Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτομαγιά. Η ιστορία από το Σικάγο του 1886 στο σήμερα

 

Η ιστορία

8 ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ, 8 ΩΡΕΣ ΥΠΝΟ- ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ, 8 ΩΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Μια διεκδίκηση και ένας κανόνας, φυσικός, κοινωνικός, ατομικός, που ισχύει απολύτως και σήμερα, ανεξαρτήτως των συνεχών παραβιάσεων.

Την πρώτη Μαΐου «γιορτάζεται» η μέρα των εργατών. Είναι μέρα απεργίας και όχι αργίας. Είναι στην πραγματικότητα η ημέρα τιμής των εργαζομένων και των κοινωνιών για την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές διεκδίκησης των εργαζόμενων τάξεων για κοινωνική και οικοδομική προκοπή στη νεώτερη εποχή.

Στην επιλογή της ημέρας 1η Μάη έπαιξε ρόλο και η σχέση με την αρχέγονη γιορτή της αναγέννησης – «ανάστασης» της φύσης με τη βαθύτερη έννοια του περιβάλλοντος και της γενοβολιάς της και όχι με τα περί «μέρας των λουλουδιών».

H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, σε ανάμνηση του Μακελειού του Σικάγο το 1886, όπου η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά εργατών που διαμαρτύρονταν υπέρ της διεκδίκησης της οκτάωρης εργασίας και καλύτερων εργασιακών συνθηκών. 

Ωθούμενοι από τις πετυχημένες διεκδικήσεις Καναδών συντρόφων τους, τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886.

Βασικό τους αίτημα αποτελούσε το οκτάωρο, καθώς την περίοδο εκείνη δεν υφίστατο στις ΗΠΑ κανονιστικό εργασιακό πλαίσιο και οι εργαζόμενοι αναγκάζονταν να εργάζονται αμέτρητες ώρες, ακόμα και Κυριακές. Στη δυναμική πορεία του Σικάγο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 90.000 εργαζόμενοι, ενώ περίπου 600.000 εργάτες συμμετείχαν στις απεργίες.

Οι βίαιες συμπλοκές έλαβαν χώρα τρεις μέρες αργότερα, στις 4 Μαΐου, στην πλατεία Χέιμαρκετ του Σικάγο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης προς συμπαράσταση των απεργών, στην οποία συμμετείχαν ενεργά μέλη του αναρχικού κινήματος. Παρά τον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας, η αστυνομία έλαβε την εντολή να διαλύσει με τη βία την κινητοποίηση.

Στις συμπλοκές που ακολούθησαν, άγνωστος από το πλήθος πέταξε προς τις αστυνομικές δυνάμεις μία χειροβομβίδα, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες.

Σε απάντηση, οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν τους συγκεντρωμένους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις διαδηλωτές και σημαντικός αριθμός τους να τραυματιστεί. Στη συμπλοκή έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι αστυνομικοί από πυρά, χωρίς να εξακριβωθεί η προέλευσή τους. Την προηγούμενη μόλις ημέρα, επιπλέον 4 διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οκτώ συνδικαλιστές καταδικάστηκαν σε απαγχονισμό για τη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο του αστυνομικού. Μοναδικό επιχείρημα του εισαγγελέα, Τζούλιους Γκρίνελ, εναντίον τους ήταν η ενθάρρυνση του άγνωστου βομβιστή από τους λόγους που εκφώνησαν. Ως εκ τούτου, κρίθηκαν ένοχοι για συνωμοσία και θανατώθηκαν.

Η Πρωτομαγιά ανά τον κόσμο

Την επίσημη καθιέρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς από το ιδρυτικό συνέδριο της Δευτέρας Διεθνούς ακολούθησε η πρόταση του Ρέιμοντ Λαβίν, η οποία καλούσε σε διεθνή κινητοποίηση την ημέρα της επετείου των γεγονότων του Σικάγο το 1890. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα οι διαδηλώσεις της 1ης Μαΐου να λάβουν έκτοτε ετήσιο χαρακτήρα. 

Ως γιορτή αφιερωμένη στους αγώνες των εργατών και στο σοσιαλιστικό κίνημα, η Πρωτομαγιά αποτελεί μία τεράστιας σημασίας επίσημη εργατική και κοινωνική γιορτή σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η Εργατική Πρωτομαγιά συνδέθηκε και με το σοσιαλιστικό κίνημα που είχε σαν κύριο σκοπό του την πολιτική και ταξική εξουσία της εργατικής τάξης, στην οποία ο εργαζόμενος παραγωγός του πλούτου θα είναι ο μόνος και αποκλειστικός ιδιοκτήτης μέσω της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής.

Στην πορεία του χρόνου χύθηκε πολύ αίμα για την αναγνώριση της Πρωτομαγιάς, αλλά κυρίως για να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά της που ακόμη και σήμερα είναι αμφισβητούμενα.

Η ελληνική Πρωτομαγιά

Η πρώτη ελληνική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το 1893 από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Σταύρου Καλλέργη. Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και διαδήλωσαν υπέρ της οκτάωρης εργασίας, της καθιέρωσης της Κυριακής ως αργίας και της κρατικής ασφάλισης για θύματα εργατικών ατυχημάτων. Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα, το οποίο επέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Η κωλυσιεργία του προέδρου της Βουλής να το εκφωνήσει προκάλεσε τη μεγαλόφωνη αντίδραση του Καλλέργη, με αποτέλεσμα να συλληφθεί, με εντολή του προέδρου, για διατάραξη της συνεδρίασης. Ο Καλλέργης ξυλοκοπήθηκε και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου παρέμεινε για δύο μέρες. Λίγες μέρες αργότερα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών.

Χρειάστηκε να περάσουν 17 ολόκληρα χρόνια, ως το 1911 που γιορτάστηκε και πάλι η εργατική Πρωτομαγιά. Στο διάστημα αυτό ξέσπασαν μεγάλες απεργίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και σε πολλούς κλάδους, ενώ πολλά σωματεία και δευτεροβάθμιες οργανώσεις δημιουργήθηκαν.

Το 1911, η Φεντερασιόν Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει τη διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη. Οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν τους πρωτεργάτες, ανάμεσα σ´αυτούς τον Μπεναρόγια, που εξορίζεται στη Σερβία.

Την ίδια χρονιά, στην Αθήνα, αποφασίζεται να γιορταστεί εκ νέου η Πρωτομαγιά με πρωτοβουλία του Ν.Γιαννιού στο Μετς, με κεντρικό σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο». Η Αστυνομία οδήγησε τους Γιαννιό, Αποστολίδη και Παπαγιάννη στα γραφεία της γιατί «δεν είχαν άδειαν», όπου τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η πρωτομαγιά γιορτάζεται ξανά το 1919 σε 12 πόλεις πανελλαδικά, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της ΓΣΕΕ. Στο μεταξύ, ψηφίστηκε ο Ν.281/1914 «περί Σωματείων» με τον οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και τα σωματεία αρχίζουν να αποκτούν καθαρά εργατικό χαρακτήρα


Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. 

Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 8 εργάτες. Σ’ αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. 

Ο θρήνος της μάνας που κλαίει γονατιστή πάνω από το πτώμα του 25χρονου γιου της Τάσου Τούση, όπως αποτυπώθηκε στη συγκλονιστική φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα του Ριζοσπάστη και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του Γιάννη Ρίτσου για τον «Επιτάφιο»

Τελικώς το 8ωρο στην Ελλάδα (όπως και το ΙΚΑ) από 27/6/1932

Σημειώνεται ότι στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την εκτέλεση 200 Ελλήνων πατριωτών, κομμουνιστών και αριστερών αγωνιστών, ως αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατηγού και των τριών συνοδών του, που έγινε στις 27 Απριλίου 1944 σε τοποθεσία κοντά στους Μολάους Λακωνίας . 

Οι 200 της Καισαριανής μεταφέρθηκαν απ’ το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου ήταν κρατούμενοι, στο σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκεί εκτελέστηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Η ίδια ημέρα είναι ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης.

Τα σημερινά αιτήματα

Σήμερα τα αιτήματα της εργατικής τάξης αναφέρονται σε τρέχοντα προβλήματα, ιδίως δε αυτών που προκλήθηκαν από  τα μνημόνια και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται. 

Πέρα από αυτό βέβαια δεν διαφεύγει και η αντίδρασή της στις πολεμικές επιχειρήσεις που διαρκώς μεγαλώνουν και φέρνουν τον κόσμο στο φάσμα ενός φαύλου κύκλου όλο και μεγαλύτερων πολέμων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ο ιερέας παπά Τάκης από τον Αστακό στη Φοινικιά Μεσολογγίου

  Σοκ και θλίψη έχει σκορπίσει στην τοπική κοινωνία του Ξηρομέρου η είδηση του ξαφνικού θανάτου του αγαπητού ιερέα, γνωστού ως Παπά Τάκης, από τον Αστακό      Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άτυχος ιερέας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θαλάσσια περιοχή της Φοινικιάς στο Μεσολόγγι, όπου είχε μεταβεί για μπάνιο.      Τον εντόπισαν λουόμενοι, οι οποίοι ειδοποίησαν άμεσα το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δια σωστών για ανάνηψη, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.      messolonghivoice.

Αστακός : Την Πέμπτη η εξόδιος ακολουθία του παπα Τάκη

Το  τελευταίο αντίο θα πουν αύριο Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025 και ώρα 6:00 μ.μ  στον Άγιο Γεώργιο Αστακού  συγγενείς και φίλοι  στο αγαπητό μας Ιερέα Δημήτριο Τέγα που έφυγε χθες από τη ζωή στη θαλάσσια  περιοχή  της Φοινικιάς Μεσολογγίου .

Αστακός: μία φώτο χίλιες λέξεις...

  Προτομή  Καρασεβδα Σημαίες σκισμενες Εγκατάλειψη...

Αστακός: Παρεμβάσεις του Δήμου Ξηρομέρου στη Πλαζ και στη παραλία "εσχατολάγκαδο"

 Ο Δήμος Ξηρομέρου  ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου χρησιμοποιώντας μηχανήματα του Δήμου ,προχώρησε σε παρεμβάσεις   διαμόρφωσης  στη Πλαζ και στη παραλία "εσχατολάγκαδο"με στόχο τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση τους προκειμένου να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να υποδεχθεί τους λουόμενους, κατοίκους και τους επισκέπτες, που τις  επιλέγουν  Θα θυμίσουμε ότι : Η οποιαδήποτε τεχνητή επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, οφείλει να είναι ήπια, με σεβασμό στη φύση και να στοχεύει στη διατήρηση της φυσιογνωμίας του  τοπίου.  Σε κάθε περίπτωση, δεν διενεργούνται διαμορφώσεις, ώστε να διατηρείται η μορφολογία των ακτών και η ακεραιότητα της ακτογραμμής, καθώς δεν  επιτρέπονται επιχωματώσεις ή άλλες διαμορφώσεις με τη χρήση μηχανημάτων πέραν του κοσκινίσματος με στόχο τον καθαρισμό της άμμου. Ας ελπίζουμε ότι όλες οι εργασίες που λαμβάνουν χώρα στις παραλίες αυτές  αποσκοπούν στην αισθητική των ακτών και του περιβάλλοντος χώρου...

φώτο από την χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου Νίκου Μητση στην Αθήνα με θέμα ΑΣΤΑΚΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ -Θυσίες και Αγώνες στα 1821

 το φωτογραφικό υλικό από την χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου Νίκου  Μητση στην Αθήνα με θέμα ΑΣΤΑΚΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ -Θυσίες και Αγώνες  στα 1821 είναι προσφορά του Διον Πατερακη προς τον Σύλλογο Απανταχου Αστακιωτων ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Μα καλά, θα πάτε καλοκαιριάτικα για διακοπές στην Αιτωλοακαρνανία ;

  «Μα καλά, θα πάτε καλοκαιριάτικα για διακοπές στην Αιτωλοακαρνανία ;». Ένα ερώτημα (συνήθως συνοδευόμενο από… απορημένη φάτσα) που μάλλον θα σας έθετε κάποιος που θα μάθαινε ότι επιλέγετε τον συγκεκριμένο προορισμό για τις θερινές σας αποδράσεις. Παλιότερα το παραπάνω σενάριο θα είχε πολλές πιθανότητες να συμβεί στην πραγματικότητα, όμως ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν διάφορα μέρη, είτε στη συγκεκριμένη περιοχή είτε αλλού, ψάχνοντας κάτι εναλλακτικό και πιο οικονομικό, σε σχέση με τα πολυδιαφημισμένα αλλά και πολύ πιο ακριβά ελληνικά νησιά.   Ο γραφικός Μύτικας Οι πιο πολλοί όταν ακούν τη λέξη Μύτικας, φέρνουν στο μυαλό τους την κορυφή του Ολύμπου. Επομένως μιλάμε για απλή… συνωνυμία καθώς το ίδιο τοπωνύμιο έχει και το γραφικό χωριουδάκι που βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, «λουσμένο» στα υπέροχα νερά του Ιονίου Πελάγους, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας! Μια περιοχή αρκετά παρεξηγημένη θα μπορούσε να πει κανείς, αφού συνήθως οι πιο πολλοί μένουν ...

Παρουσίαση του ιστορικού βιβλίου: «ΑΣΤΑΚΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ Θυσίες και Αγώνες στα 1821» του Νικ. Θεοδ. Μήτση -φωτο

  Με πλήθος κόσμου γίνεται αυτή την ώρα σήμερα Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 στο Ξ ενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, Πανεπιστημίου 52, Αθήνα από την  Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (ΟΠΣΥΞ) και το Σύλλογο των Απανταχού Αστακιωτών η παρουσίαση του δίτομου ιστορικού βιβλίου: «ΑΣΤΑΚΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ Θυσίες και Αγώνες στα 1821» του συγγραφέα Νικ. Θεοδ. Μήτση     Το βιβλίο θα διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ από τους φορείς της έκδοσης σε ένα μέλος από κάθε οικογένεια που παρευρίσκεται  στην εκδήλωση. ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΝΙΚΟΥ ΜΗΤΣΗ    ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Ν.ΠΑΝΤΑΖΗ    ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Α.Ν ΠΑΝΤΑΖΗ    Θα   θυμίσουμε   ότι το δίτομο βιβλίο «Αστακός Ξηρομέρου – Θυσίες και Αγώνες στα 1821» του συγγραφέα Νικολάου Θεοδ. Μήτση, που πρόσφατα εξέδωσαν  η  Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (ΟΠΣΥΞ) με το Σύλλογο των Απανταχού Αστακιωτών    έγινε με την ευγενική χορηγία του κ. Αποστόλη  Νικολάου Πανταζή.     ...

Νεκρός 49χρονος σε τροχαίο δυστύχημα

  Μία ακόμη τραγική σελίδα γράφτηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Παλαιά Εθνική Οδό Άρτας – Αντιρρίου, κοντά στη Συκούλα  Αμφιλοχίας, όταν αυτοκίνητο τύπου Ι.Χ.Ε. ανετράπη με φονική κατάληξη. Το δυστύχημα σημειώθηκε υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, όταν το όχημα, που κινούνταν με κατεύθυνση από Μενίδι προς Συκούλα , εξετράπη της πορείας του, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και κατέληξε αναποδογυρισμένο εκτός δρόμου. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας με 5 οχήματα και 10 άνδρες, οι οποίοι προχώρησαν στον απεγκλωβισμό του οδηγού με τη χρήση διασωστικού εξοπλισμού.  Ο 49χρονος Σπύρος Κατσινουλας ,κάτοικος Συκούλας και εργαζόμενος σε ιδιωτική επιχείρηση στην Άρτα, εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του και παραδόθηκε στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που τον μετέφερε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των διασωστών, ο θάνατός του διαπιστώθηκε λίγο αργότερα.

Ο δήμος Ξηρομέρου, παίζοντας το ρόλο του «λαγού» της κυβέρνησης, προσπαθεί να ξεπλύνει «τις ντροπές» της , λειτουργώντας ως γραφείο τύπου του ΟΠΕΚΕΠΕ

  Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες όλο και περισσότερων εμετικών αποκαλύψεων για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου φαίνεται ότι χρόνια τώρα , ενώ όλοι εμείς οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι εισπράτταμε όλο και λιγότερες επιδοτήσεις, ενώ παλεύουμε με την ακρίβεια, τις καιρικές συνθήκες, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων μας, τις ζωονόσους, τα πανάκριβα κτηνιατρικά φάρμακα και τα ανύπαρκτα έργα υποδομής, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, κατέληγαν στις τσέπες μεγαλοπαραγόντων, μεσαζόντων, κομματαρχών σύγχρονων«Γκρούεζων» , μεγαλοκτηνοτρόφων και επιχειρηματιών, εις γνώση της κυβέρνησης της Ν.Δ.  Χρόνια αυτά τα ζητήματα τα καταγγέλλουμε ως Ομοσπονδία, αλλά οι κυβερνήσεις εξακολουθούσαν να εφαρμόζουν την τεχνική λύση με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, προκειμένου να χορηγείται η αποσυνδεδεμένη από το κτηνοτροφικό κεφάλαιο ενίσχυση στην κτηνοτροφία, με βάση την εικονική κατανομή βοσκοτόπων. Ενώ αν υλοποιούταν το αίτημα μας, θα είχαν αποτραπεί αυτά τα φαινόμενα. Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, δεδ...

Δήμαρχος Ξηρομέρου: Δέσμευση συνεργασίας και βοήθειας, για την ανάπλαση και ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Παλιόβαρκας

Δήμαρχος Ξηρομέρου: Δέσμευση συνεργασίας και βοήθειας, για την ανάπλαση και ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Παλιόβαρκας.    Αμοιβαία δέσμευση συνεργασίας για την περιοχή μας με το θεσμικό όργανο του Τεχνικού Επιμελητηρίου και τον δραστήριο Πρόεδρό του, κο Κέκελο Παναγιώτη. Το ΤΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο διαχρονικά στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.   Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας μέσα από διαβούλευση με τα μέλη του και την πρότασή του Προέδρου του, αποτελεί πλέον τον Τεχνικό Σύμβουλο του Δήμου μας για την ανάπλαση και ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Παλιόβαρκας.   Τα καλύτερα έρχονται μέσα από συνέργειες και συνεργασίες!!! Πηγή: Σελίδα Facebook Δημάρχου  Ξηρομέρου