Tα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα είδη στην προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων, στο Ιόνιο Πέλαγος ανάμεσα από τις ακτές του Αστακού Αιτωλοακρανανίας και της Ιθάκης.
Τα τελευταία χρόνια μπορείς να συναντήσεις πολλά ήδη ακόμη και στα ρηχά, λέει κάτοικος της περιοχής, που τονίζει ότι πρέπει η περιοχή να προστατευθεί.
Παρατηρώντας κάθε χρόνο τις αλλαγές στο φυτό, τονίζει ότι η Ποσειδωνία συνεχώς αυξάνεται, με αποτέλεσμα υπάρχουν πολλά ήδη ψαριών και προστατεύονται εκεί.Το εσωτερικό αρχιπέλαγος του Ιονίου είναι σημαντικός χώρος για την προστασία των κητωδών και ιδιαίτερα του κοινού δελφινιού, των λιβαδιών ποσειδωνίας και της πίνας.
Περίπου το 15-20% του ελληνικού πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας ζει και αναπαράγεται στο Ιόνιο. Αρκετά άτομα αυτού του πληθυσμού επισκέπτονται το εσωτερικό αρχιπέλαγος για να τραφούν ή βρίσκουν καταφύγιο σε θαλασσινές σπηλιές. Στη θαλάσσια περιοχή των Εχινάδων τακτική είναι επίσης και η παρουσία της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.
Η παρουσία όλων αυτών των νησίδων δημιουργεί ένα πολυποίκιλο υποθαλάσσιο περιβάλλον όπου ασκείται έντονη αλιευτική δραστηριότητα. Σημαντικός είναι ο αριθμός των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στη θαλάσσια περιοχή λόγω της ποιότητας των υδάτων και κυρίως της εύκολης πρόσβασης και σύνδεσης με αστικά κέντρα.
τι σαχλαμάρες πλήρωσαν πάλι οι ιχθυοκαλλιεργητές... οι ψαράδες δεν πιάνουν ψάρια αλλά αυτοί βλέπουν περισσότερα...
ΑπάντησηΔιαγραφή