Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παγκόσμια ημέρα της ΕΛΙΑΣ: Η αναγκαιότητα του Κέντρου Ποιότητας Ελιάς

Ένα άρθρο αφιερωμένο για την παγκόσμια ημέρα της ΕΛΙΑΣ

 Παγκόσμια ημέρα της ΕΛΙΑΣ: Η αναγκαιότητα του Κέντρου Ποιότητας Ελιάς

Οι επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα, από την κλιματική αλλαγή, είναι δραματικές και αφορούν όχι μόνο τις καλλιέργειες και τα προϊόντα, αλλά και την αντίστοιχη παγκόσμια αγορά. Η αγροτική οικονομία αλλάζει άρδην και οι καλλιεργητές πρέπει άμεσα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ο νομός της Αιτωλοακαρνανίας είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός, με πρώτη και καλύτερη καλλιέργεια αυτή της ελιάς Καλαμών, καθώς και της κονσερβοελιάς και της κλασσικής λαδοελιάς (κουτσουρελιάς). Η κλιματική αλλαγή δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες αυτές τις καλλιέργειες. Οι καλλιεργητές της ελιάς χρόνο με το χρόνο «σημειώνουν» τις αλλαγές και προσπαθούν να βοηθήσουν τα δέντρα να προσαρμοστούν στο διαφορετικό – πιο θερμό - περιβάλλον που διαμορφώνεται. Όμως η προσαρμογή δεν αφορά μόνο τα δέντρα, αφορά και την διατήρηση της ποιότητας του καρπού όσο είναι στο δέντρο, και κυρίως κατά την συγκομιδή και την αποθήκευσή του προς ζύμωση και συντήρηση, μέχρι και την πώλησή του.

Το τελευταίο στάδιο, της αποθήκευσης, ζύμωσης και της συντήρησης του ελαιοκάρπου, είναι και το πιο κρίσιμο της όλης διαδικασίας και από αυτό, πλέον σήμερα, εξαρτάται και το εισόδημα του καλλιεργητή. Δεν υπάρχει μόνο αλλαγή στο κλίμα και στις συνθήκες καλλιέργειας, υπάρχει αλλαγή και στο «κλίμα της παγκόσμιας αγοράς». Οι καταναλωτές, όλο και περισσότερο, απαιτούν ένα άψογο και ποιοτικά ελεγμένο προϊόν. Κατά συνέπεια, ο παραγωγός και ο μεταποιητής στρέφεται στην ικανοποίηση αυτής της απαίτησης. Αυτό σήμερα, σε συνθήκες ανταγωνισμού και λειτουργίας του εμπορίου, θα πρέπει να εξασφαλίζεται με την εφαρμογή επιστημονικών τεχνικών μέσων ελέγχου. Επιτέλους, θα πρέπει όλοι οι παραγωγοί να προσαρμόζονται στα προαναφερθέντα ζητήματα και να υιοθετούν τις προτεινόμενες τεχνολογικές πρακτικές, ώστε να παράγεται ένα προϊόν ποιοτικά ασφαλές και ικανοποιητικής οικονομικής αξίας.

Προϊόν που δεν είναι ασφαλές και αρίστης ποιότητας ΔΕΝ «περνάει», μένει στα αζήτητα. Κι αν κατά τύχει από κάπου… «περάσει», θα επιστραφεί με σαφή ζημία του εμπόρου και κατά συνέπεια του καλλιεργητή.

Η ανάγκη λοιπόν ελέγχου και συντήρησης του ελαιοκάρπου σε υψηλά ποιοτικά επίπεδα είναι το πρώτο ζητούμενο σε όλη την αλυσίδα της αγοράς.

Έχοντας υπόψη όλα αυτά, σας περιμένουμε στο Κέντρο Ποιότητας της Ελιάς, το οποίο παραμένει μετά από 5 χρόνια, μοναδικό στο νομό αλλά και στη χώρα μας, να συζητήσουμε, να σας συμβουλεύσουμε και να αναλάβουμε τη συντήρηση του ελαιόκαρπου ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό ποιοτικό αποτέλεσμα για τον καρπό της ελιάς.

ΠΗΓΗ

 

Σχόλια