Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αστακός: Η χαμάδα, το μάτερο κι η χάχλα ...

 

Αστακός: το εμπόριο του Βελανιδιού.. Η χαμάδα, το μάτερο κι η χάχλα ...

Ήταν στα μέσα του 1950, όταν το λιμάνι του Αστακού αναπτύχθηκε σε ένα από τα πιο αξιόλογα εξαγωγικά λιμάνια, χάρη στα βελανίδια της περιοχής Ξηρομέρου, που εξάγονταν από εκεί στα εργοστάσια βυρσοδεψίας στην Ελλάδα, στην Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το εξαγωγικό αυτό ενδιαφέρον αποδίδεται στο γεγονός ότι τα κύπελλα των καρπών της βελανιδιάς, που προέρχονταν από την περιοχή του Ξηρομέρου, θεωρούνταν τα καλύτερα της Ελλάδας για την περιεκτικότητα τους σε δεψικές ουσίες.
Το Ακαρνανικό βελανίδι μεταφέρονταν κυρίως στο εργοστάσιο Ε. Σουρλάγκα στη Μυτιλήνη, στην Αγκώνα, τη Βενετία, το Λιβόρνο, τη Τεργέστη, Αγγλία, Πορτογαλία ακόμα και Δανία
Οι περιηγητές Scrofani και Pouqueville πληροφορούν ότι οι εξαγωγές βελανιδιού από το Λουτράκι του Αμβρακικού έφθαναν τις 300.000 οκ. (τέλη 18ου – αρχές 19ου αι.) ετησίως.
Ο Pouqueville μάλιστα σημειώνει ότι στην παραλία του Ξηρομέρου απέναντι από τη Λευκάδα οι κάτοικοι αποζούσαν από το εμπόριο βελανιδιού.
Με την πώλησή του εκάλυπταν τους φόρους και αγόραζαν και μερικά είδη από το εξαγωγικό εμπόριο. Αυτό κατά μείζονα λόγο συνέβαινε στην περιοχή του Δραγαμέστου όπου σε εποχή ξυλοκαρπίας 18° -19° αι.
Αργότερα έφθαναν οι εξαγωγές σε 5-6 εκατομμύρια οκάδες, δηλ. 7.500 τόνους περίπου.
Στην Κατούνα υπήρχαν εργαστήρια επεξεργασίας βελανιδιού και δερμάτων που ανήκαν στον πρόκριτο Μήτσο Μαυρομάτη.
Κατά την εποχή του Αλή πασά (1804-1820) το προσοδοφόρο εμπόριο του βελανιδιού ήταν στις προτεραιότητες του σατράπη.
Εξάλλου από την Αλή είχε ιδιαίτερα εκτιμηθεί η αξία των δασών της περιοχής του, γι’ αυτό διορατικός καθώς ήταν, εφήρμοσε δασική πολιτική στην περιοχή.
Έτσι επεδίωκε να υπαγάγει στη δικαιοδοσία του είτε με εικονικές αγορές είτε με ενοικιάσεις και σφετερισμούς όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις στην Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία.
Τα τσιφλίκια του Αλή που καταγράφει ο Αραβαντινός περιλαμβάνουν μεγάλες δασικές εκτάσεις.
Προδρομίτες και άλλοι Ξηρομερίτες από την περιφέρεια του Δραγαμέστου, τη Μαχαιρά και τη Μπαμπίνη συμμετείχαν ενεργά στη συλλογή βελανιδιού που διοχέτευαν στο Δραγαμέστο, σημαντικό κέντρο εξαγωγής βελανιδιού ως τις αρχές του 20ου αι.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η πώληση του βελανιδιού γινόταν συλλογικά από κάθε χωριό μέσω των προεστών που έπαιζαν συνήθως και το ρόλο των μεσαζόντων.
Ο περιηγητής Leake αναφέρει χαρακτηριστικά ότι άνθρωπος της συνοδείας του αγόραζε από τους προεστούς το βελανίδι 37 πιάστρα το καντάρι και το μεταπωλούσε 50.
Ένα δεύτερο κέντρο εξαγωγής βελανιδιού ήταν το Λουτράκι όπου κατέβαιναν οι κάτοικοι και το πουλούσαν όπου έβρισκαν συμφέρον.
Το βελανίδι του Ξηρομέρου ήταν μικρότερο από το Πελοποννησιακό, αλλά υπερείχε σε ποιότητα ως δεψικό και χρωστικό υλικό και γι’ αυτό είχε μεγάλη ζήτηση στο εμπόριο.
Το βελανίδι πρώτης ποιότητας λεγόταν χαμάδα. Επρόκειτο για τον άγουρο ακόμα καρπό, μικρό φυσικά σε μέγεθος που έπεφτε από το δένδρο από τα μέσα Ιουλίου.
Αυτή τη χαμάδα, λιγοστή οπωσδήποτε σε ποσότητα, αγόραζαν οι έμποροι σε καλύτερη τιμή γι’ αυτό και οι ντόπιοι έσπευδαν να τη μαζέψουν.
Στις αρχές του 19ου η τιμή της κυμαινόταν ανάμεσα στα 20-40 πιάστρα. Στα 1830 αγοραζόταν στην Τεργέστη 5,50 – 6 φιορίνια το καντάρι.
Το ώριμο βελανίδι που ήταν το κύριο προϊόν της συγκομιδής ονόμαζαν «μάτερο» και με αυτό γέμιζαν τις αποθήκες.
Κατά το 1830 πουλιόταν στην Τεργέστη 2,5 -4 φιορίνια. Η «χάχλα» ήταν η τελευταία ποιότητα. Προερχόταν από τα υπολείμματα του βελανιδιού στο δένδρο μετά το χτύπημα του λούρου, που έπεφταν με τις βροχές του Φθινοπώρου.
Η χάχλα πουλιόταν στη μισή τιμή του μάτερου. Στην πρώτη δεκαετία του 19ου κατά τον περιηγητή Leake αγοραζόταν 8-15 πιάστρα.
Ο περιηγητής Dodwell θεωρεί το βελανίδι της περιοχής του Μεσολογγίου κατώτερης ποιότητας. Αν λάβουμε υπόψη την αγοραστική αξία και των άλλων εμπορευμάτων (Β’μισό 18ου αι. – αρχές 19ου) διαπιστώνουμε ότι η τιμή του βελανιδιού α ποιότητας προσέγγιζε την τιμή του σιταριού, υπολειπόταν από το σιτάρι μετά την μετατροπή των δεδομένων σε άσπρα 1,5 άσπρο.
Μετά την απελευθέρωση ο βελανιδώνας του Ξηρομέρου χαρακτηρίστηκε εθνικό κτήμα. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση ύστερα από τους αγώνες του Θοδωράκη Γρίβα στην εθνική αντιπροσωπεία δόθηκε το δικαίωμα νομής του βελανιδόκαρπου στα χωριά του Ξηρομέρου.
Ο Heuzy αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, αν και ιδιοκτήτης ήταν το κράτος, το βελανίδι ανήκε σε όποιον το μάζευε. Η συγκομιδή ήταν ελεύθερη, εφόσον εξασφάλιζε με τους δασμούς εξαγωγής τεράστια έσοδα στο κράτος.
Από τότε μοιράστηκε το δάσος ώστε κάθε χωριό να έχει κατά τη συγκομιδή «το τεμάχι του». Κατά το 1868 που γεννήθηκε ο διάδοχος Κων/νος, τα ανάκτορα αξίωσαν να γίνει το δάσος βασιλική προνομία
Το γεγονός αυτό ξεσήκωσε τους Ξερομερίτες που με διαμαρτυρίες κατόρθωσαν να ματαιώσουν τα εις βάρος τους σχέδια.
Το βελανίδι εξακολουθούσε ν’ αποτελεί το “μάνα” του Ξηρομέρου όπως προσφυώς ονομάστηκε σ’ όλο το 19° αι. και στις αρχές του 20ου μέχρι τότε που επεκράτησαν στα βυρσοδεψεία και υφαντουργία τα χημικά υλικά (χρώμιο, κ.ά).
Κάθε χωριό από τις αρχές Αυγούστου φρόντιζε να βάλει δραγάτη στο τεμάχι του ώστε να φυλαχτεί ακόμα και η χαμάδα.
Αρειμάνιοι ντουλαμοφόροι από τους χαρακτηριστικούς τύπους του Ξηρομέρου “τους περισσότερο φίλους της κίνησης παρά της εργασίας”, οπλισμένοι με σασεπώ και αργότερα με γκρά διέσχιζαν το βελανιδοδάσος και έκαναν παντού αισθητή την παρουσία τους.
Από τα χωριά του Ξηρομέρου δεν είχαν δικαίωμα νομής στο βελανιδοδάσος μόνο τα “Καραγκούνικα χωριά”. Κι αυτό γιατί μέχρι τα μέσα του 19ου αι. ήταν ακόμα σκηνίτες, και βρίσκονταν υπό τη δυσμένεια του Θ. Γρίβα που επέτυχε τη διευθέτηση της νομής.
Ευνοημένα ιδιαίτερα ήταν τα χωριά που έτυχαν να βρίσκονται κοντά ή και μέσα στο βελανιδώνα .
Εκτός από τις πάμπολλες βελανιδιές που στα χωράφια τους έβρισκαν πλούσια τροφή γι’ αυτό και κατέβαζαν πλούσιο καρπό, οι χωρικοί αυτοί προλάβαιναν να μαζεύουν τη χαμάδα, πριν αρχίσει κανονικά η συγκομιδή.
Από τα μέσα Σεπτεμβρίου που ο καρπός ήταν ώριμος, άρχιζαν να κατεβαίνουν στον βελανιδώνα καραβάνια ολόκληρα για τη συγκομιδή, σωστή μετοικεσία των Ξηρομεριτών.
Καραβάνια από τα ριζοβούνια (Βούστρι, Αχυρά, Κομποτή) από το δήμο Σολίου (τα χωριά Ζάβιτσα, Μερδενίκου, Βάρνακας, Κανδήλα, Μύτικας) και του Εχίνου (τα χωριά γύρω από την Κατούνα και το Μαχαλά) κατευθύνονταν στο δάσος της Μάνινας που απείχε μια μέρα δρόμο από τα χωριά τους.
Το ίδιο συνέβαινε και στα δάση του Βάλτου. Ορεσίβιοι Βαλτινοί και ποιμένες νομάδες κατέβαιναν ομαδικά κατά οικογένειες για να κατασκηνώσουν για πολύ διάστημα στους βελανιδώνες και να στήσουν μαγαζιά- παραπήγματα στο Λουτράκι για την πώληση του βελανιδιού.
Κάθε οικογένεια αποτελούσε κομπανία ολόκληρη με υποζύγια, ψωμί και τρόφιμα κυρίως όσπρια και τραχανά για μέρες και με το μοναδικό εργαλείο της συγκομιδής, τα λούρια που ύστερα από ολόκληρη διαδικασία φρόντιζαν να είναι εύρωστα και ίσια.
Καθώς έφθανε κάθε χωριό στο “τεμάχι του”, κάθε οικογένεια έπρεπε να στήσει το κατάλυμα της κυρίως με ξύλα και κλάρες από δένδρα (γορδί ή φρατζέτο το έλεγαν).
Ανάλογα με τις οικογένειες που συγκεντρώνονταν σε κάθε τεμάχιο καθορίζονταν και τα προς κλήρωση μερίδια.
Έτσι κάθε φθινόπωρο τα δάση στο Ξηρόμερο και Βάλτο ζωντάνευαν αποτελώντας ένα μικρόκοσμο.
Κοντά στους καταυλισμούς λειτουργούσε μια υποτυπώδης αγορά. Μαγαζιά του Αστακού ή του Αιτωλικού έστηναν παραρτήματα με πρόχειρες καλύβες και παραπήγματα.
Λιγοστές πραμάτειες όπως, πανικά, ψιλικά, κεφαλομάντηλα, κάλτσες, ρύζι, καφές ανταλλασσόταν με βελανίδι. Δεν έλειπε και το καφενείο για κανένα ούζο, καφέ ή λουκούμι.
Η συγκομιδή του βελανιδιού ήταν σκληρή δουλειά. Το τίναγμα του βελανιδιού από τους άνδρες προϋπέθετε ψυχραιμία, ισορροπία, αναρρίχηση σε γκρεμούς ακόμα και με τριχιά.
Αλλά και το μάζεμα του από τις γυναίκες είχε πολλές δυσκολίες, μέσα στο λιοπύρι, στ’ αγκάθια, στους σκορπιούς και στα φίδια.
Το βελανίδι τους εξασφάλιζε το ψωμί, αλλά ήταν πληρωμένο με ιδρώτα και αίμα, γιατί δεν έλειπαν και τα ατυχήματα.
Η συλλογή του βελανιδιού ήταν ωστόσο και το ευκολότερο στάδιο εργασίας από όπου δεν έλειπαν τα παιδιά.
Φορτωμένα το καθένα το σάκο του κυνηγούσαν ανάμεσα στη χλόη και τα ξερόχορτα το “πολύτιμο βελανίδι”.
Με το βασίλεμα του ήλιου κάθε οικογένεια ξεφόρτωνε το βελανίδι της μέρας στο κατάλυμά της. Αν ο σφόνδυλος του βελανιδιού έβγαινε από το καπάκι (βελάνα το έλεγαν οι ντόπιοι) έπρεπε η οικογένεια να καθίσει να “ξεβελανιάσει”.
Η προετοιμασία για την πώληση ακολουθούσε τα εξής στάδια: το καθάρισμα και το κοσκίνισμα για να απομείνει καθαρό το βελανίδι και επακολουθούσε η αφαίρεση με επιδεξιότητα των εσωτερικών σφονδύλων.
Ανάλογα με την ποιότητα και το μέγεθος το κατέτασσαν στην α’ ή β’ κατηγορία (σελέκι και σαλκίμι στα τουρκικά η ορολογία από τη συγκομιδή στη Μ. Ασία).
Η πώληση στο Ξηρόμερο γινόταν επί τόπου. Συχνά οι πιο πλούσιοι αγόραζαν τη συγκομιδή των φτωχών. Συνήθως όμως κατέφθαναν οι μεσίτες των εμπόρων από τον Αστακό, ο οποίος οφείλει την ανάπτυξη του το 19° αι. και στο εμπόριο του βελανιδιού.
Κατά τις πληροφορίες του περιηγητή Heuzy μια πολυμελής οικογένεια μπορούσε να έχει απόδοση από τη συγκομιδή του βελανιδιού ως 1.000 δραχμές ετησίως χωρίς δαπάνες και πολύ κόπο, ποσό σχεδόν επαρκές για τη διατροφή της.
Τι’ αυτό ακριβώς το λόγο εγκαταλείπονταν οι άλλες κοπιώδεις αγροτικές εργασίες.
Μετά την πώληση γινόταν το “σάκκιασμα” σε τσουβάλια που έφερναν οι έμποροι, το ζύγισμα και η πληρωμή.
Και στη συνέχεια η μεταφορά στις αποθήκες που είχαν ακριβώς κτιστεί γι’ αυτό το προϊόν στον ευλίμενο όρμο του Αγίου Πανταλεήμονα κοντά στο Πλατυγιάλι Αστακού.
Πρόκειται για μεγάλο συγκρότημα αποθηκών, όπου κάθε Αστακιώτης βελανιδέμπορος είχε τη δική του αποθήκη.
Η μεταφορά ως εκεί γινόταν παλιότερα με Πραματιώτες και Καραγκούνηδες αγωγιάτες.
Ενώ η συλλογή του βελανιδιού πραγματοποιούνταν από τα τέλη Αυγούστου ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι φορτώσεις στα πλοία δε γίνονταν νωρίτερα από Απρίλιο ή Μάιο-Ιούνιο, του επόμενου έτους για να επιτευχθεί η απόλυτη ξήρανση του προϊόντος και να μην είναι ανεπιθύμητο στην αγορά.
Γι’ αυτό η αποθήκευση ήταν μια κρίσιμη περίοδος και έπρεπε να πληροί ορισμένες συνθήκες. Οι έμποροι βρίσκονταν σε επιφυλακή για την προστασία του προϊόντος από την υγρασία (για να μην ανάψει).
Γι’ αυτό γίνονταν γυρίσματα των σωρών και επεξεργασία μέχρι να κλειστούν συμφωνίες με πελάτες εσωτερικού και εξωτερικού. Η φύρα από την ξήρανση έφθανε 8-10% ενώ από την εκβολή των σπονδύλων σε 18-20%.
Κατά το 19° αι. που τα ναυτικά δεδομένα έχουν αλλάξει στη διακίνηση του βελανιδιού συμμετέχουν Επτανησιώτες και ‘Αγγλοι από τα απέναντι αγγλοκρατούμενα Επτάνησα όπως και πολλοί ντόπιοι καπετάνιοι και πλοιοκτήτες από Κανδήλα και Κάλαμο.
Μεγάλη συχνότητα στις φορτώσεις έχουν οι Θιακοί. Έτσι μεγάλα μπάρκα συχνά με τρία άρμπουρα φόρτωναν το βελανίδι για Τριέστι και Μάλτα, που ήταν διαμετακομιστικός σταθμός εμπορίου, την Πάτρα, τη Μυτιλήνη, το Βόλο, τον Πειραιά, τη Σάμο όπου υπήρχαν βυρσοδεψεία.
Το βελανίδι όμως συνιστά και μια άλλη πηγή προσόδων. Αποτελεί κατάλληλη τροφή για τη διατροφή χοίρων που κατά 19° αι. ήταν περιζήτητοι στις απέναντι ιταλικές ακτές, ακόμα και στη Μάλτα.
Πρόκειται για μια αποδοτική επιχείρηση γνωστή από την εποχή του Οδυσσέα. Τα δάση του Βάλτου θεωρούνται τα πιο κατάλληλα, γιατί εκεί επιχωριάζει η βελανιδιά-αριά της οποίας οι καρποί αργούν να πέσουν και διατηρούνται ακόμα και το χειμώνα.
Έτσι αποτελούν ένα απέραντο λιβάδι γεμάτο βελανίδια που φιλοξενεί το χειμώνα και μάλιστα αντί πληρωμής (δικαίωμα βοσκής) κοπάδια από όλη την Ακαρνανία.
Οι χοίροι που τρέφονται σ’ αυτούς τους βελανιδώνες είναι μαύροι, κοντόχονδροι, νευρώδεις και με σηκωμένες τρίχες. Προσιδιάζουν στον αγριόχοιρο.
Το βελανίδι σ’ αυτή την περιοχή είναι τόσο συνυφασμένο με τη ζωή των ανθρώπων ώστε γίνεται κάποτε και τροφή τους που συνοδεύεται με καλαμποκίσιο ψωμί.
Η συλλογή του βελανιδιού σταμάτησε το 1964, οπότε σταμάτησε και το εμπόριο.

 




Σχόλια

  1. Παλιά τα βελανίδια τα εξήγαγαν γιατί τα χρησιμοποιούσαν στα βυρσοδεψία για την κατεργασία και την βαφή δερμάτων και τώρα μας τα μοιράζουν απλόχερα ως κύρια τροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από κει και φράση " δεν ξέρεις που βελανίζεσαι " ,δηλ δεν ξέρεις τι σου γίνεται ή κατά το ξηρομερίτικο τό χ'ς χαμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Η ΒΕΛΟΥΤΣΑ ΝΕWS θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών.
Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail veloutsaxiromerou@gmail.com προς αποκατάσταση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πεζοδρόμια του Αστακού έχουν μετατραπεί σε πάρκινγκ

    Η πόλη του Αστακού ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα από την άναρχη στάθμευση οχημάτων, σε πεζοδρόμια και πλατείες προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε αυτούς τους χώρους, αλλά και υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης. Μάλλον για κάποιους οδηγούς στον Αστακό, η έννοια πεζοδρόμιο δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο τους. Αυτό το συμπεραίνουμε όλοι μας καθημερινά στους δρόμους του Αστακού, και κυρίως της αγοράς, όπου ο καθένας καβαλάει κι ένα πεζοδρόμιο είτε για να κάνει τα ψώνια του είτε για να πάει για καφέ είτε γιατί εκεί τον βόλεψε, δίχως όμως να τον νοιάζει όπως φαίνεται, αν δεν μπορούν να περάσουν οι πεζοί και κυρίως οι ηλικιωμένοι, οι μητέρες με τα καροτσάκια και τα μικρά παιδιά, που αναγκάζονται να πάνε από τον δρόμο με τον φόβο να τους χτυπήσει κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Βλέπουμε οδηγούς να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους πάνω στο πεζοδρόμιο έξω ακριβώς από το καφενείο που πίνουν τον καφέ τους, μπροστά ...

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ:Δύο εστίες φωτιάς ξέσπασαν σήμερα στις 1:40 μ.μ. περίπου, στις θέσεις Σουπί - διαταύρωση προς Πηγάδια και Μαργωνέικα πλησίον εγκατάστασης Απ. Βελόνα.

  Δύο εστίες φωτιάς ξέσπασαν σήμερα στις 1:40 μ.μ. περίπου, στις θέσεις Σουπί - διαταύρωση προς Πηγάδια και Μαργωνέικα πλησίον εγκατάστασης Απ. Βελόνα. Ημερομηνία 16.7.2025 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Δύο εστίες φωτιάς ξέσπασαν σήμερα στις 1:40 μ.μ. περίπου, στις θέσεις Σουπί - διαταύρωση προς Πηγάδια και Μαργωνέικα πλησίον εγκατάστασης Απ. Βελόνα. Παρόν άμεσα στα σημεία της φωτιάς, μαζί με την Πυροσβεστική υπηρεσία Μεσολογγίου, ο Δήμος Ξηρομέρου, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Σωτήρη Μακρή συνδράμοντας με τα δικά του μέσα και το προσωπικό πυροπροστασίας. Αυτή την στιγμή οι εστίες της φωτιάς έχουν ελεγχθεί απόλυτα. Εφιστούμε ξανά προσοχή σε όλους τους πολίτες. Δεν ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε αντιπυρική περίοδο και δεν ανάβουμε φωτιά για κανένα λόγο. Ζητάμε από τους πολίτες να ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον Δήμο Ξηρομέρου, όταν αντιλαμβάνονται ότι σε κάποιο σημείο έχει πιάσει φωτιά. Προανάκριση για τα αίτια της φωτιάς, διενεργεί η Πυ...

Αυτή τη λακκούβα ποιος θα τη φτιάξει;

 Λακκούβα στον δρόμο : Μπορεί να την μπαλώσει πολίτης ή όχι; Τι ισχύει    Αυτή τη λακκούβα ποιος θα τη φτιάξει; Αυτό είναι το μόνιμο ερώτημα των Ελλήνων πολιτών, ειδικά στις γειτονιές των πόλεων και των χωριών, όπου παρατηρούνται οι περισσότερες κακοτεχνίες. Η απάντησή ωστόσο, είναι, δυστυχώς, περίπλοκη Ο λόγος έγκειται στο γεγονός πως για την επιδιόρθωση του οδοστρώματος, εμπλέκονται από την αρμόδια Περιφέρεια, έως τον Δήμο και φυσικά το υπουργείο Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.  Αυτές οι υπηρεσίες, διαθέτουν επιπλέον διευθύνσεις και αρμόδιους υπαλλήλους, μετατρέποντας το κλείσιμο μιας λακκούβας σε γόρδιο δεσμό, αφού πρώτα πρέπει να εγκριθεί το έργο, μετά να βρεθούν το χρήματα και τέλος, να το φτιάξει κάποιος από όλους τους εμπλεκόμενους. Αγανακτισμένοι πολίτες που βλέπουν μόνιμα την κακοτεχνία στη γειτονιά τους, σκέφτονται να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να αγοράσουν δηλαδή τα υλικά που απαιτούνται και να την μπαλώσουν έστω προσωρινά, προκειμένου να μην...

Nautilus Project: Στρατηγική επένδυση μεταμορφώνει τον Αστακό σε διεθνή προορισμό mega yachts

Μια νέα δυναμική επενδυτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, με δυνατότητες που ξεπερνούν τα τοπικά όρια και αγγίζουν την ευρύτερη περιφερειακή οικονομία. Το φιλόδοξο Nautilus Project αναδεικνύεται ως μία από τις πιο ελπιδοφόρες στρατηγικές επενδύσεις της Δυτικής Ελλάδας, φιλοδοξώντας να μετατρέψει τον λιμένα της ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου σε διεθνή προορισμό για mega yachts υψηλών απαιτήσεων. Με τη διαδικασία του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) να έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η προοπτική για ένα τουριστικό, επιχειρηματικό και πολυτελές συγκρότημα μαρίνας, ξενοδοχειακών μονάδων και κατοικιών στον Αστακό αποτελεί πλέον περισσότερο από μια υπόσχεση: είναι ένα σχέδιο σε εξέλιξη με προφανή αναπτυξιακή αξία. Ακολουθεί το αναλυτικό ρεπορτάζ από έγκυρη οικονομική ιστοσελίδα powergame.gr για τα βασικά στοιχεία και τη μέχρι τώρα πορεία της επένδυσης: Σε στάδιο προέγκρι...

Έτσι δρούσε το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας και στην Αιτωλοακαρνανία, δεσμεύονται περιουσίες εμπλεκόμενων

  Με ανιχνευτές μετάλλων τελευταίας τεχνολογίας στα χέρια «κυνηγών θησαυρών» και μεθοδικό σχεδιασμό, που εκτεινόταν από τα χωράφια της ελληνικής υπαίθρου μέχρι τις προθήκες οίκων δημοπρασιών σε ΗΠΑ και Γερμανία, οργανωμένο κύκλωμα αρχαιοκαπήλων φέρεται να διακινούσε επί σειρά ετών αρχαιότητες μεγάλης αξίας, αποκομίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η υπόθεση, που αποκαλύπτεται έπειτα από πολύμηνη έρευνα των Αρχών, περιλαμβάνει πολυεπίπεδη δράση, διακριτούς ρόλους και διαδρομές νομιμοποίησης εσόδων, ενώ ήδη έχουν διαταχθεί δεσμεύσεις περιουσιών σε βάρος 58 προσώπων, που συνδέονται με τo κύκλωμα. Ένα άριστα οργανωμένο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, με διεθνικό χαρακτήρα και πολυετή δράση, φέρνουν στο φως οι αποκαλύψεις της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Πατρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που έχει στη διάθεση του το protothema.gr, από τις αρχές του 2023 έως και τον Ιούνιο του 2025, τουλάχιστον δύο διακριτές εγκλημα...

βοσκότοπος το λιμάνι του Αστακού

  Φωνή απόγνωσης. Τα χορτάρια στο λιμάνι του Αστακού την 15η Ιουλίου 2025, εκπέμπουν SOS. Φωνάζουν και ζητούν την περιποίηση που τους αρμόζει. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση λόγω επικαιρότητας, να δηλώνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σαν βοσκότοπος και περιμένουν επιδότηση!!!

Η δυσοσμία ως κόρη οφθαλμού…

  Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τα συνεργεία του Δήμου, οφείλουν να  προχωρήσουν  σε παρεμβάσεις εξωραϊσμού και καθαριότητας στο λιμάνι του Αστακού   Να καθαριστεί ο  χώρος του λιμανιού,να ασπριστούν  όλοι οι χώροι περιμετρικά , να απομακρυνθούν σκουπίδια, παρατημένα εργαλεία και κυρίως τα δίχτυα που εκπέμπουν μια δυσάρεστη μυρωδιά που σε συνδυασμό με τη διάθεση των ανεπεξέργαστων λυμάτων στη θαλάσσια περιοχή πολλάκις μετατρέπουν την ατμόσφαιρα  σε αποπνικτική  ..

OΠΕΚΕΠΕ: Εισαγγελείς σε Αγρίνιο, Ιωάννινα, Ηράκλειο και Λάρισα αναλαμβάνουν με στόχο «σαρωτικούς ελέγχους και απόδοση ευθυνών»

 Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) για το σκάνδαλο των ευρωπαϊκών αγροτικών ενισχύσεων, που αφορά τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την τελευταία τετραετία σε όλη τη χώρα.  Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης μπαίνουν πλέον και αγρότες της Λάρισας, οι οποίοι αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν εντός του καλοκαιριού στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, όπως μεταδίδει το onlarissa.gr. Η έρευνα, που διενεργείται σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, αφορά πληρωμές σε αγροτεμάχια που, σύμφωνα με καταγγελίες και ευρήματα, είτε δεν καλλιεργούνταν είτε δεν υπήρχαν καν.  Η υπόθεση σχετίζεται με ενδεχόμενη πλαστογράφηση δηλώσεων ΟΣΔΕ, ψευδείς καταχωρήσεις και συμμετοχές σε προγράμματα χωρίς πραγματική αγροτική δραστηριότητα. Οι πρώτες κλήσεις απεστάλησαν ήδη στον Έβρο, όπου δεκάδες παραγωγοί καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στον εισαγγελέα Ορεστιάδας για επιδοτήσεις εκατο...

O συγγραφέας και σκηνοθέτης Gianinni Semedo Moreira στον Αστακό με τον Γιάννη Τριανταφυλλάκη

Θρίλερ στο Ξηρόμερο θα γυρίσει ο Gianinni Semedo Moreira Στο Δημαρχείο Ξηρομέρου ο Δήμαρχος Γιάννης Τριανταφυλλάκης υποδέχτηκε τον Αφρο-Ευρωπαίο συγγραφέα-σκηνοθέτη Gianinni, προκειμένου να συζητήσουν για την νέα του ταινία – παραγωγή. Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στον Αστακό και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου. Πιο συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο facebook ο Δήμαρχος αναφέρει: Πρόσφατα υποδεχτήκαμε τον Gianinni στο Δημαρχείο Ξηρομέρου για να συζητήσουμε για την νέα του ταινία -παραγωγή. Τα γυρίσματα θα γίνουν στον Αστακό και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ξηρομέρου. Ανυπομονούμε να έχουμε κοντά μας όλους τους συντελεστές και τους ηθοποιούς της ταινίας … Ο Gianinni είναι ένας Αφρο-Ευρωπαίος συγγραφέας-σκηνοθέτης από την Ολλανδία που ζει στο Λος Άντζελες. Το σκηνοθετικό του ταλέντο αναδείχθηκε με την ταινία μικρού μήκους επιστημονικής φαντασίας “The Border”, η οποία κέρδισε το Grand Jury Prize στο Collaboration Filmmakers Challenge το 2021, οδηγώντας σε δύο συμφ...

"Αμαζόνιος" τα παρτέρια στο λιμάνι του Αστακού

  Φωνή απόγνωσης. Τα χορτάρια στο λιμάνι του Αστακού την 15η Ιουλίου 2025, εκπέμπουν SOS. Φωνάζουν και ζητούν την περιποίηση που τους αρμόζει. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση λόγω επικαιρότητας, να δηλώνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σαν βοσκότοπος και περιμένουν επιδότηση!!!