Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Από την παραδοσιακή στη σύγχρονη κτηνοτροφία Αλλαγές και συνέχειες…

 C:\Users\maria\Desktop\φωτο\thumbnail (28).jpg

Eικόνα: Κοπάδι γιδιών του Δημήτρη (Τάκη) Καβούνου στο δρόμο προς το Αρχοντοχώρι.


Γράφει η δρ Μαρία Ν. Αγγέλη

C:\Users\maria\Downloads\DSCF9117_pp.jpg

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρόν κείμενο  είναι από το υπό έκδοση βιβλίο της γράφουσας με τίτλο:  «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΤΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ. Τσοπάνηδες, κοπάδια, μαντριά…».To βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο του 2022.

«Η αιγοπροβατοτροφία συνδυάζει την άσκηση και τη διατήρηση μιας οικονομικής δραστηριότητας σε περιοχές μειονεκτικές από κάθε άποψη με τη διαφύλαξη των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου και των διατροφικών συνηθειών των κατοίκων, τη συγκράτηση του πληθυσμού σ’ αυτές και τη διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι επομένως η κτηνοτροφία ένας τομέας που αξίζει καλύτερη τύχη, διότι αποτελεί δραστηριότητα με μεγάλη σπουδαιότητα για την εθνική οικονομία». (Ν. Β. Καρατζένη). 



    H κτηνοτροφία είναι ένας τομέας που μπορεί να αναπτυχθεί και δίνονται κίνητρα επιδοτήσεις για δημιουργία κτηνοτροφικών μονάδων. Οι νέοι που αγαπάνε τα ζώα και τη ζωή στο χωριό και στη φύση μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες. Τα οφέλη είναι σημαντικά για τους ίδιους και την πατρίδα… Η αιγοπροβατοτροφία είναι ένας δυναμικός κλάδος της αγροτικής παραγωγής.

    Από τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα έχουμε σημαντική εξέλιξη στην τσοπάνικη ζωή. Η «αυτοκινητοποίηση» της υπαίθρου έφερε αλλαγή και στον τρόπο ζωής των τσοπάνηδων. Το αγροτικό ή το τζιπ ελαχιστοποίησε το χρόνο μεταφοράς των ίδιων και των προϊόντων από το χωριό στη στάνη και το αντίθετο Έτσι  ο κτηνοτρόφος εξασφάλισε ελεύθερο χρόνο και μπορεί να τον αξιοποιήσει ανάλογα.

Η σύγχρονη κτηνοτροφία απάλλαξε τον κτηνοτρόφο από διάφορες εργασίες και φροντίδες της στάνης. Ωστόσο εξακολουθεί να είναι κουραστική και απαιτείται οργάνωση και πολύωρη απασχόληση.

    Οι κτηνοτρόφοι σήμερα απαλλάσσονται από την έγνοια της κατασκευής και συντήρησης των ξυλόπλεχτων μαντριών. Έχουν μόνιμα μαντριά, σύγχρονες εγκαταστάσεις που εξασφαλίζουν τη διαμονή και διατροφή των ζώων. Τα σύγχρονα ποιμνιοστάσια αντικατέστησαν τα παραδοσιακά μαντριά που έδεναν αρμονικά με τη φύση… Διαπιστώνουμε την εξέλιξη στον τομέα αυτό. Χάθηκε η γραφικότητα της παραδοσιακής στάνης. Ωφελήθηκαν όμως οι κτηνοτρόφοι και κυρίως τα ζώα που απέκτησαν σταθερή και ασφαλή κατοικία, στάβλο, με παροχή νερού και ρεύματος.

Η καλύβα του τσοπάνη και τα παραδοσιακά μαντριά καταργήθηκαν. Μόνο σε παλιές φωτογραφίες και σε λευκώματα μπορούμε να δούμε σήμερα αυτές τις ξυλόπλεχτες κατασκευές!

Η αυτοκινητοποίηση της ελληνικής υπαίθρου άλλαξε τον τρόπο ζωής των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Τα συμπαθέστατα γαϊδουράκια, τα μουλάρια και τα άλογα αντικαταστάθηκαν από το αγροτικό αυτοκίνητο και τζιπ. Οι τσοπάνηδες έχουν τη δυνατότητα να επιστρέφουν σπίτι τους. Απολαμβάνουν τα καλά της οικογενειακής ζωής και της κοινότητας.

      Ο «σκάρος», η νυχτερινή βόσκηση του κοπαδιού την οποία περιγράψαμε αναλυτικά σε ομότιτλη ενότητα, εξέλειπε σήμερα. Τώρα οι κτηνοτρόφοι παρέχουν έτοιμη τροφή στα ζώα, οπότε δεν χρειάζεται να τα νυχτοβοσκήσουν. O σκάρος σήμερα ακούγεται, κυρίως στα ηπειρώτικα πανηγύρια και γιορτές, ως θαυμάσιος σκοπός…

    Ο κούρος, η γιορτή των κτηνοτρόφων διατηρείται και σήμερα. Άλλαξαν βέβαια τα εργαλεία κουρέματος και το στυλ. Οι σύγχρονοι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν την ηλεκτρική μηχανή και όχι το χειρωνακτικό «κουροψάλιδο». Η «κουρεύτρα», όπου στηριζόταν το κεφάλι του ζώου για να διευκολύνει τον κουρευτή, καταργήθηκε σχεδόν εντελώς. Το «μερακλίδικο κούρεμα» κυρίως των τράγων, «με κάπα και κουρέλια», όπως λένε στο Ξηρόμερο, δεν συνεχίζεται παρά μόνο σε ορισμένες εξαιρέσεις… Διατηρείται όμως η συλλογικότητα στην εργασία  και η συμμετοχή στο γιορτινό τραπέζι του κούρου. Πραγματικό πανηγύρι των κτηνοτρόφων!

    Το άρμεγμα στις σύγχρονες κτηνοτροφικές μονάδες γίνεται στο αρμεκτήριο με ειδικά τεχνικά μέσα. Ο κτηνοτρόφος απαλλάχτηκε από το κουραστικό χειρωνακτικό άρμεγμα. Το σύγχρονο άρμεγμα απαιτεί βέβαια συντήρηση και καθαρισμό των μηχανημάτων για την υγεία των ζώων και την ποιότητα του γάλατος. Το τυροκόμισμα  κατά τον παραδοσιακό τρόπο στη στρούγκα καταργήθηκε. Το γάλα μεταφέρεται από το γαλατά στο τυροκομείο της περιοχής για να γίνει η κατάλληλη επεξεργασία. Τα δοχεία μεταφοράς του γάλατος «πλαστικοποιήθηκαν».

Η πιτυά από το στομάχι του μικρού ζώου αρνιού ή κατσικιού αντικαταστάθηκε με εμπορική. Οι τσαντίλες, όπου στράγγιζε το τυρί στη στάνη, αντικαταστάθηκαν με ανάλογα δοχεία…

    Το «αρμάτωμα» των ζώων με τα γλυκόλαλα κουδούνια διατηρείται και σήμερα από αρκετούς μερακλήδες κτηνοτρόφους. Αυτούς που χαίρονται στο άκουσμα αυτής της ιδιαίτερης μουσικής του κοπαδιού τους.

    Το πότισμα των ζώων στις σύγχρονες μονάδες γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο  χώρο. Δεν μεταβαίνει το κοπάδι στα πηγάδια και τις πηγές  της περιοχής για να ξεδιψάσει.

     Οι ασθένειες των ζώων αντιμετωπίζονται με τις οδηγίες και τα φάρμακα που συστήνουν οι κτηνίατροι και όχι με τα γιατροσόφια των κτηνοτρόφων. Επίσης γίνονται οι κατάλληλοι εμβολιασμοί για την προστασία των ζώων.

   Το απόκομμα των αρνιών και κατσικιών δε γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο όπως περιγράψαμε, δηλαδή με τα «σαλιβάρια ή καπίστρια». Σήμερα τα μικρά ζώα τα αποκόβουν κλείνοντάς τα σε ειδικό χώρο χωρίς τις μάνες τους.

   Το τσοπανόσκυλο ως φύλακας του κοπαδιού δεν είναι πια απαραίτητο, όπως άλλοτε. Κάποιοι το διατηρούν από αγάπη για το ζώο, το οποίο όμως δεν εκπαιδεύεται όπως παλιά… Έχει χάσει και αυτό σημαντικά στοιχεία της ταυτότητάς του ως άγρυπνος φύλακας των ζώων.

   Η ενδυματολογία του τσοπάνη έχει αλλάξει. Οι συνθήκες της παραδοσιακής κτηνοτροφίας επέβαλαν και το ανάλογο ντύσιμο και τα ανάλογα σύνεργα. Ο βαρύς χειμώνας αντιμετωπιζόταν με μάλλινα ρούχα: μάλλινη φανέλα, τσουράπια, μάλλινο παντελόνι, υφαντή κάπα ή κοντοκάπι… Αυτά τα ενδύματα έχουν πάρει τη θέση τους ως μουσειακά εκθέματα. Κάποια έχουν αποτελέσει έμπνευση στη σύγχρονη ενδυματολογία, όπως για παράδειγμα η κάπα.

   Το υφαντό σακούλι για τη μεταφορά της λιτής τροφής και των απαραίτητων εργαλείων δεν χρειάζεται πια. Ο κτηνοτρόφος επιστρέφει σπίτι του και απολαμβάνει το οικογενειακό τραπέζι. Το σακούλι, ο «τροβάς» ή το «ταγάρι», έδωσαν την έμπνευση για τη δημιουργία  του «μοντέρνου» ταγαριού, ενός μικρού σάκου που χρησιμοποιήθηκε, κάποια περίοδο, ως γυναικεία, σπορ τσάντα…

   Το ταπεινό ταγάρι αποτέλεσε και θέμα των Πανελλαδικών εξετάσεων(!) στο μάθημα της Ν. Γλώσσας και Λογοτεχνίας φέτος (2022). Ήταν ένα κείμενο του Θανάση Βαλτινού που αναφερόταν στην ιστορία ενός «καταχωνιασμένου» ταγαριού!  Παραθέτω μικρό απόσπασμα:

   «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ:  Προεισαγωγικά θα σας πω την ιστορία του ταγαριού. Το βρήκα καταχωνιασμένο σε μια παλιά κασέλα. Κι αυτή από το χωριό. Όταν το έδειξα της μαμάς μου γέλασε. Στα φοιτητικά της  χρόνια το χρησιμοποιούσε ως τσάντα. Ήταν άβολο γι’ αυτήν τη δουλειά αλλά ήταν τότε της μόδας. Εξέφραζε οικολογικές ανησυχίες επίσης…». [Θανάσης Βαλτινός, Επείγουσα ανάγκη ελέου. Διηγήματα, Εστία, Αθήνα 2016, σσ. 41, 42].


C:\Users\maria\AppData\Local\Temp\Rar$DIa0.580\IMG_5644.JPG


Εικόνα: Κοπάδι προβάτων με τον τσοπάνη στο δρόμο…

 Φωτογραφία: Γεώργιος Τσέλιος


Μια σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα έχει τους εξής χώρους:    

      1.Χώρος σταβλισμού ζώων.

2.Αλμεκτήριο (αρμεκτήριο).

3.Χώρος ζωοτροφών.

4.Δωμάτιο κτηνοτρόφου και εργαζομένου.

5.Δωμάτιο γάλακτος.

6.Χώρος απογαλακτισμού αρνιών και κατσικιών.

7.Μύλος- χαρμανιέρα: μηχανήματα για να φτιάχνει το σιτηρέσιο των ζώων.

8.Προαύλιο για να λιάζονται τις χειμωνιάτικες μέρες τα ζώα.


    Εκτός από τις αλλαγές στις κατοικίες άλλαξαν και τα ίδια τα ζώα. Τα μικρόσωμα ντόπια αντικαταστάθηκαν με μεγαλόσωμα ζώα. Εκτοπίστηκαν οι  «ντόπιες ράτσες», όπως λένε οι ξηρομερίτες. Επιλέχτηκαν οι νέες για την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας γάλατος και κρέατος. Επίσης για τη γέννηση περισσότερων του ενός ζώων, που σημαίνει εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που διατηρούν τις τοπικές ράτσες ζώων και υποστηρίζουν ότι έχουν λιγότερο κέρδος, παράγουν όμως καλύτερης ποιότητας προϊόντα!             

C:\Users\maria\Downloads\thumbnail (49).jpg


Εικόνα: ΣΥΧΓΡΟΝΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Αρμεκτικό σύστημα αιγοπροβάτων. Η σύγχρονη «στρούγκα» του Βασίλη Θ. Λιάμη. Μαχαιράς Ξηρομέρου 2022.


C:\Users\maria\Downloads\thumbnail (51).jpg

Εικόνα: Προβατίνες στο αρμεκτήριο.  Σύγχρονη μονάδα  του Βασίλη Θ. Λιάμη. Μαχαιράς Ξηρομέρου 2022.

Τα βαμμένα «κόκκινα μαλλιά» των ζώων υπενθυμίζουν στον κτηνοτρόφο ότι τα ζώα έχουν εμβολιαστεί με κάποια δόση εμβολίου… Διαφορετικό χρώμα και διαφορετικό εμβόλιο…  



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πως μοιράστηκαν 974 επιδοτήσεις στο Δήμο Ξηρομέρου ...

  Σε μια εποχή που η διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις αποτελεί πρώτιστο ζητούμενο, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στη δημοσιοποίηση των ονομάτων και των ποσών όσων λαμβάνουν ενισχύσεις μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Όπως αναφέρεται ρητά στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ, «Όποιος λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΓΠ περιλαμβάνεται σε καταλόγους διαθέσιμους στο κοινό...  Ως εκ τούτου, τα δεδομένα είναι περιορισμένα ως προς το πεδίο και διαθέσιμα μόνο για καθορισμένο χρονικό διάστημα     ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ  👉 https://transpay.opekepe.gr/

Αυτή τη λακκούβα ποιος θα τη φτιάξει;

 Λακκούβα στον δρόμο : Μπορεί να την μπαλώσει πολίτης ή όχι; Τι ισχύει    Αυτή τη λακκούβα ποιος θα τη φτιάξει; Αυτό είναι το μόνιμο ερώτημα των Ελλήνων πολιτών, ειδικά στις γειτονιές των πόλεων και των χωριών, όπου παρατηρούνται οι περισσότερες κακοτεχνίες. Η απάντησή ωστόσο, είναι, δυστυχώς, περίπλοκη Ο λόγος έγκειται στο γεγονός πως για την επιδιόρθωση του οδοστρώματος, εμπλέκονται από την αρμόδια Περιφέρεια, έως τον Δήμο και φυσικά το υπουργείο Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.  Αυτές οι υπηρεσίες, διαθέτουν επιπλέον διευθύνσεις και αρμόδιους υπαλλήλους, μετατρέποντας το κλείσιμο μιας λακκούβας σε γόρδιο δεσμό, αφού πρώτα πρέπει να εγκριθεί το έργο, μετά να βρεθούν το χρήματα και τέλος, να το φτιάξει κάποιος από όλους τους εμπλεκόμενους. Αγανακτισμένοι πολίτες που βλέπουν μόνιμα την κακοτεχνία στη γειτονιά τους, σκέφτονται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να αγοράσουν δηλαδή τα υλικά που απαιτούνται και να την μπαλώσουν έστω προσωρινά, προκειμένου να μην...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξηρόμερο -Πως μοιράστηκαν τις επιδοτήσεις, δείτε τα ποσά των δικαιούχων..

  Σε μια εποχή που η διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις αποτελεί πρώτιστο ζητούμενο, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει στη δημοσιοποίηση των ονομάτων και των ποσών όσων λαμβάνουν ενισχύσεις μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Όπως αναφέρεται ρητά στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ, «Όποιος λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΓΠ περιλαμβάνεται σε καταλόγους διαθέσιμους στο κοινό. Οι εν λόγω κατάλογοι έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στα ενωσιακά μέτρα χρηματοδότησης.  Ωστόσο, οι κανόνες ακόμη πρέπει να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος των πολιτών να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο δαπανήθηκαν τα χρήματά τους και του δικαιώματος των ατόμων να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα.  Ως εκ τούτου, τα δεδομένα είναι περιορισμένα ως προς το πεδίο και διαθέσιμα μόνο για καθορισμένο χρονικό διάστημα». Επιπλέον, «οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ακρίβεια και την πληρότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών». Η διαδικτ...

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ:Δύο εστίες φωτιάς ξέσπασαν σήμερα στις 1:40 μ.μ. περίπου, στις θέσεις Σουπί - διαταύρωση προς Πηγάδια και Μαργωνέικα πλησίον εγκατάστασης Απ. Βελόνα.

  Δύο εστίες φωτιάς ξέσπασαν σήμερα στις 1:40 μ.μ. περίπου, στις θέσεις Σουπί - διαταύρωση προς Πηγάδια και Μαργωνέικα πλησίον εγκατάστασης Απ. Βελόνα. Ημερομηνία 16.7.2025 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Δύο εστίες φωτιάς ξέσπασαν σήμερα στις 1:40 μ.μ. περίπου, στις θέσεις Σουπί - διαταύρωση προς Πηγάδια και Μαργωνέικα πλησίον εγκατάστασης Απ. Βελόνα. Παρόν άμεσα στα σημεία της φωτιάς, μαζί με την Πυροσβεστική υπηρεσία Μεσολογγίου, ο Δήμος Ξηρομέρου, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Σωτήρη Μακρή συνδράμοντας με τα δικά του μέσα και το προσωπικό πυροπροστασίας. Αυτή την στιγμή οι εστίες της φωτιάς έχουν ελεγχθεί απόλυτα. Εφιστούμε ξανά προσοχή σε όλους τους πολίτες. Δεν ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε αντιπυρική περίοδο και δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο. Ζητάμε από τους πολίτες να ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον Δήμο Ξηρομέρου, όταν αντιλαμβάνονται ότι σε κάποιο σημείο έχει πιάσει φωτιά. Προανάκριση για τα αίτια της φωτιάς, διενεργεί η Πυ...

Επιστροφή 5 αιρετών του Δήμου Ξηρομέρου μετά την προσωρινή τους έκπτωση.

 Με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), επιστρέφουν 5 αιρετοί που είχαν εκπέσει προσωρινά, με απόφαση της Αποκεντρωμένης, λόγω φερόμενων χρεών προς τον Δήμο Ξηρομέρου. Οι αιρετοί έκαναν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της απόφασης της Αποκεντρωμένης και επιστρέφουν μέχρι και την τελική εκδίκαση στο ΣτΕ. Πρόκειται για δυο Αντιδημάρχους και 3 Προέδρους τοπικών κοινοτήτων  

ΞΗΡΟΜΕΡΟ : Παλιόβαρκα -έργα όχι λόγια ...

 ΞΗΡΟΜΕΡΟ : Θέση Παλιόβαρκα -έργα όχι λόγια ... Συνεργείο του Δήμου  κατασκεύασε ένα μικρο "γεφυράκι" προκειμένου να περνούν τα αυτοκίνητα... Είναι ηλίου φαεινότερον ότι υπάρχει κατασκευαστικό λάθος  Η θέση των σωλήνων δεν είναι στο πρέπον βάθος με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μικρο έλος που πέραν  του αντι- αισθητικού και της δυσοσμίας είναι και μια εστία μόλυνσης για την περιοχή .  Καταστημάρχες και επισκέπτες της περιοχής διαμαρτύρονται .. Καλό θα ήταν η Δημοτική Αρχή άμεσα να μεριμνήσει

ετέθη σε κυκλοφορια το β΄ Mini bus του Δήμου Ξηρομέρου;

Αναγνώστες της  ΒΕΛΟΥΤΣΑΝΕWS  μας έστειλαν φώτο και βίντεο από το δεύτερο  Mini bus του Δήμου Ξηρομέρου όπου  φέρεται να ετέθη σε κυκλοφορία χωρίς πινακίδες για την κάλυψη των αθλητικών δραστηριοτήτων   στο  ΔΑΚ Αστακού;  Η ΒΕΛΟΥΤΣΑΝΕWS επικοινώνησε με τη Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου όπου μας διαβεβαίωσαν  ότι από την περασμένη Παρασκευή το  δεύτερο  Mini bus έχει βγάλει πινακίδες κυκλοφορίας αλλά  δεν έχουν   ακόμη  τοποθετηθεί ...

Βασιλόπουλο: Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα...

    Έκοψαν και ξερίζωσαν  τον ευκάλυπτο,στο γηπεδάκι στο Βασιλόπουλο  δίπλα στην παιδική χαρά και αντί να απομακρύνουν τις ρίζες και τα ξερά κλαδιά να διαμορφώσουν κατάλληλα το χώρο το χώρο ,  να προχωρήσουν σε εκ νέου περίφραξη για την ασφάλεια των παιδιών έκλεισαν τη τρύπα με χώμα , τα παράτησαν κι έφυγαν σχεδόν 20  ημερες τώρα.  Το δάπεδο θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο και οι μπασκετες είναι  του περασμένου αιώνα    Τρεις δημοτικοί σύμβουλοι εκ των οποίων και μια αντιδήμαρχος  και ένα κοινοτικό συμβούλιο το 2025 δεν πήραν χαμπάρι. Δεν νοιάστηκαν για τα παιδάκια...!!!!  Δεν γνωρίζουν ότι λόγο καλοκαιριού αυξάνονται τα παιδιά του χωριού  καθώς  έρχονται και παιδιά με τους γονείς τους στο χωριό  ετεροδημότες για τις καλοκαιρινές διακοπές τους  Δεν γνωρίζουν ότι ούτε πλατεία υπάρχει στο χωριό  και ο μοναδικός ίσως χώρος  για να παίξουν   τα παιδιά είναι αυτός ..   Εν μέσω θέρους αυτό πο...

Η δυσοσμία ως κόρη οφθαλμού…

  Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τα συνεργεία του Δήμου, οφείλουν να  προχωρήσουν  σε παρεμβάσεις εξωραϊσμού και καθαριότητας στο λιμάνι του Αστακού   Να καθαριστεί ο  χώρος του λιμανιού,να ασπριστούν  όλοι οι χώροι περιμετρικά , να απομακρυνθούν σκουπίδια, παρατημένα εργαλεία και κυρίως τα δίχτυα που εκπέμπουν μια δυσάρεστη μυρωδιά που σε συνδυασμό με τη διάθεση των ανεπεξέργαστων λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή πολλάκις μετατρέπουν την ατμόσφαιρα  σε αποπνικτική  ..

δύσβατος ο δρόμος για το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία

    Λαμπρή είναι η πανήγυρη του Προφήτη Ηλία  κάθε χρόνο  στο ιστορικό μοναστήρι  Σήμερα Σάββατο 19 Ιουλίου στις 8:00 το απόγευμα το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Αθανασίου Καραϊσκάκης  προσκαλεί τους πιστούς στον πανηγυρικό εσπερινό του προφήτη Ηλία   Κι όμως ο δρόμος για να φτάσουν οι πιστοί στο μοναστήρι παραμονή της γιορτής  παραμένει  δύσβατος σε πολλά σημεία  ...   Εν μέσω θέρους αυτό που ενδιαφέρει τη Δημοτική Αρχή , είναι η προσωπική   προβολή   ,η  προώθηση μιας βλαχομπαρόκ lifestyle πολιτικής  της δεκαετίας του ‘80 και του ‘90 που μετουσιώνεται σε μεγάλες  φιέστες και  πανηγύρια όπου ξοδεύονται προκλητικά και απερίσκεπτα πολλά  χρήματα  ,οι απευθείας αναθέσεις με κατεπείγουσες διαδικασίες εκατομμυρίων ευρώ σε μια χούφτα  αναδόχων ,  η  οικογενειοκρατία με προσλήψεις ημέτερων   που επιβαρύνουν  εκατοντάδες  χιλιάδες ευρώ...