όμως Ορμής Σκάλα καταστράφηκε ο δρόμος δεν περνάει αυτοκίνητο τα μηχανήματα του Δήμου έχουν ξεκινήσει  για να φτάσουν όμως θα πρέπει να φτιάξουν κι άλλες ζημιές όπως μιλήσαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που είναι στο πόδι μετά τα μεσάνυχτα πηγη  Αρχοντοχώρι Ξηρομέρου

Μύτικας: "έκαναν… φτερά " τα κάγκελα της περίφραξης του π. Νηπιαγωγείου & π.Δημοτικού Σχολείου ;

Περίεργα πράγματα φαίνεται ότι συμβαίνουν στην Αλυζία ... Μετά τη γνωστή υπόθεση με το κόψιμο των ελιών για το Βιολογικό της Αλυζίας  που "χάθηκαν εν μια  νυκτί " τα ξύλα από επιτήδειους πριν ακόμη αποφασίσει  το Δημοτικό Συμβούλιο  για τη διάθεση τους... Οι κάτοικοι του οικισμού καταγγέλλουν ότι "έκαναν… φτερά " τα κάγκελα της περίφραξης του   πρώην Νηπιαγωγείου και του πρώην  Δημοτικού Σχολείου Μύτικα ,  πρόκειται για κάγκελα μασίφ μήκους περίπου 100 μέτρων και ύψος 180cm  Καλό είναι να ενημερώσουν τους κατοίκους  του οικισμού ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αλυζίας ή ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας , αν γνωρίζουν  που και για ποιες ανάγκες (;) της Κοινότητας ή του Δήμου διατέθηκαν   τα κάγκελα της περίφραξης μετά  το ξήλωμα τους ...

Καμπανάκι κινδύνου η σημερινή υπερχείλιση του ξεροπόταμου "Γερομπόρου"...

Καμπανάκι κινδύνου η σημερινή υπερχείλιση του ξεροπόταμου "Γερομπόρου"... Σήμερα το πρωί πολλοί συγχωριανοί γίναμε μάρτυρες μιας κατεβασιάς όγκου νερού στον ξεροπόταμο Γερομπόρο χωρίς προηγούμενο...και αυτό γιατί δεν είχε βρέξει καθόλου εκτός από λίγο στο χωριό. Όγκος νερού που πέφτει σε ένα μήνα ή χρόνο εμφανίστηκε μπροστά μου από το πουθενά...   Αυτό όμως κρύβει πολλούς κινδύνους καθώς πολλοί συγχωριανοί και όχι μόνο περνούν καθημερινά μέσα από τον ξεροπόταμο για να πάνε στην δουλειά τους...κτηνοτρόφοι στις μονάδες με τις σταυλικές εγκαταστάσεις όπως εγώ και άλλες αγροτικές εργασίες...   Το σωληνωτό γεφύρι στο Δαφνιά κινδυνεύει με κατάρρευση και μόνο ένα γεφύρι στην "Τούρκα "εξυπηρετεί τους κτηνοτρόφους του χωριού. Απευθυνθήκαμε και θα το κάνουμε ξανά σαν Κοινότητα ( το βάζουμε κάθε χρόνο στο τεχνικό πρόγραμμα )για την ανάγκη κατασκευής ενός γεφυριού στο "Ξελάκωμα " και την αντικατάσταση του σωληνωτού στον "Δαφνιά "στον Δήμο αλλά κ

Ο 54χρονος Άγγελος Κανιώτης το θύμα της κακοκαιρίας, βαρύ πένθος στη Λεπενού

  O 54χρονος Άγγελος Κανιώτης είναι το θύμα του κύματος κακοκαιρίας που έπληξε τα ξημερώματα την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Στράτου. Ο 54χρονος από την Λεπενού του Δήμου Αγρινίου, ήταν φύλακας σε εργοτάξιο παρασκευής ασφαλτομίγματος, κοντά στην περιοχή Λαγκάδα και όπως όλα δείχνουν παρασύρθηκε, χωρίς να προλάβει να αντιδράσει, από τεράστιους όγκους λασπόνερων χειμάρρου που υπερχείλισε και κατέκλυσε την περιοχή.Μετά από πολύωρες αναζητήσεις η σόρος του βρέθηκε θαμμένη στα λασπόνερα στην περιοχή Ασρποκκλήσια της Λεπενούς. Ήδη ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρει τη σορό του στην Πάτρα για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.  

Φοβερή μετωπική σύγκρουση με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες, κοντά στη Ναύπακτο - Εικόνα που κόβει την ανάσα!

Τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς, σημειώθηκε λίγο μετά τις 15:30’ το μεσημέρι στην εθνική οδό Ιτέας – Ναυπάκτου περίπου στο 24,6 χλμ στο ύψος του Αγίου Βασιλείου. Κάτω από άγνωστες προς το παρόν συνθήκες, ΙΧΕ με επιβάτες ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, όπου συγκρούστηκε μετωπικά με έτερο όχημα που είχε κατεύθυνση προς Ναύπακτο και επίσης δύο επιβάτες ηλικίας περίπου 30 ετών. Οι επιβάτες του δεύτερου αυτοκινήτου ήταν κι αυτοί που ειδοποίησαν τις αρχές και στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα, περιπολικά, αλλά και τρία πυροσβεστικά οχήματα που ανέλαβαν το δύσκολο έργο του απεγκλωβισμού του ηλικιωμένου ζευγαριού από τα συντρίμμια του πρώτου οχήματος. Με τη χρήση ειδικών τεχνικών, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τα δύο άτομα τα οποία παρέδωσαν χωρίς τις αισθήσεις τους στο ασθενοφόρο. Τραυματίες ήταν και τα δύο άτομα από το δεύτερο όχημα, τα οποία και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Άμφισσας. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος ανέλαβε το ΑΤ Ιτέας, ενώ

ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

   Στο ορεινό χωριό Ασή Γωνιά  στον νομό Χανίων της Κρήτης αναβιώνει το μοναδικό έθιμο της ευλογίας των προβάτων προς τιμήν του αγίου Γεωργίου, που θεωρείται προστάτης των κτηνοτρόφων της περιοχής.  Από νωρίς  το πρωί,  ανήμερα της εορτής του Αγίου οι κτηνοτρόφοι κρεμούν κουδούνια ) στα πρόβατα και τα κατσίκια τους και τα οδηγούν ΕΞΩ από το προαύλιο της εκκλησίας του Άη Γιώργη του Γαλατά για να πάρουν την ευλογία του ιερέα. Στην συνέχεια, οι βοσκοί αρμέγουν τα πρόβατα και μοιράζουν το γάλα σε ντόπιους και επισκέπτες. Στο Βασιλόπουλο Ξηρομέρου... Η Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου κάνει μια σημαντική προσπάθεια για   μελέτες ωρίμανσης για την προστασία, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στο παλιό Βασιλόπουλο.   Πρόσφατα χρειάσθηκε να εισέλθει μηχάνημα στο προαύλιο χώρο του Ναού για τις ανάγκες της στατικής-γεωτεχνικής μελέτης και απαιτήθηκε να γκρεμισθεί μέρος της περιμετρικής μάνδρας.     Έκτοτε όμως ΔΕΝ  τοποθετήθηκε ένα πλέγμα στο σημείο που έχει γκρε

ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ: Για τους ΨΕΥΤΕΣ και ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ για τα κάγκελα που δήθεν κάνανε φτερά.

 Για τους ΨΕΥΤΕΣ και ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ για τα κάγκελα που δήθεν κάνανε φτερά. Κάποιοι κρυπτόμενοι συκοφάντες με ψέματα προσπαθούν κάθε τόσο να αναδείξουν δήθεν θέματα. Πολύ πρόσφατα ο λαός του Ξηρομέρου τους έκρινε, τους μέτρησε και τους έκρινε ανεπαρκείς. Ο Δήμος σε συνεργασία με τις Κοινότητες, επαναχρησιμοποίησε κάγκελα που είχαν εξαιρεθεί κατά το έργο κατασκευής της νέας Πλατείας Μύτικα, καλύπτοντας χωρίς κόστος πάγιες ανάγκες των Κοινοτήτων. 1. Τα κάγκελα που χρησιμοποιήθηκαν είναι κάτω από 100 μέτρα, γιατί 20 μέτρα περίπου έχουν παραμείνει σήμερα στο προαύλιο του πρώην Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Μύτικα, που θα χρησιμοποιηθούν σε κάποιες ανάγκες της Κοινότητας Μύτικα που έχουν εντοπισθεί, είναι εκεί και φαίνονται (δίνεται σημερινή φωτογραφία). 2. Τα κάγκελα δεν έχουν σε καμία περίπτωση ύψος 1,80 μ., είναι πολύ λιγότερο στα 1.10 μ. (δίνεται σημερινή φωτογραφία). 3. Περί τα 36 μέτρα κάγκελα χρησιμοποιήθηκαν για 2 γεφύρια της Κανδήλας, σε πολύ επικίνδυνα σημεία, τα προηγούμενα ξύλι