Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαζεύοντας καπνόφυλλα… αρμαθιάζοντας καπνοϊστορίες… γεφυρώνοντας γενιές…

Επιμέλεια:  Μαρία Ν. Αγγέλη

Κάθε μια αργάτρια και σειρά, κάθε αργάτης κι αράδα

σκύβουν δεξιά, σκύβουν ζερβά, σκύβουν γύρα απ’ τη ρίζα

και τα χλωρά καπνόφυλλα γοργά γοργά μαζώνουν…

Και κάπου κάπου ακούγεται κάνα γλυκό τραγούδι

που τραγουδάει η αργατιά, που λένε οι δουλευτάδες,

τραγούδι για το μάζωμα, για τον καπνό τραγούδι

κι αχολογά ο καπνότοπος κι αντιλαλεί το γιούρτι…

Γ. Σαντάρμης

Με αφόρμηση ένα ποίημα του Λευτέρη Ξανθόπουλου με τίτλο: Χρονικό, το οποίο ανθολογείται στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Β Γυμνασίου και αναφέρεται σε μια οικογένεια καπνεργάτη στην Καβάλα, μαθητές και μαθήτριες κατανόησαν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της Τοπικής ιστορίας του Αγρινίου. Αρκετές φορές η Λογοτεχνία δημιουργεί  την αφόρμηση για τη  μελέτη και κατανόηση της Τοπικής ιστορίας… Λογοτεχνία και Ιστορία «συνδιαλέγονται»…

Το Αγρίνιο, σωστά χαρακτηρίζεται ως «Πόλη του Καπνού» της νότιας Ελλάδας. Ο καπνός, το «φαρμακερό βοτάνι», όπως γράφει ο ποιητής Π. Χατζόπουλος, αποδείχτηκε «χρυσοφόρο» για το Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή Αιτωλοακαρνανίας. Προέτρεψα τα παιδιά να συζητήσουν με τους γονείς και τους παππούδες και γιαγιάδες τους σχετικά με το θέμα της καλλιέργειας και παραγωγής του καπνού.

Αρκετά ανταποκρίθηκαν στην προτροπή μου και συνομίλησαν με την οικογένειά τους. Κατέγραψαν ένα τουλάχιστον περιστατικό που τους αφηγήθηκαν οι δικοί τους από τη βιωμένη εμπειρία στα καπνοχώραφα της περιοχής… Ο καπνός στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργεί ως «γέφυρα» με το παρελθόν του τόπου και «γεφυρώνει» τις γενιές των παππούδων, των γονιών, των παιδιών…

Ενδεικτικά παραθέτω:

i).H γιαγιά μου έγκυος μάζευε καπνό…

Ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής  και επεξεργασίας καπνού στην Ελλάδα για πάνω από έναν αιώνα ήταν το Αγρίνιο. Η καλλιέργεια  του καπνού έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο  στην ανάπτυξη της πόλης και την έκανε γνωστή παγκοσμίως για την εξαιρετική ποιότητα του καπνού που παραγόταν στον Αγρινιώτικο κάμπο. Σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένας παππούς ή μία γιαγιά που να έχει να μας πει την δική του εμπειρία και ιστορία από εκείνα τα βασανιστικά και δύσκολα χρόνια. Έτσι και η γιαγιά μου Κλεοπάτρα Σύρρου μου αφηγήθηκε μια ιστορία που θυμάται ακόμα με τρόμο, όταν δούλευε στα χωράφια της οικογένειάς της και έζησε από κοντά τη δύναμη και τον κίνδυνο του καπνού:

«Ήταν το καλοκαίρι του ’80, ήταν χαράματα, ο ουρανός είχε πάρει τα πρώτα χρώματα της αυγής. Το χώμα ήταν υγρό και όλα ήταν περιλουσμένα με το νερό της βροχής που έριξε την προηγούμενη  ημέρα. Ήμουν έγκυος στο δεύτερο παιδί μου, όμως αυτό δεν με σταμάτησε, και όπως κάθε πρωί πήγα να μαζέψω τα καπνά. Οι δουλειές ήταν πολλές και δύσκολες  μα όλοι στην οικογένεια συμμετείχαν για να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατό. Τα  δεμάτια με τα καπνά ήταν φορτωμένα στο αγροτικό, έτοιμα για να πάμε να τα αρμαθιάσουμε.

Ξεκίνησα το αγροτικό, ο δρόμος ήταν κακοτράχαλος και ανώμαλος, γεμάτος λακκούβες. Κάποια στιγμή, ενώ οδηγούσα, το αγροτικό έπεσε σε μία λακκούβα, αναπήδησε, με αποτέλεσμα να φύγει από την πορεία του και ένιωσα όλη την πίεση του τιμονιού στην κοιλιά μου, σαν να μου χώνουν κατάβαθα ένα μαχαίρι. Το μόνο που σκέφτηκα εκείνη την στιγμή ήταν το παιδί μέσα στην κοιλιά μου. Αμέσως κατέβηκα από το αγροτικό με αβάστακτους πόνους και την αγωνία μου να κορυφώνεται, καθώς άρχισα να αισθάνομαι ζαλάδα από την έντονη μυρωδιά του φρέσκου καπνού και την ζέστη.

Ο σύζυγός μου με πήγε αμέσως στο νοσοκομείο. Κρύος ιδρώτας έτρεχε  πάνω μου και το άγχος γινόταν όλο και μεγαλύτερο. Για καλή μου τύχη, η ανταπόκριση των γιατρών και των νοσοκόμων ήταν άμεση και ύστερα από μια σειρά εξετάσεων και ελέγχων ο γιατρός μας διαβεβαίωσε ότι το έμβρυο ήταν καλά και σε φυσιολογική κατάσταση. Το χρώμα επανήλθε στο πρόσωπό μου, τα δάκρυα χαράς μούσκεψαν τα ρούχα μου, το  άγχος έφυγε και όλα ήταν και πάλι φυσιολογικά. Πίσω στο χωράφι τα καπνά περίμεναν τη δική μας φροντίδα όπως πάντα...».

Η γιαγιά μου θυμάται ακόμα την ταραχή, τον ιδρώτα, τη σκόνη και τη μυρωδιά του καπνού εκείνης της ημέρας. Μπορεί να πέρασαν  πολλά χρόνια από τότε, όμως κάθε φορά που μυρίζει καπνό, γυρνάει πίσω, με το μυαλό της,  σε εκείνη τη στιγμή που φοβήθηκε όσο ποτέ… Είναι κάποια γεγονότα που δεν ξεχνιούνται.                       Ευαγγελία Κούση.

ii)   «Αχ αυτά τα χρόνια! Δεν θα φύγουν ποτέ από την μνήμη μου…»

Πολλές οικογένειες τα παλιά χρόνια συντηρούνταν από την παραγωγή καπνού. Οι περισσότερες στο νομό μας δούλευαν καθημερινά στις καπναποθήκες ή τα καπνοχώραφα του τόπου. Η γιαγιά μου ξεκίνησε να εργάζεται στον καπνό στην ηλικία μόλις των δέκα ετών μέχρι το τέλος της παραγωγής του. Οι εμπειρίες που έζησε στα χωράφια ήταν ατελείωτες και είναι τόσο βαθιά χαραγμένες στο μυαλό της που είναι σχεδόν αδύνατο να ξεχαστούν. Η ίδια  αφηγείται:

« Ήταν καλοκαίρι, Αύγουστος μήνας. Εγώ ήμουν σχεδόν 19 χρονών. Μαζί με τα αδέρφια μου εκείνους τους μήνες πηγαίναμε στα χωράφια για να μαζέψουμε τον καπνό. Ξεκινάγαμε από το σπίτι μας στις δύο το ξημέρωμα και μέχρι να φτάσουμε εκεί έφτανε τρεις. Ο πατέρας μας, μας έλεγε ότι εκείνες τις ώρες ο καπνός είναι δροσερός και έτσι θα τον μαζεύαμε στην ώρα του και μετά θα τον πουλάγαμε πιο εύκολα στους εμπόρους… Η κούρασή μας φαινότανε από μίλια μακριά, αλλά δεν τολμούσαμε να βγάλουμε άχνα. Εγώ σκιαζόμουν να περπατάω μόνη μου στα σκοτάδια γι’ αυτό και δεν έφευγα ποτέ από το πλευρό του μεγάλου μου αδερφού. Η ώρα περνούσε βασανιστικά αργά, σαν η μέρα να έπαιζε κρυφτό και να μην ήθελε να δείξει το φως της. Καθώς μαζεύαμε τον καπνό ο αδερφός μου ένιωσε σαν κάτι να πηδάει στο χέρι του. Ήταν μία οχιά! Τίναξε με δύναμη το χέρι του, και ουρλιάξαμε τόσο δυνατά που πρέπει να ακουστήκαμε σε ολόκληρο τον νομό. Αρχίσαμε να τρέχουμε με όσες αντοχές και δύναμη μας είχαν απομείνει που ούτε και ο Θεός ο ίδιος δεν μπορούσε να μας σταματήσει. Το κακό είναι ότι από την τρομάρα μας δεν καταλάβαμε ότι καταστρέφαμε μεγάλα κομμάτια του καπνού για τα οποία βέβαια θα μας τιμωρούσε ανάλογα ο πατέρας μας…

Αχ αυτά τα χρόνια! Δεν θα φύγουν ποτέ από την μνήμη μου. Πάντα θα κουβαλάω πάνω μου την κούραση και τα τραύματα της εποχής αυτής τα οποία θα συντροφεύουν την ψυχή μου μέχρι το τέλος της ζωής μου».

Την ιστορία μου την αφηγήθηκε η γιαγιά μου Δήμητρα Ελευθερίου, όπως την έζησε τότε, στο χωριό Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας.                        

Αγγέλα Κουτσομπίνα.  

iii) Με τη λάμπα ασετυλίνης φώτιζαν το καπνοχώραφο…

   Η περιοχή του Αγρινίου φημίζεται για την καλλιέργεια του καπνού. Οι μεγαλύτεροι έχουν πολλές ιστορίες να μας διηγηθούν, αφού στις μέρες μας έχει σταματήσει η καλλιέργεια και η παραγωγή του.

  Θυμάμαι τους γονείς μου να μου λένε ιστορίες για τη σκληρή και κοπιαστική εργασία της συλλογής του καπνού, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες… Ήταν αναγκασμένοι να ξυπνούν από νωρίς και να μαζεύουν με το φως της λάμπας, που είχαν μαζί τους, τα φύλλα του καπνού.

  Ένα περιστατικό το οποίο θυμάται ο πατέρας μου, Αναστάσιος Μαλαβέτας: Ένα πρωινό, πριν ξημερώσει, ο πατέρας μου την ώρα που μάζευε καπνό ένιωθε τόσο νυσταγμένος, που δεν πρόσεξε την λάμπα η οποία φώτιζε το χωράφι, με αποτέλεσμα να τη σπάσει. Αμέσως όλοι σταμάτησαν και προσπάθησαν να βρουν τρόπο ώστε να συνεχίσουν, χωρίς καθυστέρηση, προτού ξημερώσει. Ο παππούς μου τότε κινήθηκε γρήγορα προς το αγροτικό, το οποίο βρισκόταν σε μια άκρη του χωραφιού και το τοποθέτησε σε τέτοια θέση, ώστε με τα αναμμένα φώτα να μπορούν να συνεχίσουν τη δουλειά…

  Ήταν ένα περιστατικό που έμεινε χαραγμένο στη μνήμη του πατέρα μου, γιατί η συγκομιδή του καπνού αποτελούσε τότε τη μόνη πηγή εσόδων.

iv). To κουλουριασμένο φίδι…

Αυτό το περιστατικό μου  είπε η γιαγιά μου Μένια Κολοβού: « Ήμουν 25 χρονών, πριν καμιά 50ριά χρόνια… Τότε όλοι είχαμε καπνά και σηκωνόμασταν νύχτα να μαζέψουμε, γιατί είχε δροσιά. Άμα ξημέρωνε και ζέσταινε, δεν μπορούσες να πλησιάσεις. Εκεί που μάζευα, πάω να πιάσω μια ρίζα και μαλάζω κάτι μαλακό· ήταν ένα μεγάλο φίδι κουλουριασμένο, κοιμόταν αλλά δεν ξύπνησε. Φωνάξαμε τον παππού τον Παναγιώτη, ήρθε με το τσαπί και του ’δωσε μια και το σκότωσε στον ύπνο του. Από τότε εγώ δεν ξαναπήγα για καπνά, φοβήθηκα! Ο αδερφός μου πήγαινε πιο πέρα και μάζευε, κι ύστερα κοιμόταν στο αυλάκι σαν μικρό παιδάκι…».  Σπύρος Κολοβός.

 Ως επίλογο, αντιγράφω τους στίχους ενός μαθητή:

Όταν ήμασταν μικρά

πηγαίναμε με τους γονείς μας στα καπνά

Ήταν ηλιόλουστα αλλά και κουραστικά…

και σίγουρα τελειώναμε, πριν την Παναγιά.

Το καλοκαίρι θάλασσα δεν βλέπαμε καθόλου!

Το γεύμα μας με πείνα περιμέναμε ανυπόμονα…

Άντε να αρμαθιάσουμε, να τελειώσουμε για φέτος

πάλι να κάνουμε τα ίδια, του χρόνου με υγεία!

Χρήστος Ταλάντζης

kapnoxorafo

φώτο αρθρου: https://www.agriniopress.gr/ta-paidia-ton-kapnochorafon-stin-aitoloakarnania

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αυτός είναι ο Ξηρομερίτης φρουρός που επέζησε μετά την επίθεση των Χούθι στο Eternity C

Αυτός είναι ο Έλληνας φρουρός που επέζησε μετά την επίθεση των Χούθι στο Eternity C - «Είναι το λιοντάρι μας» λένε συγγενείς του. O Βαγγέλης Σταρίδας, ο οποίος έχει μια κόρη,  εγκατέλειψε τελευταίος το πλοίο, μαζί με τον Φιλιππινέζο πλοίαρχο, όταν το Eternity C είχε ήδη αρχίσει να βυθίζεται   Ο Βαγγέλης Σταρίδας με καταγωγή από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας ,είναι ο Έλληνας ένοπλος φρουρός του πλοίου «Eternity C» που βρέθηκε σώος μετά την επίθεση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Τον Βαγγέλη Σταρίδα, ο οποίος έχει μια κόρη, διέσωσε η εταιρεία «Διάπλους και η εταιρεία AMBREY, μέλος της οποίας είναι και ο αδελφός του διασωθέντα αφού τον εντόπισαν μέσα στη θάλασσα νωρίς το πρωί της Πέμπτης, σχεδόν ένα 24ωρο μετά την επίθεση των Χούθι στο πλοίο. «Ο Βαγγέλης είναι καλά και αυτό μετράει. Για εμάς ήταν είναι και θα είναι το λιοντάρι μας. Πάλευε δύο ημέρες μέσα στη θάλασσα και βγήκε σώος, το μόνο που θέλουμε είναι να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα» λέει στην Espresso ο αδελφός του Νίκος. «Παρακα...

παρέμβαση Ε. Γαλούνη για το λιμάνι του Μυτικα

 παρέμβαση Ε. Γαλούνη για το λιμάνι του Μύτικα  Πραγματοποιήθηκε  σήμερα  Κυριακής 6 Ιουλίου, στις 11:00 π.μ . η ειδική συνεδρίαση -απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής  Ξηρομέρου για το 2024 Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.Ε.Γαλουνης  και μέλος του Λιμενικού ταμείου Ξηρομέρου έθεσε το θέμα της διαχείρισης του Λιμανιού καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι το PILAR στο λιμάνι του Μυτικα   έπαυσε να παρέχει  δωρεάν  ρεύμα και νερό  στα τουριστικά σκάφη που έδεναν στο λιμάνι , όπως έπραττε μέχρι πρόσφατα   σύμφωνα με απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής  Κατήγγειλε μάλιστα ότι στη διαχείριση του λιμανιού υπάρχουν παρεμβάσεις εξωθεσμικών και κάλεσε το Δήμαρχο Ξηρομέρου κ.Γ.Τριανταφυλλάκη  ενόψει της τρέχουσας τουριστικής περιόδου : -αφενός να επαναφέρει άμεσα  το μέτρο της δωρεάν παροχής ρεύματος και νερού στα τουριστικά σκάφη, ως μέτρο  για την προσέλκυση επισκεπτών στο λιμάνι ,...

"Ονειρο Ζωής ¨για τη Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου η Κυκλοφορία του δεύτερου mini bus λεωφορείου;

  Ο Δήμος Ξηρομέρου, μέσω της Κοινωφελούς Επιχείρησης, προχώρησε  στην προμήθεια 2 λεωφορείων mini bus 20 θέσεων,….  για την δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας, για την εξυπηρέτηση απομακρυσμένων οικισμών του Δήμου (Παλαιομάνινα κ.λπ), αλλά και για πολλές άλλες πιθανές χρήσεις που είναι αναγκαίες (π.χ. μετακίνηση αθλητικών ομάδων, μετακίνηση μαθητικών ομάδων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, μετακίνηση ομάδων επισκεπτών, μετακίνηση για καλοκαιρινά μπάνια κ.λπ)  Η εκτιμώμενη αξία  για τα δύο  mini bus  λεωφορεία ήταν 32.240 ευρώ, με ΦΠΑ, και έγινε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.   Στη φώτο που μας έστειλε αναγνώστης μας φαίνεται ότι το δεύτερο λεωφορείο δεν διαθέτει πινακίδα κυκλοφορίας και   παρότι  έχει λάβει Έγκριση θέσης για  κυκλοφορία    από   27.03.2024    από την ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ  έως σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει τεθεί σε κυκλοφορία

Ξηρόμερο : Ραβασάκια από το Διαχειριστικό Έλεγχο

Πρόκειται για την γνωστή υπόθεση της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου Ξηρομέρου, όπου η διοίκηση Τριανταφυλλάκη, 3 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Νοέμβριο του 2019 συνέταξε φάκελο με στοιχεία που εντόπισε και χρήζουν διερεύνησης .  Στη συνέχεια  έγινε  κατάθεση αιτήματος για έλεγχο των οικονομικών του Δήμου, όσον αφορά τις προφορικές αναθέσεις και την απόκρυψη στοιχείων από τους Προϋπολογισμούς  Τον Απρίλιο του 2024, συστήθηκε η ομάδα ελεγκτών για τη διενέργεια του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου για τα οικονομικά έτη 2015 έως 2018 (διοίκηση κ. Ε. Γαλούνη) στον Δήμο Ξηρομέρου Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε  από 01.04.2024 έως 31.05.2024   Σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες διαβιβάστηκε  στους εμπλεκόμενους με δικαστικό επιμελητή η προσωρινή έκθεση των  αποτελεσμάτων του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στον Δήμο Ξηρομέρου ,  όπου  καταγράφονται τα  ευρήματα της ομάδας ελεγκτών, προκειμέ...

ΑΣΤΑΚΟΣ: Πάρκο έναντι πλαζ...

 ΑΣΤΑΚΟΣ: Πάρκο έναντι πλαζ...  Ας μεριμνήσουν οι αρμόδιοι...

Εντοπίστηκε από την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ- ΕΟΕΔ RESCUE ΑΣΤΑΚΟΥ ο ηλικιωμένος συνάνθρωπος μας...

Εντοπίστηκε από την νεοσυσταθείσα στον Αστακό ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ο ηλικιωμένος συνάνθρωπος μας...  Η σημερινή έρευνα και διάσωση κατέδειξε την αναγκαιότητα για εύρεση εξοπλισμού . Αύριο μπορεί να είναι κάποιος δικός μας άνθρωπος .    Για αυτό επικοινωνήστε μαζί μας και προφέρετε οτιδήποτε μπορείτε . Μεταφέρω τα συγχαρητήρια και της αστυνομικής αρχής ( Γιάννης Μπέσσ ) στην ΕΟΕΔ rescue team Astakos Ευχαριστώ προσωπικά τα μέλη της ομάδας ΕΟΕΔ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ που προσέτρεξαν .Άμεσα επενέβησαν μαζί μου :    Φώτης Παπασπύρος Νώντας Μπαρμπάνης Θανάσης Τζουροπανος ενώ η ομάδα θα πλαισιωνόταν και από τα λοιπά μέλη κατά την συνέχεια της έρευνας .   «Συγχαρητήρια για την άμεση ανταπόκριση σας σε ένα συμβάν που πραγματικά κινδύνευε μια ανθρώπινη ζωή!!!   Είμαι και είμαστε περήφανοι που αξιόλογοι συνάδερφοι φέρουν στο μέρος της καρδιά τους το σήμα της ΕΟΕΔ!!!» ΠΗΓΗ   Alexis Fraimis

Το Σ.Δ.Ε. Ξηρομέρου άφησε το στίγμα του στην τοπική κοινωνία με μια Εκδήλωση Ενημέρωσης – Τελετή Αποφοίτησης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Σ.Δ.Ε. Ξηρομέρου άφησε το στίγμα του στην τοπική κοινωνία με μια Εκδήλωση Ενημέρωσης – Τελετή Αποφοίτησης Αστακός, 30 Ιουνίου 2025 – Με επιτυχία και έντονη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε η Εσπερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης που διοργάνωσε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ξηρομέρου σε συνεργασία με τον Δήμο Ξηρομέρου και με τη στήριξη της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ)». Η εκδήλωση με τίτλο «ΣΔΕ Ξηρομέρου – Φοίτηση και Προοπτικές» πραγματοποιήθηκε σε δύο μέρη: στην αίθουσα του Δημαρχείου Αστακού και στον χώρο εκδηλώσεων ΙΟΝΙΟ. Η εσπερίδα είχε στόχο την ανάδειξη του θεσμού των ΣΔΕ ως μέσου προσωπικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης ενηλίκων, την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και την προώθηση της διά βίου μάθησης. Παράλληλα, αποτέλεσε την τελετή αποφοίτησης των πρώτων εκπαιδευομένων του Β΄ Κύκλου Σπουδών του σχολείου. Πλούσιο πρόγραμμα, δημιουργικές δράσεις και έντονη συγκίνηση Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς από εκπροσώπους της τοπικής αυτ...

Εντοπίστηκε ο ηλικιωμένος συνάνθρωπος μας, ο οποίος είχε χαθεί από το σπίτι του και αναζητούνταν εναγωνίως τις τελευταίες ώρες.

Εντοπίστηκε ο ηλικιωμένος συνάνθρωπος μας, ο οποίος είχε χαθεί από το σπίτι του και αναζητούνταν εναγωνίως τις τελευταίες ώρες.   Ημερομηνία 9/7/2025 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   Εντοπίστηκε από την νεοσυσταθείσα στον Αστακό ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ (ΕΟΕΔ RESCUE ΑΣΤΑΚΟΥ), σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Αστακού, ο ηλικιωμένος συνάνθρωπος μας, ο οποίος είχε χαθεί από το σπίτι του και αναζητούνταν εναγωνίως τις τελευταίες ώρες   Ο συνάνθρωπος μας είναι καλά στη υγεία του και επέστρεψε στο σπίτι του. Μόνο χαρά και συναισθήματα ικανοποίησης διακατέχουν όλη την ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ (ΕΟΕΔ RESCUE ΑΣΤΑΚΟΥ), που καθημερινά προσφέρει εθελοντικά της υπηρεσίες της στο κοινωνικό σύνολο του Δήμου μας και με την ευκαιρία θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε θερμά, όπως και το Αστυνομικό Τμήμα Αστακού. Ο Δήμος Ξηρομέρου είναι δίπλα τους και στηρίζει το έργο τους.   Υ.Γ.: Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να υπ...

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ - "Καζάνι που" βράζει ο αγροτικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας - Να επιστραφούν τα χρήματα των παράνομων επιδοτήσεων

  Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με κάθε καταγγελία που έρχεται στο φως της δημοσιότητας. "Καζάνι που" βράζει και ο αγροτικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας, που ζητά επιτακτικά την επιστροφή των χρημάτων από τις παράνομες επιδοτήσεις   «Οι επιδοτήσεις να πάνε στην παραγωγή»ο σκάνδαλο των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, που συνεχώς λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω των απανωτών αποκαλύψεων, έχει εξοργίσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους όλης της Ελλάδας, όπως φυσικά και της Αιτωλοακαρνανίας.  Αυτό που ζητούν επιτακτικά οι παραγωγοί είναι να επιστραφούν οι επιδοτήσεις που έλαβαν με παράνομο τρόπο οι επιτήδειοι και επειδή αρκετοί αμφιβάλλουν για το πόσο εύκολο είναι αυτό ζητούν να δεσμευτούν ΑΦΜ, ώστε να μην προχωρήσουν οι επιτήδειοι σε μεταβιβάσεις περιουσιών.  Την ίδια στιγμή διαπιστώνουν πως υπάρχει καθυστέρηση στην εκκίνηση των διαδικασιών για να αποδοθεί Δικαιοσύνη, μέρος της οποίας είναι και η επιστροφή χρημάτων και αυτό πολλαπλασιάζ...

AΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΛΙΜΑΝΙ ΜΥΤΙΚΑ-ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

ΛΙΜΑΝΙ ΜΥΤΙΚΑ-ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ Ο κάθε δημότης _ πολίτης,  πόσο μάλλον και κάποιος τον οποίο έχουν ψηφίσει και εμπιστευτεί οι συντοπίτες του, όταν παρατηρεί να συμβαίνουν παράλογες και παράνομες πράξεις είναι υποχρεωμένος να παρεμβαίνει ενημερώνοντας τις αρμόδιες αρχές ασκώντας το δικαίωμα  που του εξασφαλίζει το σύνταγμα.   Αυτό ακριβώς κάναμε και εμείς.  Απευθυνθήκαμε  στις αρμόδιες αρχές οι οποίες και έκριναν ότι το τσάμπα ρεύμα και νερό έπρεπε να κοπεί.  Σε τι καταγγελίες για εξωθεσμικούς λοιπόν αναφέρεται ο κος Ε.Γαλουνης ότι γίνανε; Και από ποιους;  Κάποιος καταγγέλλει κάτι το οποίο είναι παράνομο. Τι παράνομο λοιπόν έχει τελεστεί; Και ποιο δικαίωμα τους έχει παραβιαστεί; Μήπως το ότι ξεβολευτηκαν κάποιοι;  Το μέτρο αυτό για να δίνεται δωρεάν ρεύμα και νερό το είχε αποφασίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή όπως λέει  ο Κος Ε.Γαλουνης με το πρόσχημα της προσέλκυσης τουριστών. Αυτό δηλαδή ήταν και είναι το όραμ...