Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έντονο στίγμα του Διός στην Παραχελωίτιδα!

 Έντονο στίγμα του Διός στην Παραχελωίτιδα!

 Γράφει ο   George Babanis

Η ταυτόχρονη παρουσία του Διός και του Αχελώου στα νομίσματα του Στράτου και των Οινιάδων, φανερώνει λατρευτικές εκδηλώσεις στις δύο αυτές πόλεις αυτές, ενώ η άγνωστη έως πρόσφατα πυλίδα στην Παλαιομάνινα ήταν αφιερωμένη στον Προστάτη των Πυλών και της Ειρήνης μέγιστο των θεών.


Συνεχίζω τη σειρά των δύο πρώτων κειμένων που αφορούν την πλούσια ιστορία της Παραχελωiτιδας με τους τίτλους «Τα Κάστρα του (ποτάμιου) "Θεού"!» και «Καμαρωτές, καμαρωτές οι πύλες, αιώνιες συντρόφισσες του ποταμού!», με το σημερινό τρίτο που αφορά το έντονο στίγμα ενός μέγιστου θεού που άφησε έντονο το αποτύπωμά του και στην περιοχή της Παραχελωίτιδας!

Είναι εντυπωσιακή η διαπίστωση (και η αρχαιολογική σκαπάνη θα την πειβεβαιώσει μαζί με πολλές άλλες) ότι στην περιοχή αυτή σε τρεις ισχυρές πόλεις, Στράτος, Μητρόπολις και Οινιάδες, που αποτελούσαν τον διακαή πόθο κατάκτησής τους από τους Αιτωλούς, υπάρχει το έντονο το φαινόμενο λατρείας του Διός!


Κατ΄αρχάς, στην ισχυρή πρωτεύουσα των Ακαρνάνων, στην Αρχαία Στράτο, λατρεύτηκε ο πατέρας των θεών. Η αρχαία Στράτος βρίσκεται βόρεια του σημερινού χωριού στη δυτική όχθη του Αχελώου, όπως και η Παλαιομάνινα, που ήταν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία.


Ύστερα, οι Οινιάδες, όπως και η Στράτος, η Σαυρία και η Μητρόπολις, ήταν πόλεις στενά δεμένες με τον Αχελώο καθώς γειτόνευαν με τον ρου του ποταμού, ο οποίος ήταν πλωτός και οι δύο πρώτες πόλεις (Στράτος και Οινιάδες) διέθεταν λιμάνι σε αυτόν. Τα νομίσματα των Οινιάδων έφεραν στη μία όψη κεφαλή του Διός στεφανωμένου με Δάφνη και στην αντίθετη την κεφαλή του Αχελώου. Στα ερείπια του Ναού το όνομα ενός Μέγιστου Θεού!


Μία από τις σημαντικότερες οχυρώσεις που συναντάμε στη δυτική όχθη του ποταμού Αχελώου είναι αυτής της αρχαίας Στράτου. Το όνομα της πόλης είναι ή Στράτος¨ ή “ο Στράτος”. 

Αποτελεί μία σημαντική πόλη, η οποία φημίζεται για την τεράστια και ιδιαίτερη οχύρωσή της, την αγορά, τους θολωτούς τάφους, τις τοξωτές πύλες και το θέατρο. Και μία τόσο ισχυρή πόλη, όπως η Στράτος, δεν θα μπορούσε άλλωστε να προβάλλεται κι εκείνη από έναν περίφημο ναό. 

Πρόκειται για ένα ναό που είναι ένα από τα πλέον ωραία δείγματα αρχιτεκτονικής του 4ου αιώνα π.Χ. Είναι ένα σημαντικό μνημείο, που βρίσκεται στο κέντρο περίπου της δυτικής πλευράς και καταλαμβάνει την κορυφή ενός υψώματος ,αποτελεί ένα ιδιαίτερο σύμβολο στην περιοχή της ξεχασμένης Γης, της Ακαρνανίας, είναι εκείνο της πιο σημαντικής αρχαίας πόλης στην περιοχή μας, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον Θουκυδίδη ως “πόλις μεγίστη”. Πρόκειται, για τον ξακουστό Ναό του Στρατίου Διός, όπου ένας μέγιστος θεός άφησε κι εκεί το αποτύπωμα του…


Η λατρεία του Διός – Αχελώου δεν είναι φανταστική. Πρόκειται για ένα ευγενέστερο ερείπι, του οποίου η θέση θυμίζει την κοιλάδα των θεών στην Κάτω Σικελία. 

Πάντως, σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον ναό ως ο «Παρθενώνας της Ακαρνανίας», διότι πρώτα από όλα δεν είναι είναι...Παρθένος. Μοναδικός Παρθένος Ναός που υπάρχει στην Ελλάδα είναι αυτός που αντικρίζουμε στον Βράχο της Ακρόπολης. Άρα ο κάθε Ναός έχει τη δική του σημασία και αξία και τη δική του ομορφιά που παρουσιάζεται σε κάθε κοινό και ερευνητή.
 

Σημειώνεται ότι ο ναός, που δεν αποπερατώθηκε ποτέ, ήταν δωρικού ρυθμού, περίπτερος. Περιέβαλλε, δηλαδή, εξωτερικώς τον κυρίως ναό κιονοστοιχία 6 Χ 11 δωρικών κιόνων. Από αυτούς τους κίονες της περίστασης σώζονται στη θέση τους πέντε μόνον σφόνδυλοι της βόρειας πλευράς και τμήμα ενός της ανατολικής. 

Οι κίονες είχαν τον κορμό αρράβδωτο, πλην δύο μικρών τμημάτων κατά τον πόδα και το υποτραχήλιον. Το σύστημα αυτό των εν μέρει ραβδωτών κιόνων "μετά μανδύου" φαίνεται ότι εφαρμοζόταν στην περίοδο που κατασκευάσθηκε ο ναός του Στρατίου Διός (331-321 π.Χ.), αλλά και μετέπειτα, και χάριν οικονομίας, πιθανώς δε και λόγω αισθητικής. (Αναστ. Ορλάνδος, ΑΔ 8 (1923), σ. 7-43).


Ο κυρίως ναός διαιρείται σε πρόδομο, σηκό και οπισθόδομο. Ο σηκός έφερε εσωτερικήνκιονοστοιχίαν ιωνικού ή κορινθιακού ρυθμού. Η οροφή του προνάου και του οπισθονάου, κατά τον Αναστ. Ορλάνδον (ό.π.), ήσαν ξύλινες, ενώ το μέσον κλίτος του ναού, δηλαδή ο σηκός ήταν ακάλυπτος, ήτοι ύπαιθρος.


Ο ναός, όπως προαναφέραμε, δεν αποπερατώθηκε ποτέ. Τεκμήρια του δεδομένου αυτού αποτελούν τόσον οι αρχιτεκτονικές ελλείψεις του ναού, όσον και η απουσία των γλυπτών και του πλαστικού διακόσμου των εσωτερικών μετοπών, καθώς και η απουσία του λατρευτικού αγάλματος.
Η άγνωστη πυλίδα στην ακρόπολη της Παλαιομάνινας αφιερωμένη στον Δία


Σύμφωνα με τον προϊστάμενο των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Παλαιομάνινα κατά την περίοδο 2006-2010 καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη, στη μοναδική είσοδο από την αρχαία πόλη της Παλαιομάνινας στην ακρόπολη αποκαλύφθηκε ΕΠΙΓΡΑΦΗ που αναγράφει το όνομα του ύψιστου αρχαίου θεού Δία. 

Άλλωστε οι πύλες των αρχαίων τειχών είναι συχνά αφιερωμένοι στους θεούς. Αλλά η επιγραφή στην πύλη της Παλαιομανίνα μπορεί ίσως να πει περισσότερα για την ιστορία αυτού του τόπου. Από τη μορφή των γραμμάτων χρονολογείται τον 4ο περίπου αιώνα π.Χ. 

Ο Ζευς ως προστάτης πυλών, σύμφωνα με τον καθηγητή, μαρτυρείται σε πολλές πόλεις όπως στη Θήβα (Ύψισται Πύλαι) και στην Αθήνα (Βωμός Ερκείου Διός). 

Σημειώνεται ότι ο Ερκείος Ζευς ήταν προστάτης της ειρήνης της οικογένειας και κάθε «φράχτη» (έρκος στην αρχαία ελληνική)που εμποδίζει επιθέσεις! Η σημασία της λατρείας του Διός στην περιοχή ενισχύεται και από το γεγονός της απεικόνισης του θεού σε νομίσματα της όμορης πόλης των Οινιαδών.


Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες με λεπτομερή περιγραφή σχετικά με την επιγραφή αυτή δίνει ο κ. Λαμπρινουδάκης σε άρθρο στα «ΑΙΤΩΛΙΚΑ», (αρ. τεύχους 15, έτους 2010)΄, αλλά και σε πολλές συνεντεύξεις και παρουσιάσεις των σημαντικών αποτελεσμάτων της ολιγόχρονης ανακαφικής έρευνας στην Παλαιομάνινα. 

Όπως σημειώνει, αυτή η μικρή είσοδος (πυλίδα) είναι πολύ σημαντική γιατί προσέφερε καταφύγιο ανθρώπων και ζώων από την πιο χαλαρά οχυρωμένη χώρα της αρχαίας πόλης (που βρισκόταν μάλλον στο υψίπεδο που βρίσκεται το σημερινό χωριό) στην καλά οχυρωμένη ακρόπολη. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Πολύβιο, όταν οι μακεδονικός στρατός υπό τον Φίλιππο Ε΄ πυρπόλησε εύκολα την κάτω πόλη της Μητρόπολης (219-217 π.Χ.) δεν μπόρεσε να κυριεύσει την πολύ καλά οχυρωμένη ακρόπολή της.
Η συνέχεια στο επόμενο κείμενο…


Πηγές:
Οι αρχαίες αιτωλικές οχυρώσεις- Πορτελάνος Αναστάσιος
“Η Αρχαία Στρατική Ακαρνανίας: Μνημειακή Τοπογραφία, Επιγραφές και Αρχαιολογικά Ευρήματα” - Ιωάννης Νεραντζής
Ανασκαφή στην Παλαιομάνινα- Βασίλης Λαμπρινουδάκης
Above View

 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ...

  ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ;  Μετά την παραίτηση του Αντιδημάρχου κ Γιάννη Χρόνη  η Δημοτική Αρχή  Ξηρομέρου καλείται να βρει εκ νέου το βηματισμό της. Πληροφορίες της ΒΕΛΟΥΤΣΑ NEWS φέρουν να πραγματοποιείται από τις 11 π.μ. σύσκεψη μεταξύ του Δημάρχου και Δημοτικής Συμβούλου προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του παραιτηθέντος κ Γ.Χρόνη  Εκτιμάται ότι  η έλλειψη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από αλλά στελέχη της Δημοτικής Αρχής σε συνδυασμό με τη συνολική παρουσία της ενδιαφερόμενης ,  τη φιλοδοξία της  να προσφέρει στη τοπική κοινωνία , και τις  άριστες προσωπικές σχέσεις με το σύστημα εξουσίας  θα υπερκεράσουν  τυχόν τεχνικές  δυσκολίες για την επιλογή της... 

Η ΑΡΤΕΜΗΣ ΤΣΟΜΠΟΥ ΝΕΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

  Λευκός καπνός  βγήκε από το Δημαρχείο Ξηρομέρου . Το"Κονκλάβιο" επέλεξε τη νέα Αντιδήμαρχο καθαριότητας  μετά την παραίτηση του κ .Γ.Χρόνη    Σε λύση ανάγκης  οδηγήθηκε ο Δήμαρχος Ξηρομέρου με την ανάθεση καθηκόντων Αντιδημάρχου στην κ. Αρτέμης Τσόμπου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες   οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης είτε  δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον είτε όσοι  κλήθηκαν να αναλάβουν τη θέση του Αντιδημάρχου καθαριότητας δεν αποδέχτηκαν. Η κ Αρτέμης Τσόμπου  αφού ζήτησε και πήρε το χρόνο της από τη Δημοτική Αρχή  προκειμένου να σκεφτεί αν θα δεχτεί να αναλάβει τη θέση ... Εν τέλει πείστηκε και στη πρόσφατη  συνάντηση στο Δημαρχείο ανακοίνωσε  στο Δήμαρχο ότι  αποδέχεται να αναλάβει τα καθήκοντα Αντιδημάρχου καθαριότητας . Με τις παρακάτω αρμοδιότητες: • την εποπτεία και ευθύνη του Περιβάλλοντος , Πρασίνου και της Καθαριότητας. • τη διαχείριση αποβλήτων και κυκλική οικονομία (αύξηση ανακύκλωσης και μείωση της υγειονομικής ταφής αποβλήτων, πρόληψη παραγωγής αστικώ

υπέβαλε σήμερα το πρωί την παραίτηση του ο αντιδήμαρχος Ξηρομέρου κ.Γ.Χρόνης για "προσωπικούς λόγους"

Υπέβαλε σήμερα το πρωί την παραίτηση του στο πρωτόκολλο του Δήμου ο κ.Γ.Χρόνης για  "προσωπικούς λόγους" . Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η ΒΕΛΟΥΤΣΑΝΕWS με τον κ Χρόνη  δήλωσε ότι,   παραμένει  στο δημοτικό συμβούλιο ως  δημοτικός σύμβουλος, και συνεχίζει να στηρίζει το Δήμαρχο και την παράταξη, καταβάλλοντας   κάθε δυνατή προσπάθεια στον αγώνα ανάπτυξης του Δήμου και των κοινοτήτων του Επιπλέον  ζήτησε να μεταφέρουμε τις θερμές ευχαριστίες του για την άψογη συνεργασία, κάτω από δύσκολες συνθήκες, προς τους εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας (εργάτες, οδηγούς και συνοδούς απορριμματοφόρων, το γραφείο προσωπικού), τους υπάλληλους των διοικητικών υπηρεσιών του Δημαρχείου, τους προέδρους των κοινοτήτων, για την συνεργασία που είχε μαζί τους, αλλά και το Δήμαρχο κ. Τριανταφυλλάκη για την τιμή να τον ορίσει Αντιδήμαρχο Ξηρομέρου.

Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Χρόνης...

 NEOTEΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: υπέβαλε σήμερα το πρωί την παραίτηση του στο πρωτόκολλο του Δήμου ο κ.Γ.Χρόνης για  "προσωπικούς λόγους" Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η ΒΕΛΟΥΤΣΑΝΕWS με τον κ Χρόνη    δήλωσε ότι,   παραμένει στο δημοτικό συμβούλιο ως δημοτικός σύμβουλος,  και συνεχίζει να στηρίζει το Δήμαρχο και την παράταξη  καταβάλλοντας   κάθε δυνατή προσπάθεια στον αγώνα ανάπτυξης του Δήμου και των κοινοτήτων του .  Επιπλέον  ζήτησε να μεταφέρουμε τις θερμές ευχαριστίες του για την άψογη συνεργασία, κάτω από δύσκολες συνθήκες, προς τους εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας(εργάτες, οδηγούς και συνοδούς απορριμματοφόρων, το γραφείο προσωπικού), τους υπάλληλους των διοικητικών υπηρεσιών του Δημαρχείου, τους προέδρους των κοινοτήτων, για την συνεργασία που είχε μαζί τους, αλλά και το Δήμαρχο κ. Τριανταφυλλάκη για την τιμή να τον ορίσει Αντιδήμαρχο Ξηρομέρου.   Ανεξάρτητα αν συμφωνεί η διαφωνεί κάποιος με τις πολιτικές θέσεις του αντιδημάρχου Γιάννη Χρόνη εκείνο που με βεβαιότητα του

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ -ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ

Στην υπ αριθμ.  205/2024 Απόφαση της,η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ξηρομέρου με παρόντες τους κ.κ. Τριανταφυλλάκης Ιωάννης Πρόεδρος,  Πολύζος Βασίλειος , Γερόλυμος Σωτήριος ,Μάντζαρης Ελευθέριος ,  Φλωρόπουλος Ιωάννης αποφάσισε ΟΜΌΦΩΝΑ  να εισηγηθεί στο Δ. Σ. την τροποποίηση του κανονισμού ύδρευσης όπως αυτός αποφασίσθηκε  σε προηγούμενη απόφαση υπ αριθ 16/2021 του  Δημοτικού  Συμβουλίου        Η  Προτεινόμενη τροποποίηση έχει ως εξής : 1. Άρθρο 5: Στην παρ. 3 προστίθεται Ο υδρολήπτης είναι υποχρεωμένος να διευκολύνει τη λήψη της ένδειξης από τον αρμόδιο υπάλληλο. Σε περίπτωση που οι υδρολήπτες εμποδίζουν την είσοδο των υπαλλήλων, διακόπτεται η παροχή. Επίσης, έχει υποχρέωση για την άμεση εξόφληση του λογαριασμού ύδρευσης στο Ταμείο του Δήμου μέχρι την ημερομηνία λήξης προθεσμίας πληρωμής ή όποια αναφέρεται στο λογαριασμό. Στην παρ. 4 διαγράφεται ‘κατόπιν εισήγησης/γνωστοποίησης της οφειλής από την ταμειακή υπηρεσία και τον Προϊστάμενο Οικονομικών Υπηρεσιών. Προηγείται της διακοπής, έ

παίξε "μπαλίτσα" ...

 παίξε "μπαλίτσα" ...

ΛΕΩΝ.ΠΑΠΑΡΙΖΟΣ: η επιτυχία μιας Δημοτικής ή Κοινοτικής αρχής κρίνεται στις λεπτομέρειες

  Γράφει ο Λεωνίδας Παπαρίζος  Είναι γεγονός ότι στις λεπτομέρειες κρίνεται η επιτυχία μιας Δημοτικής ή Κοινοτικής αρχής   και αυτές είναι που αναδεικνύουν τον πολιτικό πολιτισμό μιας κοινότητας ή ενός δήμου. Για του λόγου το αληθές που αφορά τον Δήμο Ξηρομέρου και την Κοινότητα Αστακού  παραθέτω τα κάτωθι. Με το υπ. αριθμ. 3047/13-5-20 αίτημα μου προς τον Δήμο Ξηρομέρου και με το οποίο έθετα δύο θέματα, το ένα εξ αυτών υγειονομικού ενδιαφέροντος Δηλαδή: Κάθε Πέμπτη που γίνεται Λαϊκή Αγορά στην πόλη του Αστακού και μέσα στον αστικό ιστό, οι συμμετέχοντες, σ' αυτή επαγγελματίες, κοινώς (παγγίτες) ανατρέχουν στα παραπλήσια οικόπεδα και μάντρες σπιτιών για σωματική τους ανάγκη (ούριση κ΄ αφόδευση) με τα γνωστά αποτελέσματα τόσο της βρώμας όσο και της δυσοσμίας, τα οποία γίνονται ανυπόφορα τη καλοκαιρινή περίοδο. Στο αίτημά μου αυτό ο Δήμος παρ΄ όλο που είναι μέσα στις υποχρεώσεις του να το λύση, όχι μόνο αδιαφορεί, παρ΄ όλων που εισπράττει για αυτοδιοικητικά τέλη από τους επαγγελματίε

Περί Φελλών και λοιπών ...επιπλεύσεων

Στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα κανείς  δεν κατάφερε να αλλάξει την… τάση της συστηματικής αξιοποίησης των «φελλών» αφού ως γνωστόν «επιπλέουν» με χαρακτηριστική άνεση στα ταραγμένα νερά, τις φουρτούνες και τις κρίσεις.  Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε την έκφραση «Οι φελλοί επιπλέουν» (όπως και κάτι…άλλο). Ειδικά στο έντονο κύμα και στην φουρτούνα. Άλλωστε όσο πιο ελαφρύς είναι τόσο πιο άνετα επιπλέει ακόμα και στα πιο ταραγμένα νερά.  Είναι γνωστό βεβαίως πως οι «φελλοί» με παραταξιακή-κομματική ταυτότητα στην Ελλάδα -για το καλό της παράταξης  και του τόπου  – δεν χάνονται. Αξιοποιούνται.  Μια θέση για έναν άνθρωπο χωρίς ικανότητες, γνώσεις, κριτική σκέψη αλλά με «ελαστική μνήμη», ευκαμψία και παντελή έλλειψη μέτρου και αίσθηση αξιοκρατίας είναι εύκολη υπόθεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα επιβραβεύονται κιόλας, απολαμβάνοντας την σταθερότητα, την ασφάλεια και την σιγουριά , καταλαμβάνοντας μια θέση που δεν τους ανήκει και δεν τους αξίζει.  Όπως ο «φελλός» που επιπλέει έχ

Ξηρόμερο: 57χρονος συνελήφθη για κοκαΐνη και κάνναβη

 Ένας 57χρονος συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης (17/9) στην Αιτωλοακαρνανία για διακίνηση ναρκωτικών. Η σύλληψη έγινε σε χωριό του Ξηρομέρου από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου όταν μετά από έλεγχο σε όχημα εντοπίστηκαν ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης.Σύμφωνα με πληροφορίες ο 57χρονος στην εικόνα των αστυνομικών πέταξε τρεις συσκευασίας κοκαΐνης συνολικού βάρους δύο γραμμαρίων. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου εντοπίστηκε αυτοσχέδια συσκευασία με κάνναβη συνολικού βάρους 15,3 γραμμαρίων. Ακολούθησε κατ’οίκον έρευνα όπου βρέθηκε νάιλον συσκευασία με 7,6 γραμμάρια κάνναβης, μία ζυγαριά ακριβείας και νάιλον σακούλες.Ο άνδρας συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

ΗΡΑΚΛΉΣ ΑΣΤΑΚΟΎ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΊΕΣ...

 Η διοίκηση της ομάδας μας, ευχαριστεί θερμά τον επιχειρηματία Ανδρέα Δουρούκη για την χρηματική επιχορήγησή του ως προς τη στήριξη της ανδρικής ομάδας και των ακαδημιών μας.