Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Από την παραδοσιακή στη σύγχρονη κτηνοτροφία Αλλαγές και συνέχειες…

 C:\Users\maria\Desktop\φωτο\thumbnail (28).jpg

Eικόνα: Κοπάδι γιδιών του Δημήτρη (Τάκη) Καβούνου στο δρόμο προς το Αρχοντοχώρι.


Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη

C:\Users\maria\Downloads\DSCF9117_pp.jpg

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν κείμενο  είναι από το υπό έκδοση βιβλίο της γράφουσας με τίτλο:  «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ. Τσοπάνηδες, κοπάδια, μαντριά…».To βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο του 2022.

«Η αιγοπροβατοτροφία συνδυάζει την άσκηση και τη διατήρηση μιας οικονομικής δραστηριότητας σε περιοχές μειονεκτικές από κάθε άποψη με τη διαφύλαξη των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου και των διατροφικών συνηθειών των κατοίκων, τη συγκράτηση του πληθυσμού σ’ αυτές και τη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι επομένως η κτηνοτροφία ένας τομέας που αξίζει καλύτερη τύχη, διότι αποτελεί δραστηριότητα με μεγάλη σπουδαιότητα για την εθνική οικονομία». (Ν. Β. Καρατζένη). 



    H κτηνοτροφία είναι ένας τομέας που μπορεί να αναπτυχθεί και δίνονται κίνητρα επιδοτήσεις για δημιουργία κτηνοτροφικών μονάδων. Οι νέοι που αγαπάνε τα ζώα και τη ζωή στο χωριό και στη φύση μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες. Τα οφέλη είναι σημαντικά για τους ίδιους και την πατρίδα… Η αιγοπροβατοτροφία είναι ένας δυναμικός κλάδος της αγροτικής παραγωγής.

    Από τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα έχουμε σημαντική εξέλιξη στην τσοπάνικη ζωή. Η «αυτοκινητοποίηση» της υπαίθρου έφερε αλλαγή και στον τρόπο ζωής των τσοπάνηδων. Το αγροτικό ή το τζιπ ελαχιστοποίησε το χρόνο μεταφοράς των ίδιων και των προϊόντων από το χωριό στη στάνη και το αντίθετο Έτσι  ο κτηνοτρόφος εξασφάλισε ελεύθερο χρόνο και μπορεί να τον αξιοποιήσει ανάλογα.

Η σύγχρονη κτηνοτροφία απάλλαξε τον κτηνοτρόφο από διάφορες εργασίες και φροντίδες της στάνης. Ωστόσο εξακολουθεί να είναι κουραστική και απαιτείται οργάνωση και πολύωρη απασχόληση.

    Οι κτηνοτρόφοι σήμερα απαλλάσσονται από την έγνοια της κατασκευής και συντήρησης των ξυλόπλεχτων μαντριών. Έχουν μόνιμα μαντριά, σύγχρονες εγκαταστάσεις που εξασφαλίζουν τη διαμονή και διατροφή των ζώων. Τα σύγχρονα ποιμνιοστάσια αντικατέστησαν τα παραδοσιακά μαντριά που έδεναν αρμονικά με τη φύση… Διαπιστώνουμε την εξέλιξη στον τομέα αυτό. Χάθηκε η γραφικότητα της παραδοσιακής στάνης. Ωφελήθηκαν όμως οι κτηνοτρόφοι και κυρίως τα ζώα που απέκτησαν σταθερή και ασφαλή κατοικία, στάβλο, με παροχή νερού και ρεύματος.

Η καλύβα του τσοπάνη και τα παραδοσιακά μαντριά καταργήθηκαν. Μόνο σε παλιές φωτογραφίες και σε λευκώματα μπορούμε να δούμε σήμερα αυτές τις ξυλόπλεχτες κατασκευές!

Η αυτοκινητοποίηση της ελληνικής υπαίθρου άλλαξε τον τρόπο ζωής των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Τα συμπαθέστατα γαϊδουράκια, τα μουλάρια και τα άλογα αντικαταστάθηκαν από το αγροτικό αυτοκίνητο και τζιπ. Οι τσοπάνηδες έχουν τη δυνατότητα να επιστρέφουν σπίτι τους. Απολαμβάνουν τα καλά της οικογενειακής ζωής και της κοινότητας.

      Ο «σκάρος», η νυχτερινή βόσκηση του κοπαδιού την οποία περιγράψαμε αναλυτικά σε ομότιτλη ενότητα, εξέλειπε σήμερα. Τώρα οι κτηνοτρόφοι παρέχουν έτοιμη τροφή στα ζώα, οπότε δεν χρειάζεται να τα νυχτοβοσκήσουν. O σκάρος σήμερα ακούγεται, κυρίως στα ηπειρώτικα πανηγύρια και γιορτές, ως θαυμάσιος σκοπός…

    Ο κούρος, η γιορτή των κτηνοτρόφων διατηρείται και σήμερα. Άλλαξαν βέβαια τα εργαλεία κουρέματος και το στυλ. Οι σύγχρονοι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν την ηλεκτρική μηχανή και όχι το χειρωνακτικό «κουροψάλιδο». Η «κουρεύτρα», όπου στηριζόταν το κεφάλι του ζώου για να διευκολύνει τον κουρευτή, καταργήθηκε σχεδόν εντελώς. Το «μερακλίδικο κούρεμα» κυρίως των τράγων, «με κάπα και κουρέλια», όπως λένε στο Ξηρόμερο, δεν συνεχίζεται παρά μόνο σε ορισμένες εξαιρέσεις… Διατηρείται όμως η συλλογικότητα στην εργασία  και η συμμετοχή στο γιορτινό τραπέζι του κούρου. Πραγματικό πανηγύρι των κτηνοτρόφων!

    Το άρμεγμα στις σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες γίνεται στο αρμεκτήριο με ειδικά τεχνικά μέσα. Ο κτηνοτρόφος απαλλάχτηκε από το κουραστικό χειρωνακτικό άρμεγμα. Το σύγχρονο άρμεγμα απαιτεί βέβαια συντήρηση και καθαρισμό των μηχανημάτων για την υγεία των ζώων και την ποιότητα του γάλατος. Το τυροκόμισμα  κατά τον παραδοσιακό τρόπο στη στρούγκα καταργήθηκε. Το γάλα μεταφέρεται από το γαλατά στο τυροκομείο της περιοχής για να γίνει η κατάλληλη επεξεργασία. Τα δοχεία μεταφοράς του γάλατος «πλαστικοποιήθηκαν».

Η πιτυά από το στομάχι του μικρού ζώου αρνιού ή κατσικιού αντικαταστάθηκε με εμπορική. Οι τσαντίλες, όπου στράγγιζε το τυρί στη στάνη, αντικαταστάθηκαν με ανάλογα δοχεία…

    Το «αρμάτωμα» των ζώων με τα γλυκόλαλα κουδούνια διατηρείται και σήμερα από αρκετούς μερακλήδες κτηνοτρόφους. Αυτούς που χαίρονται στο άκουσμα αυτής της ιδιαίτερης μουσικής του κοπαδιού τους.

    Το πότισμα των ζώων στις σύγχρονες μονάδες γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο  χώρο. Δεν μεταβαίνει το κοπάδι στα πηγάδια και τις πηγές  της περιοχής για να ξεδιψάσει.

     Οι ασθένειες των ζώων αντιμετωπίζονται με τις οδηγίες και τα φάρμακα που συστήνουν οι κτηνίατροι και όχι με τα γιατροσόφια των κτηνοτρόφων. Επίσης γίνονται οι κατάλληλοι εμβολιασμοί για την προστασία των ζώων.

   Το απόκομμα των αρνιών και κατσικιών δε γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο όπως περιγράψαμε, δηλαδή με τα «σαλιβάρια ή καπίστρια». Σήμερα τα μικρά ζώα τα αποκόβουν κλείνοντάς τα σε ειδικό χώρο χωρίς τις μάνες τους.

   Το τσοπανόσκυλο ως φύλακας του κοπαδιού δεν είναι πια απαραίτητο, όπως άλλοτε. Κάποιοι το διατηρούν από αγάπη για το ζώο, το οποίο όμως δεν εκπαιδεύεται όπως παλιά… Έχει χάσει και αυτό σημαντικά στοιχεία της ταυτότητάς του ως άγρυπνος φύλακας των ζώων.

   Η ενδυματολογία του τσοπάνη έχει αλλάξει. Οι συνθήκες της παραδοσιακής κτηνοτροφίας επέβαλαν και το ανάλογο ντύσιμο και τα ανάλογα σύνεργα. Ο βαρύς χειμώνας αντιμετωπιζόταν με μάλλινα ρούχα: μάλλινη φανέλα, τσουράπια, μάλλινο παντελόνι, υφαντή κάπα ή κοντοκάπι… Αυτά τα ενδύματα έχουν πάρει τη θέση τους ως μουσειακά εκθέματα. Κάποια έχουν αποτελέσει έμπνευση στη σύγχρονη ενδυματολογία, όπως για παράδειγμα η κάπα.

   Το υφαντό σακούλι για τη μεταφορά της λιτής τροφής και των απαραίτητων εργαλείων δεν χρειάζεται πια. Ο κτηνοτρόφος επιστρέφει σπίτι του και απολαμβάνει το οικογενειακό τραπέζι. Το σακούλι, ο «τροβάς» ή το «ταγάρι», έδωσαν την έμπνευση για τη δημιουργία  του «μοντέρνου» ταγαριού, ενός μικρού σάκου που χρησιμοποιήθηκε, κάποια περίοδο, ως γυναικεία, σπορ τσάντα…

   Το ταπεινό ταγάρι αποτέλεσε και θέμα των Πανελλαδικών εξετάσεων(!) στο μάθημα της Ν. Γλώσσας και Λογοτεχνίας φέτος (2022). Ήταν ένα κείμενο του Θανάση Βαλτινού που αναφερόταν στην ιστορία ενός «καταχωνιασμένου» ταγαριού!  Παραθέτω μικρό απόσπασμα:

   «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ:  Προεισαγωγικά θα σας πω την ιστορία του ταγαριού. Το βρήκα καταχωνιασμένο σε μια παλιά κασέλα. Κι αυτή από το χωριό. Όταν το έδειξα της μαμάς μου γέλασε. Στα φοιτητικά της  χρόνια το χρησιμοποιούσε ως τσάντα. Ήταν άβολο γι’ αυτήν τη δουλειά αλλά ήταν τότε της μόδας. Εξέφραζε οικολογικές ανησυχίες επίσης…». [Θανάσης Βαλτινός, Επείγουσα ανάγκη ελέου. Διηγήματα, Εστία, Αθήνα 2016, σσ. 41, 42].


C:\Users\maria\AppData\Local\Temp\Rar$DIa0.580\IMG_5644.JPG


Εικόνα: Κοπάδι προβάτων με τον τσοπάνη στο δρόμο…

 Φωτογραφία: Γεώργιος Τσέλιος


Μια σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα έχει τους εξής χώρους:    

      1.Χώρος σταβλισμού ζώων.

2.Αλμεκτήριο (αρμεκτήριο).

3.Χώρος ζωοτροφών.

4.Δωμάτιο κτηνοτρόφου και εργαζομένου.

5.Δωμάτιο γάλακτος.

6.Χώρος απογαλακτισμού αρνιών και κατσικιών.

7.Μύλος- χαρμανιέρα: μηχανήματα για να φτιάχνει το σιτηρέσιο των ζώων.

8.Προαύλιο για να λιάζονται τις χειμωνιάτικες μέρες τα ζώα.


    Εκτός από τις αλλαγές στις κατοικίες άλλαξαν και τα ίδια τα ζώα. Τα μικρόσωμα ντόπια αντικαταστάθηκαν με μεγαλόσωμα ζώα. Εκτοπίστηκαν οι  «ντόπιες ράτσες», όπως λένε οι ξηρομερίτες. Επιλέχτηκαν οι νέες για την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας γάλατος και κρέατος. Επίσης για τη γέννηση περισσότερων του ενός ζώων, που σημαίνει εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που διατηρούν τις τοπικές ράτσες ζώων και υποστηρίζουν ότι έχουν λιγότερο κέρδος, παράγουν όμως καλύτερης ποιότητας προϊόντα!             

C:\Users\maria\Downloads\thumbnail (49).jpg


Εικόνα: ΣΥΧΓΡΟΝΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Αρμεκτικό σύστημα αιγοπροβάτων. Η σύγχρονη «στρούγκα» του Βασίλη Θ. Λιάμη. Μαχαιράς Ξηρομέρου 2022.


C:\Users\maria\Downloads\thumbnail (51).jpg

Εικόνα: Προβατίνες στο αρμεκτήριο.  Σύγχρονη μονάδα  του Βασίλη Θ. Λιάμη. Μαχαιράς Ξηρομέρου 2022.

Τα βαμμένα «κόκκινα μαλλιά» των ζώων υπενθυμίζουν στον κτηνοτρόφο ότι τα ζώα έχουν εμβολιαστεί με κάποια δόση εμβολίου… Διαφορετικό χρώμα και διαφορετικό εμβόλιο…  



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ολοκληρώθηκε ο επιτόπιος διαχειριστικός έλεγχος στο Δήμο Ξηρομέρου για τα πεπραγμένα της Διοίκησης Ε.Γαλουνη

Ολοκληρώθηκε ο  έλεγχος για τα οικονομικά πεπραγμένα της θητείας 2015-2018 του κ. Ε.Γαλούνη και της διοίκησης ''ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ - ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ'', από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η διοίκηση Τριανταφυλλάκη,  μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, τον Νοέμβριο του 2019 συνέταξε φάκελο με στοιχεία που έκρινε ότι  χρήζουν διερεύνησης και τα απέστειλε  στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.   Στις 1 Απριλίου 2024, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 303, τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ  η   ''Σύσταση και συγκρότηση ελεγκτικής ομάδας για τη διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου για τα οικονομικά έτη 2015 έως 2018 στον φορέα με την επωνυμία «Δήμος Ξηρομέρου»''.   Έργο της ελεγκτικής ομάδας ήταν η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για τα οικονομικά έτη 2015 έως και 2018, αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα στοιχεία από το ΕΜΠ 16/15.11.2019, εμπιστευτικό έγγραφο του Δημάρχου  Ξηρομέρου.   Η ελεγκτική   ομάδα πραγματοποίησε

Αγροτοδασική πυρκαγιά στην Κοινότητα Παναγούλα Ξηρομέρου

  Αγροτοδασική πυρκαγιά είχαμε σήμερα το μεσημέρι στην Κοινότητα Παναγούλας. Άμεση ήταν η παρέμβαση του Δήμου Ξηρομέρου  και εθελοντών στην εστία και με την συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας η φωτιά τέθηκε σε έλεγχο . Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Ευχαριστούμε πολύ τους εθελοντές που για ακόμη μια φορά ήταν παρόντες   πηγή fb Δημάρχου Ξηρομέρου  

ΝΙΚΟΣ ΖΩΓΑΣ: Τα παραμύθια με την ωραία κοιμωμένη...

  Αγαπητοί Συνδημότες, δυστυχώς τον τόπο μας τον βουλιάξουν.... δεν τον άλλαξαν με τα παραμύθια και τις ψεύτικες υποσχέσεις.! Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεπάγεται με κοινωνική πολιτική απέναντι στους δημότες και όχι εισπρακτική...   Τα ανταποδοτικά των δημοτών να επιστρέφουν στους δημότες με έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα όπως δρόμοι, ύδρευση, φωτισμός, καθαριότητα ( π.χ. τα καλαθάκια που βρίσκονται μετέωρα κατά μήκος του παραλιακού δρόμου στον Αστακό είναι πρόχειρα δεμένα με σύρμα ή μονωτική ταινία στις κολώνες σχεδόν κατεστραμμένα τα οποία είναι οφθαλμοφανή στους ντόπιους αλλά και στους περαστικούς επισκέπτες , ένα από αυτά εδώ και μέρες έχει πέσει) ....Αυτή είναι η ανάπτυξη και έτσι αλλάζει ο τόπος από τα απλά και καθημερινά.!   Ο Δήμος Ξηρομέρου απαρτίζεται από 19 χωριά όπου στα 4 χρόνια διοίκησης Τριανταφυλλακη καμία παρέμβαση δεν έγινε. Έξι (6) μήνες πριν τις εκλογές εμφανίστηκαν με μια βαλίτσα παραμύθια τάζοντας λαγούς με πετραχήλια προκειμένου να ξεγελάσουν και να κλείσουν

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΤΑΚΟΥ: Πρόσκληση για μία γιορτή αγάπης, ζεστασιάς και ευχών στη πλαζ του Αστακού...

Πρόσκληση για μία γιορτή αγάπης, ζεστασιάς και ευχών στη πλαζ του Αστακού. Ημερομηνία 2-5-2024 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΤΑΚΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ο Δήμος Ξηρομέρου και η Κοινότητα Αστακού, σας προσκαλούν να παραβρεθεί τε τη Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου και ώρα 09:30 μ.μ. στην πλάζ του Αστακού, σε μία αναστάσιμη γιορτή, γεμάτη φως και ευχές. Δεκάδες φαναράκια θα ανάψουν και θα αφεθούν στον ουρανό του Αστακού, συνοδεία των καλύτερων ευχών μας. Η Κοινότητα Αστακού σας εύχεται Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΤΑΚΟΥ

Υπογραφή σύμβασης έργου : "Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου - Ανάδειξη Ιστορικού Κέντρου Αστακού..."

  Πηγή: Σελίδα Facebook Δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη. Υπογραφή σύμβασης για το έργο: «Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Αστακού - Ανάδειξη Ιστορικού Κέντρου και Αισθητική Παρέμβαση, Ενοποίηση, Ανάδειξη σημαντικών σημείων της πόλης με την κεντρική Πλατεία στον Αστακό». ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ       

Δράσεις ευπρεπισμού στη Κοινότητα Μαχαιράς Ξηρομέρου ...

Δράσεις ευπρεπισμού στη Κοινότητα Μαχαιράς Ποικίλες παρεμβάσεις καθαριότητας, καλλωπισμού στην Τ.Κ. Μαχαιράς από Δήμο και Κοινότητα, για ένα όμορφο και καθαρό χωριό. Στο κοιμητήριο πριν λίγες ημέρες κόψαμε τα χόρτα, καθαρίσαμε τον περιβάλλοντα χώρο από σκουπίδια, μπάζα και ασπρίσαμε. Στον κεντρικό δρόμο του χωριού, αλλά και στους δρόμους μέσα σε αυτό κόψαμε χόρτα και κλαδιά. Στην κεντρική πλατεία του χωριού, στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας, του σχολείου και της Κοινότητας κόψαμε χόρτα, κλαδιά και ασπρίσαμε μάντρες και παρτέρια. Με συνεχείς παρεμβάσεις ο Δήμος (συνεργεία, μηχανήματα) η Κοινότητα (πάγια) ή συνεργασίες, προσπαθούμε να έχουμε ένα καθαρό και όμορφο χωριό. Η προσπάθεια αυτή είναι συλλογική και χρειάζεται να συμμετέχουν όλοι... γι αυτό καθαρίζουμε τον χώρο γύρω από την οικία μας και κόβουμε χόρτα και κλαδιά από το οικόπεδο. Δεν πετάμε αδρανή υλικά, μπάζα και κλαδιά δίπλα στον κάδο σκουπιδιών, αλλά ειδοποιούμε τον Πρόεδρο για την ασφαλή μεταφορά τους σε χώ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ: Αλλάζουμε τον τόπο μας...

Ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου το Στρατηγικό Σχέδιο της ΟΧΕ-ΒΑΑ Δήμων Ι.Π.Μεσολογγίου και Ξηρομέρου. Η στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της περιόδου 2021-2027 θα έχει έναν μακροχρόνιο ορίζοντα, ανεξάρτητα από προγραμματικές και πολιτικές περιόδους με όραμα, συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους και ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης που θα ιεραρχεί δράσεις και έργα προτεραιότητας. Το σχέδιο της Στρατηγικής, που θα κατατεθεί για έγκριση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, περιλαμβάνει συνολικά 23 έργα και δράσεις με προϋπολογισμό 40,4 εκατ. ευρώ, που θα αντληθούν κατά βάση από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Από τα προτεινόμενα έργα, 10 αφορούν το Δήμο Ξηρομέρου με προϋπολογισμό 13,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 13 ύψους 27 εκατ. ευρώ το Δήμο Μεσολογγίου. Η συνολική Στρατηγική της ΟΧΕ ωστόσο στοχεύει και σε άλλα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό οι Δήμοι της περιοχής στοχεύουν σε ακόμη 65 έργα που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 132 εκατ. ευρώ. Έτ

Ο Σύλλογος Γυναικών Αστακού συμμετείχε και φέτος στην 198η επέτειο από την Ηρωική Έξοδο της Ι.Π. Μεσολογγίου

  Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Αστακού συμμετείχε φέτος στην 198η επέτειο από την Ηρωική Έξοδο της Ι.Π. Μεσολογγίου το Σάββατο 27 Απριλίου και την Κυριακή 28 Απριλίου . Οι εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές. Ως Έλληνες οφείλουμε να τιμάμε την αξιοπρέπεια, την πίστη και την αυτοθυσία των Μεσολογγιτών γι' αυτό που ποθεί πάντα όλος ο κόσμος, την Ελευθερία!  

Άγριος τσακωμός στο Ορεινό Βάλτο – Του έκοψε το αυτί

Άγρια συμπλοκή στον Βάλτο-μεταφέρθηκε τραυματίας στην Πάτρα με κομμένο αυτί! Συγκεχυμένες είναι προς το παρόν οι πληροφορίες για άγρια συμπλοκή που σημειώθηκε μεταξύ γιου εργοδότη και εργαζομένου στην περιοχή του Βάλτου. Κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, οι δυο άνδρες που φαίνεται πως είχαν διαφορές , συνεπλάκησαν άγρια και ο ένας κατάφερε στον άλλο χτύπημα μάλλον με σιδερόβεργα, κόβοντας τον λοβό του αυτιού του. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ο τραυματισμός μπορεί να συνέβη μετά από δάγκωμα! Ο τραυματίας αιμόφυρτος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Αγρινίου και από εκεί στην Πάτρα, ώστε να επιτευχθεί συγκόλληση του κομμένου τμήματος του αυτιού, που όμως δεν πέτυχε. Ο δράστης έχει συλληφθεί και αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή, οπλοχρησία, επικίνδυνες σωματικές βλάβες κλπ ενώ φέρεται πως θα μηνυθεί και ο τραυματίας του αιματηρού αυτού περιστατικού. Την υπόθεσης έχει επιληφθεί το Αστυνομικό Τμήμα του Εμπεσο

Πλατυγιάλι – Ιόνια οδός: Το τμήμα «φάντασμα» που παραμένει κλειστό από το 2018

  Ίσως το πιο σημαντικό οδικό έργο που έχει ανάγκη η περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου και από τα πιο σημαντικά για την Αιτωλοακαρνανία γενικότερα, είναι το Αστακός – Πλατυγιάλι – Ιόνια Οδός. Τμήμα το Διευρωπαϊκού άξονα Πλατυγιάλι- Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία. Δυστυχώς σε αυτό το άκρως απαραίτητο έργο, εδώ και πολλά χρόνια έχουμε ένα «φάντασμα», που παρατημένο και χωρίς να δίδεται από το 2018 στη κυκλοφορία, κανένας σήμερα δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη του και δεν ακούγεται τίποτα, ούτε από πλευρά του φορέα υλοποίησης που ήταν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ούτε από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που το 2018 επί διοίκησης Κατσιφάρα, αρνήθηκε την παραλαβή του έργου, διαπιστώνοντας μια σειρά προβλημάτων , κακοτεχνίες κλπ Πρόκειται για το τμήμα 2,7 χιλιομέτρων του οδικού έργου από τη διασταύρωση Αγίου Δημητρίου έως διασταύρωση του Πλατυγιαλίου, μήκους 6,2 χιλιομέτρων, τμήμα του συνολικού έργου της σύνδεσης του Αστακού και του Πλατυγιαλίου με την Ιόνια Οδ