ΕΛΟΠΥ: Σε «τουρκικό» κίνδυνο οι ιχθυοκαλλιέργειες, Κινδυνεύουν θέσεις εργασίας και στην Αιτωλοακαρνανία όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση"
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Καθώς αυτές τις μέρες η συζήτηση στην Αιτωλοακαρνανία αφορά σε μεγάλο βαθμό αναπτυξιακά σχέδια και πολλοί θεωρούν ότι η περιοχή χρησιμοποιείται για ενεργειακή εκμετάλλευση ας δούμε έναν κλάδο που είναι πρώτος σε εξαγωγές στη περιοχή κι απασχολεί ντόπιους εργαζόμενους από εκατοντάδες οικογένειες στα δυτικά και βόρεια παράλια της Περιφερειακής Ενότητας, τις ιχθυοκαλλιέργειες ή υδατοκαλλιέργειες.
Ένα κλάδο που έχει κατασυκοφαντηθεί διότι συχνά η έννοια «ήπιος τουρισμός», συχνά μεταφράζεται σε «μην ενοχλείτε τις καταπατήσεις μας και τα εξοχικά μας στα οποία ερχόμαστε από την Αθήνα 10 μέρες τον χρόνο»!
Σύμφωνα με όσα διαμηνύει σε κάθε κατεύθυνση η ΕΛΟΠΥ δηλαδή η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω του ανταγωνισμού από την Τουρκία, της επικείμενης λήξης του χωροταξικού σχεδιασμού το 2026 και μιας καλά ενορχηστρωμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης από εγχώριους φορείς. Σήμερα η ΕΛΟΠΥ έχει 22 μέλη τα οποία παράγουν περίπου το 80 τοις εκατό της εγχώριας παραγωγής εξάγοντας τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου.
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, ενός κλάδου που προσφέρει ετησίως 700 εκ στο ΑΕΠ, βρίσκεται μπροστά σε μια μοιραία καμπή. Χωρίς άμεσα και δυναμικά μέτρα, η Τουρκία θα μονοπωλήσει τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αφήνοντας την Ελλάδα να μετρά απώλειες και να θρηνεί το τέλος ενός πυλώνα της οικονομίας και της εξαγωγικής μας δύναμης στον κλάδο των τροφίμων.
Η Τουρκία αυξάνει ραγδαία την παραγωγή της, εκμεταλλευόμενη την έλλειψη αυστηρών ελέγχων και κρατικών ενισχύσεων, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις παραμένουν στάσιμες λόγω των αυστηρών κανονισμών.Turkish cuisine cooking classes.
Χρησιμοποιεί αθέμιτες τακτικές όπως η απουσία περιβαλλοντικών ελέγχων και η ανεξέλεγκτη εξαγωγή αμφιβόλου ποιότητας ψαριών προς τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές. Οι τουρκικές εξαγωγές από 100 χιλ. τόνους το 2013 εκτοξεύθηκαν στους 310 χιλ. τόνους το 2023 ενώ η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στις ακαμψίες της νομοθεσίας παραμένοντας στους 130 χιλ τόνους ετησίως.
![](https://sinidisi.gr/wp-content/uploads/2025/02/mpokas.jpg)
Ο Αγρινιώτης επιχειρηματίας, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΟΠΥ και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας. Κώστας Μπόκας έχει πολλές φορές τονίσει ότι «πρωτεύουσα της Ιχθυοκαλλιέργειας είναι η Δυτική Ελλάδα» και πως «χωρίς οριστική ρύθμιση του χωροταξικού ζητήματος, χωρίς ΠΟΑΥ, μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη, που θα συντελεστεί με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και σε αρμονία με τις υπόλοιπες κρίσιμες δραστηριότητες, όπως ο Τουρισμός, δεν είναι εφικτή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ιχθυοκαλλιεργητές της περιοχής, είναι όχι μόνο ενεργοί πολίτες, αλλά και δραστηριοποιούνται συγχρόνως και σε άλλους τομείς παραγωγικούς και ιδιαίτερα στον τουριστικό.
Ο κλάδος απασχολεί πάνω από 3.500 εργαζόμενους άμεσα και 12.000 έμμεσα, με οικονομικό αποτύπωμα που φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η απώλεια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας θα οδηγήσει σε διακοπή της εξαγωγικής δραστηριότητας σε ΗΠΑ και Ευρώπη και βέβαια δεν είναι μόνο ο εξωτερικός ανταγωνισμός που θίγει τις επιχειρήσεις που έχουν Αιτωλοακαρνάνες στον κλάδο αλλά και «παγκόσμιες συμπράξεις» στον χώρο που πουλάνε κάτω του κόστους και προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό.
Το χωροταξικό σχέδιο, που λήγει το 2026, αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του κλάδου. Χωρίς την ανανέωση ή την παράτασή του, οι ελληνικές ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες θα βρεθούν χωρίς άδειες λειτουργίας και θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, με καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες.
Παράλληλα, η απουσία ενός σαφούς χωροταξικού πλαισίου έχει μπλοκάρει κάθε προσπάθεια επέκτασης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της εξαγωγικής δύναμης.
Η παραπληροφόρηση από εγχώριους φορείς πλήττει το κύρος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις και προκαλώντας αμφιβολίες για την ποιότητα του προϊόντος, παρά τις διεθνείς πιστοποιήσεις και τη διαχρονική εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε Αμερική και Ευρώπη.
Η Πολιτεία σύμφωνα με την ΕΛΟΠΥ πρέπει να αντιδράσει άμεσα, προχωρώντας σε:
-Αυστηροποίηση των ελέγχων στις εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στην Ε.Ε.
-Ανανέωση και παράταση του χωροταξικού σχεδιασμού.
-Θεσμοθέτηση ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου που να επιτραπεί την επέκταση των μονάδων.
-Οικονομικά κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.
Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Η ΒΕΛΟΥΤΣΑ ΝΕWS θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail veloutsaxiromerou@gmail.com προς αποκατάσταση.