Μετά τον περσινό «βομβαρδισμό» ο οποίος είχε στόχο την περιοχή των λιμνών του Αχελώου (συνολικά 21 έργα: Πλωτά φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμιεύσεις, μικρά υδροηλεκτρικά), κανέναν τελειωμό δεν φαίνεται να έχουν οι διαβουλεύσεις για την τελική αδειοδότηση βιομηχανικών έργων «ΑΠΕ» στην ίδια περιοχή και πέριξ, καθώς δημοσιεύτηκαν στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι δημόσιες διαβουλεύσεις για δύο «νέα» έργα στην ίδια ακριβώς περιοχή.
Τα έργα αφορούν: έναν Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με επτά (7) ανεμογεννήτριες στις θέσεις «Μνήματα - Στρογγυλοβούνι» στον Δήμο Αμφιλοχίας (λήξη διαβούλευσης στις 24-7-2025: https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/11378), καθώς και μια Μονάδα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΜΑΗΕ) με μέθοδο αντλησιοταμίευσης στα νερά της λίμνης Κρεμαστών, στην θέση «Πρατοβούνι» στον Δήμο Αγράφων (λήξη διαβούλευσης στις 31-7-2025: https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/11191).
Πιο συγκεκριμένα:
1. ΑΣΠΗΕ στις θέσεις «Μνήματα - Στρογγυλοβούνι. Ενδεικτικά στοιχεία του έργου σύμφωνα με την ΜΠΕ:
Ο αιολικός σταθμός θα αποτελείται από επτά (7) ανεμογεννήτριες VESTAS V166, ονομαστικής ισχύος 4,5MW έκαστη, με διάμετρο δρομέα 166m και ύψος πυλώνα 126m.
Η προσέγγιση της περιοχής θα γίνει δια μέσω της Ιόνιας οδού. Μετά τον οικισμό των Σαρδινίων δια μέσω υφιστάμενων οδών στο ύψος του οικισμού της Αριάδας, θα γίνει είσοδος στο μελετώμενο τμήμα της οδοποιίας.
Οι επιφάνειες επέμβασης, όσον αφορά την οδοποιία του έργου, μαζί με την βελτίωση υφιστάμενων οδών και την κατασκευή των πλατειών ανέγερσης, αφορούν δασικές εκτάσεις και ανέρχονται συνολικά σε 145.859,66m². Απαραίτητη κρίνεται η διαμόρφωση τριών (3) εργοταξιακών χώρων (αποθεσιοθάλαμοι, παρασκευαστήριο σκυροδέματος κτλ.), συνολικού εμβαδού 13.124,18m².
Η διασύνδεση του αιολικού σταθμού με το δίκτυο θα επιτευχθεί με υπόγεια γραμμή ΜΤ προς νέο Υποσταθμό ΜΤ/ΥΤ. Η τελική όδευση, η θέση και οι προδιαγραφές της διασύνδεσης θα προκύψουν κατόπιν εξειδικευμένης μελέτης, έπειτα από τη σχετική αδειοδότηση και τις υποδείξεις των αρμόδιων φορέων. Η κατασκευή της γραμμής θα μελετηθεί από τον φορέα του έργου και η μελέτη θα υποβληθεί για έγκριση στον ΑΔΜΗΕ.
Στην μελέτη οδοποιίας του έργου προτείνονται βελτιώσεις υφιστάμενων δρόμων καθώς και διάνοιξη νέων. Τμήματα των υφιστάμενων δρόμων προτείνεται να καταργηθούν καθότι δεν πληρούν τα απαραίτητα τεχνικά χαρακτηριστικά για τη διέλευση οχημάτων μεταφοράς ογκώδους εξοπλισμού, όπως απαιτείται.
Οι κοντινότεροι στο έργο οικισμοί είναι οι εξής, με τις εξής αποστάσεις: Αριάδα: 1.130m, Γιαννόπουλοι: 3.286m, Αμπελάκι: 4.680m και Άγιοι Θεόδωροι: 3.291m.
Τμήμα από την μελέτη φωτορεαλιστικής απεικόνισης του έργου.
Ο αιολικός σταθμός, έτσι όπως θα φαίνεται από τον οικισμό Αριάδα.
2. Αντλησιοταμίευση στην λίμνη Κρεμαστών - θέση «Πρατοβούνι». Ενδεικτικά στοιχεία του έργου σύμφωνα με την ΜΠΕ:
Για τον σταθμό αντλησιοταμίευσης σχεδιάζονται: η κατασκευή 2 υδροταμιευτήρων μέγιστης χωρητικότητας 1.154.483 m³ και 1.174.138 m³ έκαστος εντός δασικής έκτασης, η κατασκευή υπόγειου σταθμού παραγωγής-άντλησης και σήραγγα μεταφοράς του νερού, μήκους 338m περίπου.
Η διασύνδεση θα γίνει με υπόγειο καλώδιο μέσης τάσης, μέσω του υφιστάμενου οδικού δικτύου έως τον υποσταθμό «Αυλάκι Ι», από τον οποίον το προτεινόμενο έργο απέχει 13χλμ επί χάρτου (δηλ. δεν αναφέρεται στην ΜΠΕ το πραγματικό μήκος της καλωδίωσης).
Για τη διάθεση των πλεοναζόντων υλικών του έργου που δεν δύναται να επαναχρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή του έργου, σύμφωνα με τον μελετητή δεν απαιτείται αποθεσιοθάλαμος καθώς τα γήπεδα των υπό κατασκευή 2 ταμιευτήρων θα είναι ικανά να εξυπηρετούν τις ανάγκες αυτές.
Αφανισμός δασικών εκτάσεων κατά την κατασκευή των 2 έργων αντλησιοταμίευσης στην Αλευράδα Αμφιλοχίας (τ.λ. Καστρακίου).
Νεκρός Φιδαετός (Circaetus gallicus) στον αιολικό σταθμό του Μακρυνόρους Ναυπακτίας (6 Αυγούστου 2023)
Τα δυο υπο διαβούλευση έργα (αιολικός σταθμός και αντλησιοταμίευση), όπως αποτυπώνονται στον χάρτη της ΡΑΑΕΥ (https://geo.rae.gr/), μαζί με τα υπόλοιπα έργα στην περιοχή των λιμνών του Αχελώου.
Κάτι που σημαίνει ότι εάν υλοποιηθεί ο ΑΣΠΗΕ «Μνήματα-Στρογγυλοβούνι», θα είναι έτοιμες όλες οι υποδομές (οδοποιία, διασύνδεση κτλ.) και για τον ΑΣΠΗΕ «Σταυρός».
Επιτροπή Αγώνα Ευρυτάνων & Αιτωλοακαρνάνων για τις βιομηχανικές ΑΠΕ
Η δασική υπηρεσία δίνει έγκριση να καταστραφούν για πάντα πραγματικά δάση ,ενώ στο Ασπρογυάλι ,την Βελά κλπ μέρη ,επεμβαίνει και σταματάει κάθε είδους ανάπτυξη με το πρόσχημα ότι θάμνοι και τσουκνίδες είναι δάσος ; Σα δεν ντρέπεστε
ΑπάντησηΔιαγραφή